Tarjányi Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tarjányi Péter
Született 1969 (51-52 éves)[1]
Budapest[1]
Nemeférfi
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar

Tarjányi Péter (Budapest, 1969–) magyar biztonságpolitikai szakértő, rendőr, pedagógus, közgazdász, író és szerző, több internetes hírportál (pl. Zoom.hu) alapítója.[2]

Életrajz[szerkesztés]

1969. március 11-én Budapesten született. Édesapja Tarjányi Béla (1921-2004) édesanyja Porkoláb Mária. Egyedüli gyerekként nőtt fel, bár apja korábbi házasságából két féltestvére Attila (†) és Béla (†) volt. Elvált, három gyermek édesapja.

Gyermekkorát Pesterzsébeten töltötte. Az általános iskolát a XX. kerületi József Attila Általános Iskolában végezte, majd a Kossuth Lajos Szakközépiskola repülőgép szerelő szakán tanult, és itt érettségizett. Ezután felvételizett a Kossuth Lajos Katonai Főiskolára, amit évfolyamelsőként végzett el és 1990. augusztus 20.-án avatták tisztté. A főiskolán a katonai diploma mellett pedagógiai diplomát is szerzett.

Rendőri szolgálat[szerkesztés]

A Rendőri Ezredben kezdett dolgozni, de első pillanattól kezdve a Rendőrség terrorelhárító egységéhez szeretett volna csatlakozni. Így került 1991. június 1-től a Rendőrség Különleges Szolgálatához (a mai TEK akkori megfelelője), ahol több parancsnoki beosztásban dolgozott. 1992-ben elvégezte a Rendőrtiszti Főiskola Bűnügyi szakát, speciális felkészítést kapott terrorelhárításban, illetve fegyveres bűnözők elleni harcban. 1992-ben részt vet a francia állam atomerőműveinek különleges biztonsági intézkedéseihez kapcsolódó programjában, 1993-ban pedig az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának szervezésében egy különleges terrorelhárítói képzésen vett részt, melyet a Delta Force és a Navy Seal kiképzői tartottak Louisianaban válságkezelési és kríziskommunikációs tematikával. Először egy, majd 1996-ban az összes műveleti egység parancsnoka lett és több száz bevetést irányított.

Civil szféra[szerkesztés]

1998-ban családi okok (gyermeke betegsége) miatt leszerelt, és informatikai védelmi vállalkozást indított Proware Kft. néven. A cég három év alatt az informatikai védelmi szférában piacvezető lett. Partnerei között olyan kiemelt intézmények voltak, mint a Magyar Államkincstár, Adóhivatal, Magyar Fejlesztési Bank, Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Cége fejlesztette Magyarország 10.000 legnagyobb adózójának adóbevallási rendszerét, illetve segítették az összes Magyarországi önkormányzat Y2K (millenniumi) biztonsági átállását. 1999 áprilisától - 2000 januárjáig közel háromezer embert irányítottak a MÁV, a Belügyminisztérium és az Államkincstár informatikai területén.

2002-ben több vállalkozásán keresztül az akkori FIDESZ kormány leváltása után gazdasági átvilágításokat irányított, melyben a "Simicska-birodalom" és a FIDESZ háttér pénzforrásainak feltárása volt a feladata. Az átvilágítások során több szocialista politikussal (Keller László, Draskovics Tibor, stb. ) összetűzésbe került, mert nem értett egyet azokkal a módszerekkel, amelyekkel koncepciózus irányba akarták terelni a vizsgálatokat. Vélhetően emiatt a Proware Kft. számláit nem fizették ki, aminek következtében a cég 2003-ban felszámolás alá került.

2004 óta több más céget irányított, és pénzügyi tanácsadással foglalkozott építőipari projektekben.

Szakértői tevékenysége[szerkesztés]

1999-től kezdődően a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központjában (FBI akadémia) több külföldi misszió felkészítésében vett részt speciális, háborús övezetekhez kapcsolódó tudása miatt. A Balkán és a közel-keleti térség magyar biztonsági műveleteinek előkészítésében segédkezett.

Tudásának köszönhetően 2006-tól kezdődően több TV társaság (TV2, RTL Klub, ATV), illetve internetes és nyomtatott újságok szakértője lett, és napjainkig több ezer médianyilatkozatban, TV szereplésben, rádióinterjúban tájékoztatta a közvéleményt a világ biztonsági problémáiról és Magyarország nemzetbiztonsági kérdéseiről. Szakértői tevékenységét, akár a felkészítések, akár a tájékoztatás terén mindig politikai oldaltól függetlenül, és kizárólag társadalmi munkában (díjazás nélkül) végezte.

További képzések[szerkesztés]

2007-2009 között közgazdasági végzettséget szerzett a Budapesti Corvinus Egyetemen.

2015-ben elvégezte a Harvard Egyetem Central Challenges of American National Security, Strategy and the Press’ kurzusát.

Online újságok[szerkesztés]

2008-ban indította el első újságját a zoom.hu online hírportált, melyet a 2008-as válság miatt 2009-ben eladott, és ugyanebben az évben elindította a Propeller.hu hírgyűjtő portált.

Tízévnyi szünet után újra megpróbálkozott a független hangvételű online újság felélesztésével. 2017-ben újraindították ZOOM.hu-t, mely rövid idő alatt magas olvasószámot tudhatott magáénak, leelőzte az atv.hu és a hvg.hu látogatottságát. A magyarországi média piac kormányzati túlsúlya miatt a hirdetők 2018 őszén visszaléptek az újság támogatásától így 2018 decemberében bezárni kényszerültek a lapot.

Politikai jelenléte[szerkesztés]

Ismert baloldalisága miatt 2002 óta a jobboldali média több negatív jelzővel illette. Az újságokból tudni lehet, hogy jó kapcsolatokat ápol baloldali és liberális politikusokkal, és többször segítette pártjaikat szakértőként. Aktívan részt vett 2014-ben és 2018-ban a baloldal kampányában.

2010-ben a FIDESZ hatalomra jutása után több médiatámadás érte. Vélhetően ennek folyománya volt az, hogy 2011-ben egy büntetőeljárást indítottak ellene. Annak ellenére, hogy a NAV a vizsgálataiban felmentette és az ellene indított minden polgári pert megnyert 2018 januárjában az I. fokú bíróság 2 év felfüggesztetett börtönre ítélte. 2018 októberében II. fokon azonban megállapították, hogy a feljelentésben szereplő cégnek nem okozott kárt. E miatt az ügyben a végleges döntés a Kúriánál van.

Írói pályafutása[szerkesztés]

Gyerekkori vágya volt, hogy kalandregényeken keresztül mutassa be a világ, Európa és Magyarország történelmi eseményeit. 2008-ban jelent meg első dokumentum könyve, a Meglátni és Megveretni – ( Nagy József újságíró lejegyzésében). 2009-ben munkatársával, Dosek Ritával közösen történelmi kalandregények írásába kezdtek. Első két könyvüket saját kiadásban jelentették meg. 2010-ben A Balkán Angyalai, és 2011-ben A Balkán Angyalai II, avagy az Ördögi Kötelék teljes írói bevételét felajánlották a Madarász Utcai Gyermekkórház javára.

A könyvírás közös szenvedélyüké vált. A Libri kiadó és a Patmos Records gondozásában a következő könyveik jelentek meg:

 • A pápa emberei (2012)
 • A pápa hagyatéka (2013)
 • Forradalmár (2014)
 • A felejtés bűne (2014)
 • Cselszövő (2015)
 • Terror stratégája (2016)
 • Ördögi kötelék (2016) (átszerkesztett kiadás)
 • Diktátor (2018)
 • Balkán Angyalai (2018) (átszerkesztett kiadás)

Több könyve megjelent idegen nyelven is:

 • A Balkán Angyalai I. (angolul és spanyolul)
 • A Balkán Angyalai II. (angolul és spanyolul)
 • Felejtés Bűne (héberül)
 • Pápa Emberei (angolul)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Kovács Erika: Tarjányi Péter nemzetbiztonsági szakértő: nincs terrorveszély (HTML). Napló. Mediaworks Hungary Zrt., 2015. október 22. (Hozzáférés: 2018. január 15.)
 2. Szalay Dániel: Médiavállalatot alapít Tarjányi Péter – a Népszabadság utolsó főszerkesztője segíti ebben (HTML). 24.hu, 2017. március 28. (Hozzáférés: 2018. január 15.)

További információk[szerkesztés]