Tamponnyomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A tamponnyomás egy gyakran alkalmazott technológia, melynek segítségével egy kétdimenziós képet egy 3D tárgyon lehet megjeleníteni. A technológia segítségével egy- vagy többszínes mintákat is nagy hatékonysággal lehet megjeleníteni a különböző tárgyakon. A tamponnyomást legtöbbször a reklámajándék piacon alkalmazzák a cégek, hogy nagyobb ismertséget szerezhessenek maguknak a logójuk ábrázolásával. Számos különböző cég él ezzel a lehetőséggel kezdve az autóipartól egészen az élelmiszeriparig.[1]

Története[szerkesztés]

A tamponnyomás különböző formái már évszázadok óta jelen vannak, azonban a technológia csak a huszadik században vált alkalmassá a széles körű felhasználásra. A második világháború után elsősorban az óragyártásnál használták a tamponnyomást, és a későbbiekben, a 60-as, 70-es évek során kezdett el jobban terjedni. A szilikonfejek megjelenésével indulhatott el a tömeges gyártása az ezzel a technológiával megnyomott termékeknek.[2] Ezután pedig folyamatosan fejlődött a technológia, mely ma hatékonyan és gyorsan működik.

A tamponnyomás folyamatai[szerkesztés]

Tamponnyomással készülő toll[3]

A tamponnyomás egy gyors és kedvelt emblémázási technológia, amelynek a következők a lépései:

 1. A nyomóminta/nyomólemez elkészítése, ami azt a mintát tartalmazza, ami a nyomandó felületre fog kerülni.
 2. A nyomólemez mélyedéseibe belekerül a festék, amelyet egy vízszintes mozgásban lévő fej folyamatosan újratölt és elsimít.
 3. A kiegyenlített festékréteget felveszi a szilikon hordozófej, és ráhelyezi azt a termékre.
 4. Annyiszor ismétlődik meg ez a folyamat, ameddig a kívánt szín létre nem jön. Azonban a festék rétegének vékonysága biztosítja a gyors száradást, így azonnal kész a minta.

A tamponnyomás alkalmazásának területei[szerkesztés]

A tamponnyomást elsősorban a reklámajándékok piacán alkalmazzák. A különböző rendezvényeken, eseményeken való megjelenés során a cégek olyan termékeket adnak partnereiknek, potenciális ügyfeleiknek, amelyen logójuk meg van jelenítve. A márka ismertségének növeléséhez is gyakran alkalmazott technológia a reklámajándékozás.

A tamponnyomással pedig számos felületre rá lehet rakni a mintákat, például műanyag, fa, üveg, bambusz.

Példák alkalmazására[szerkesztés]

 • Kulacs
 • Hátizsák
 • Toll
 • Powerbank
 • Kulcstartó
 • Papírvágó
 • Játékok
 • TV és számítógép monitor
 • Focilabda

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. (2022. május 21.) „Pad printing” (angol nyelven). Wikipedia.  
 2. (2022. május 21.) „Pad printing” (angol nyelven). Wikipedia.  
 3. Reklámajándék emblémázási technológiák (magyar nyelven). Spark Promotions Reklámajándék, 2022. július 18. (Hozzáférés: 2022. július 25.)