Törvényhozás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Törvényalkotás szócikkből átirányítva)

A törvényhozás azzal a joggal felruházott tanácskozó testület, hogy törvényeket hozzon egy olyan politikai egység számára, mint egy ország, vagy egy város. A törvényhozás a legtöbb kormányzat alapvető része: a A hatalmi ágak szétválasztásán alapuló rendszerekben a végrehajtó hatalmi ág (kormányzat) és az igazságszolgáltatás mellett a harmadik fő hatalmi ág. (A már Arisztotelész által[1] is említett klasszikus felosztás szerint, de újabb felosztások más hatalmi ágakat is ismernek, mint például az alkotmánybíróság.)

A törvényhozások figyelemmel kísérik és alakítják a kormányzat munkáját és általában kizárólagos hatalommal rendelkeznek a költségvetés meghozására és módosítására.

A törvényhozás tagjai a törvényhozók, vagy képviselők. Demokráciákban a képviselőket többnyire közvetlenül választják a szavazópolgárok, de a közvetett választás, illetve a kinevezés is sok helyen elfogadott módszer. Utóbbi elsősorban a kétkamarás parlamenti rendszerekben használatos a felsőház tagjai illetően.

Jegyzetek[szerkesztés]

További olvasmányok[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Legislature című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.