Tandem sakk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy tandem sakkjátszma

A tandem sakk egy népszerű sakkváltozat, amelyet két táblán játszanak négyen, két-kétfős csapatokban. A normál sakk szabályai érvényesek rá, leszámítva azt, hogy az egyik táblán leütött figurákat a játékosok továbbadják csapattársuknak, aki aztán elhelyezheti azt saját tábláján. A partikat általában rövid időkontrollal játsszák; ez, valamint az ide-oda röpködő bábuk kaotikussá és véletlenszerűvé teszik a játékot a külső szemlélő számára; innen ered a játék angol elnevezése, a „bughouse”, ami bolondokházát jelent.

Szabályok[szerkesztés]

A tandem sakk egy sakkváltozat, amelyet egyszerre két táblán játszanak négyen, két-kétfős csapatokban. Minden játékos az ellenfél csapatának egy tagjával néz farkasszemet. A csapattársak egymás mellett ülnek, egyikük világossal, a másikuk sötéttel játszik. Mindegyik játékos a vele szemben ülő ellenféllel játszik, mint egy rendes sakkjátszmában, a következő, alább ismertetett kivételes szabályokkal.[1]

A leütött figurák[szerkesztés]

A játékos, amint leütött egy figurát, továbbadja azt a partnerének, aki beteheti azt saját táblájára egy rendes lépés helyett. A bábuk betehetőek bármely üres mezőre, beleértve azokat is, ahol azok sakkot illetve mattot adnak. Gyalogok azonban nem tehetők be az első és az utolsó sorba. A leütött figurákat mindig úgy kell tartani az asztalon, hogy mindenki számára láthatóak legyenek.

Gyalogátváltozás[szerkesztés]

Ha egy gyalog beér az ellenfél alapsorára, tetszőleges bábuvá előléptethető. Ha azonban ezt a figurát leütik, gyalogként kerül átadásra. A gyakorlatban általában nem cserélik ki a gyalogot más bábura, hanem pl. annak eldöntésével jelzik, hogy már átváltoztatott gyalogról van szó.

Néhány társaság gyalogátváltozás nélkül játssza a tandem sakkot. Ha egy gyaloggal az ellenfél alapsorára lépnek vagy ütnek, a gyalog azonnal „leesik” a tábláról és átadásra kerül a csapattársnak leütött figuraként. (A gyalog „lecsorog”.)

Sakkóra, lépés befejezése[szerkesztés]

A tandem sakkot általában órával játsszák, megakadályozva, hogy egy játékos korlátlan ideig várhasson egy figurára. Az órák kívül vannak elhelyezve, tehát minden játékos láthatja mindkét órát. A játszma kezdetekor a sötéttel játszó játékosok egyszerre indítják a két órát. A tandem sakkban általában nem alkalmazzák azt a szabályt, hogy a megfogott figurával lépni kell. Egy lépés akkor tekinthető befejezettnek, amikor az órát kezelték. A tandem sakk játszható óra nélkül is, de ilyenkor általában van egy szabály, ami megakadályozza, hogy a játékosok korlátlan ideig ne lépjenek figurára várva. Az egyik ilyen, hogy a játékos legfeljebb addig várhat, amíg a partnere három lépést megtesz.[2]

A játék vége[szerkesztés]

A játéknak akkor van vége, amikor az egyik parti befejeződik. A játszma megnyerhető mattal, az ellenfél feladásával, leesésével, vagy ha az ellenfél szabálytalant lép. Döntetlen létrejöhet megegyezéssel, vagy ha két játékos egyszerre kap mattot vagy jár le az ideje.

Kommunikáció[szerkesztés]

Általában megengedett, hogy a partnerek beszéljenek egymással a parti közben. Kérhetnek például egy meghatározott figurát, több cserét, hogy egy ideig ne adjon a másik az ellenfélnek figurát, javasolhatnak adott lépést, vagy kérhetik, hogy a másik néhány másodpercig ne lépjen. A „Huszárral mattolok”, vagy „Adj figurát”, és hasonló felkiáltások nem szokatlanok, ami látszatra abszurd áldozatokhoz vezet olykor a másik táblán. A csapattagok fizikailag nem érhetnek hozzá a másik táblához.

Néhány társaság kommunikáció nélkül játssza a tandem sakkot. A játékosoknak ilyenkor a másik tábla áttekintésével kell kitalálniuk a csapattársuk vagy a csapattársuk ellenfelének a figuraigényét.

Változatok[szerkesztés]

A tandem sakknak rengeteg változata lehetséges, különösen a tekintetben, hogy a leütött bábok hova tehetők be. Európában például a leggyakoribb változat, hogy a figurák nem tehetőek be sakkra és/vagy mattra.[3] Egy másik gyakori kérdés, hogy mi történik, ha egy gyalog eléri az átváltoztatási mezőt: egy változat szerint a gyalog átváltozik a cikkben említett szabályok szerint, egy másik változat szerint „lecsorog”.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bughouse chess című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Linkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Itt kell megjegyeznünk, hogy a tandem sakknak számos változata van, nincs egy nemzetközi standard. A fent ismertetett szabályok az amerikai sakkszövetség szabályaival vannak összhangban. Lásd: http://www.uschess.org/tournaments/2006/2006bughouse.pdf (Hozzáférés ideje: 2013. március 14.)
  2. Lásd pl. http://www.chessvariants.org/multiplayer.dir/tandem.html (Hozzáférés ideje: 2013. március 14.)
  3. Lásd pl. hivatalos holland szabályok Archiválva 2014. május 27-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés ideje: 2013. március 15.)