Tükröm, tükröm (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tükröm, tükröm
(Mirror Mirror)
2012-es amerikai film
Rendező Tarsem Singh
Producer Ryan Kavanaugh
Bernie Goldmann
Brett Ratner
Kevin Misher
AlapműGrimm testvérek: Hófehérke
Műfaj fantasyfilm, kalandfilm, romantikus film
Forgatókönyvíró Jason Keller
Marc Klein
Főszerepben Lily Collins
Julia Roberts
Armie Hammer
Nathan Lane
Zene Alan Menken
Operatőr Brendan Galvin
Vágó Robert Duffy
Nick Moore
Hangmérnök Robert Jackson
Jelmeztervező Isioka Eiko
Díszlettervező Nicolas Lepage
Jean-Pierre Paquet
Réal Proulx
Jille Azis
Daniel Hamelin
Martine Kazemirchuk
Alice Felton
Gyártás
Gyártó Relativity Media
Yucaipa Films
Goldmann Pictures
Rat Entertainment
Misha Films
Mel's Cité du Cinéma
Misher Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín Montréal
Játékidő 106 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Relativity Media
  • Netflix
  • FandangoNow
BemutatóUSA 2012. március 30.
Magyarország 2012. március 15.
Korhatár6 II. kategória (NFT/0072/2012)
További információk

A Tükröm, tükröm (Mirror Mirror) egy 2012-es romantikus fantasyfilm és kalandfilm Tarsem Singh rendezésében. A produkciót egy Oscar-díjra jelölték a legjobb jelmeztervekért, amit a japán Isioka Eiko készített. Ez volt Isioka utolsó műve.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Hófehérke elözvegyült édesapja újranősül, és a királyság legszebb asszonyát, Clementiannát választja királynőjéül, aki egy gonosz boszorkány. A király egy nap eltűnik az erdőben, az uralmat pedig a királynő veszi át. Hófehérkét a palotában tartja, és eltelik tíz év. Hófehérke a születésnapján látni kívánja birodalmát, ezért a királynő parancsát megszegve az erdőnek veszi az irányt. Ott összetalálkozik Alcott herceggel és kísérőjével, akiket helyben hagytak a banditák, és segít nekik kimászni a csapdából. A herceg és Hófehérke tetszenek egymásnak, de útjaik elválnak.

Hófehérke a városba érve megrendül, amikor a népének nyomorúságát látja. Ezalatt a herceg menedéket kér a királynőtől, aki elhatározza, hogy meghódítja magának a vagyonos fiatalembert, ugyanis elszórta a királyság összes pénzét. Még aznap bált rendez a férfi tiszteletére, amit a városra kimért újabb adókból kíván finanszírozni. Hófehérke besurran a bálra, és a herceg segítségét próbálja kérni, de a királynő észreveszi, miben sántikál. Megparancsolja segédének, Brightonnak, hogy vigye Hófehérkét az erdőbe, és ölje meg. Brightonnak viszont az inába száll a bátorsága, ugyanis szóbeszédek járnak egy szörnyetegről, ami az erdőben bujkál. Elengedi a hercegnőt, majd mindketten futásnak erednek, de az ellenkező irányba.

Hófehérke így talál rá a hét törpe kunyhójára, akik rablásból tartják el magukat, mióta a királynő minden csúf lényt száműzetett a városból. Ők rabolták ki Alcott herceget is, most pedig az adózott pénzt kaparintották meg a királynő elől. Hófehérke visszaadja azt a városlakóknak, és a törpéket hirdeti ki a megmentőjüknek, akik így újra elnyerik a lakosok bizalmát. Eközben a királynő azt hiszi, Hófehérke halott, amit a herceggel is tudat. Alcott herceg az ellopott adó hírére a banditák után veti magát, és a nagyon is élő Hófehérkével találja magát szemben, akit szintén meglep, hogy a herceg a királynőt pártolja. Hófehérke legyőzi a herceget párbajban, aki hírét adja a királynőnek, hogy Hófehérke a banditák oldalára állt.

A királynő fekete mágiát használva létrehoz egy bájitalt, amivel magába bolondítja a herceget, és ráveszi, hogy feleségül vegye. A törpékre két óriási fabábut küld, amiket csak úgy tudnak legyőzni, hogy Hófehérke elvágja az őket mozgató zsinórokat. Mikor megtudja, hogy a herceg házasodni készül, elrabolják a ceremónia elől, és Hófehérke megcsókolva a herceget megtöri a varázslatot. A királynő maga indul Hófehérke után, és ráküldi az erdőben rejtőző szörnyet. Hófehérke alulmarad a küzdelemben, de a szörny habozik végezni a lánnyal. Hófehérke felfedezi, hogy ugyanazt a félhold alakú medált viseli, mint a királynő, és elszakítja a láncot. A szörnyeteg az édesapjává változik, akinek semmi emléke nincs az elmúlt tíz évről. A királynő a mágiájának az árát megfizetve elveszti fiatalságát.

Alcott herceg elnyeri Hófehérke kezét, és a házasságuk napján a királyság minden lakója együtt ünnepel. Hófehérkét ajándékokkal halmozzák el, mígnem egy koldusnő egy almát kínál fel neki. Hófehérke majdnem beleharap, amikor rájön, hogy a királynő áll vele szemben. Tőrével egy szeletet ad neki az almából, és ráveszi, hogy elismerje végső vereségét. A királynő ezt belátja, majd a szeletet elfogyasztva szétporlad. Az ünnepsereg egy dalban tör ki, és újra mindenki táncol és énekel, mint a régi szép időkben.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hangja[1]
Julia Roberts Clementianna királynő Tóth Enikő
Lily Collins Hófehérke Tompos Kátya
Armie Hammer Alcott herceg Makranczi Zalán
Nathan Lane Brighton Törköly Levente
Martin Klebba Hentes Scherer Péter
Jordan Prentice Napóleon Nagypál Gábor
Mark Povinelli Fél Pint Anger Zsolt
Joe Gnoffo Flamó Dévai Balázs
Danny Woodburn Grimm Kardos Róbert
Sebastian Saraceno Farkas n.a
Ronald Lee Clark Vigyori n.a
Robert Emms Charles Renbock Kovács Lehel
Mare Winningham Margaret, a pék Csere Ágnes
Michael Lerner a báró Cs. Németh Lajos
Sean Bean a király Jakab Csaba
Lisa Roberts Gillan a királynő tükörképe Tóth Enikő

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. iszdb.hu

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]