Többke programtervezési minta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A többke UML ábrája

A szoftverfejlesztésben alkalmazott Többke tervezési minta hasonlít az Egyke programtervezési mintára. Míg az Egyke programtervezési minta csak egy osztály példány létrehozását engedi, addig a Többke tervezési minta továbbfejleszti ezt a koncepciót: lehetővé teszi megnevezett példányok, mint kulcs-érték párok mappelését.

Ahelyett, hogy az alkalmazásunkban egyetlen példányt alkalmaznánk (pl. a java.lang.Runtime object a Java programozási nyelvben), a Többke minta minden kulcshoz külön példányt biztosít.

A legtöbb tankönyv és ember szerint ez egy Egyke minta. Például, a Többke tervezési minta nem jelenik meg különálló mintaként a nagy tekintélynek örvendő Design Patterns objektumorientált programozási könyvben (Eric Freeman, Elisabeth Robson, Kathy Sierra, Bert Bates: Head First Design Patterns, O'Reilly Media, 2004.), hanem egy rugalmasabb megközelítéssel az Egykék regisztrálásának nevezi azt.

Leírás[szerkesztés]

Habár úgy tűnhet, hogy a Többke nem több, mint egy egyszerű hash tábla, szinkronizált hozzáféréssel, van két fontos különbség. Az első, hogy a Többke nem teszi lehetővé a klienseknek a mappelést. A második, hogy sosem ad vissza null vagy üres referenciát; ehelyett létrehoz egy Többke példányt az első, a hozzá tartozó kulcshoz kapcsolódó kéréssel. Az ilyen kulccsal rendelkező további kérések az eredeti példányt fogják visszaadni. Ezzel szemben a hash tábla használata pusztán végrehajtási részlet és nem az egyetlen lehetséges megközelítés. A minta leegyszerűsíti a megosztott objektumok lekérését egy alkalmazásban.

Mivel az objektumkészlet csak egyszer jön létre, mint a társított osztály (és nem a példány) része, a Többke továbbra is 'lapos' marad, ahelyett hogy fa struktúrává fejlődne.

A Többke abban egyedülálló, hogy centralizált hozzáférést biztosít egy egyedülálló Többke könyvtárhoz (pl. minden kulcs ugyanabban a névtérben, önmagában), ahol minden egyes Többke példány saját állapottal létezhet a pool-ban. Ezen a módon a minta támogatja a rendszerben az alapvető objektumok indexelt tárolását (ahogy azt az LDAP rendszer is teszi). Azonban a Többke használata egy rendszer széles körű alkalmazására korlátozódik, szemben a számtalan elosztott rendszerbeli alkalmazással.

Hátrányai[szerkesztés]

Ez a minta, ahogy az Egyke programtervezési minta is, megnehezíti a unit tesztek használatát,[1] mivel globális állapotot vezet be az alkalmazásban. A garbage collectort alkalmazó nyelveknél ez memóriavesztést eredményezhet, mivel bevezeti a globális erős kötést az objektumhoz.

Implementációk[szerkesztés]

Java-ban a Többke mintát felsorolásos típussal lehet megvalósítani, melynél a típus értéke megfelel a példányoknak. Amennyiben a felsorolásos listának egyetlen értéke van, Egyke mintát kapunk.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Multiton pattern című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.