Szupresszor dióda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1,5KE típusú túlfeszültségvédő szupresszor diódák (méretek érzékeltetése egy gyufaszállal)

A szupresszor dióda két kivezetéssel ellátott félvezető eszköz, amelyet a túlfeszültség-védelem finom fokozataiban alkalmaznak az érzékeny elektronikus áramkörök védelme érdekében. A túlfeszültségvédelem azáltal valósul meg, hogy a hirtelen fellépő feszültségimpulzusokat a szupresszor dióda olyan szintre csökkenti, amit a mögöttes áramkör már sérülés nélkül elvisel. Szupresszor diódát (is) tartalmaznak például a kompakt fénycsövek elektronikái.

Működése[szerkesztés]

Szupresszor diódák rajzjele

A szupresszor dióda nem alkalmas állandó terhelésre, a rövid idejű túlterheléseket viszont jól elviseli. A védett áramkörrel párhuzamosan kapcsolandó. A népszerű 1.5KE sorozatú szupresszor diódák például 1500 watt impulzusüzemű teljesítményt képesek elviselni,[1][2] de csak egy ezredmásodpercig.

 • Alaphelyzetben a szupresszor dióda lezárt állapotú, tehát igen nagy ellenállású eszközként[3] viselkedik.
 • A szupresszor dióda korlátozó jellegű eszköz: akkor kezd vezetni, amikor a túlfeszültség értéke eléri az adott szupresszor diódára jellemző „megszólalási” értéket, a szupresszor dióda kinyit, és a túlfeszültséget konstans szintre korlátozza. Mihelyt a túlfeszültség a beépített szupresszor diódára jellemző határ alá esik, a korlátozás feloldódik; a szupresszor dióda ismét nagy ellenállású állapotba kerül (lezár), és ismét „láthatatlanná” válik.[4]
 • Olyan teljesítményű túlterheléskor, amely például közeli villámcsapás esetén fordulhat elő, a szupresszor dióda közvetlen rövidzárlati állapotba kerül és a túlterhelés megszűnése után is ebben az állapotában marad. A szupresszor dióda zárlata miatt a készüléket védő olvadóbiztosító vagy egyéb védelem leválasztja azt a hálózatról.[5]
 • Még erősebb túlterhelés annyira megváltoztatja a dióda szerkezetét, hogy az tönkremegy, feladatát nem képes ellátni. A tönkremenetel elkerülése érdekében a szupresszor diódákon kívül további védelmi berendezéseket is alkalmaznak, mint például kismegszakítók, villámvédők, stb.

A szupresszor dióda a Z-diódákéhoz hasonló, de a névleges tranziens teljesítménnyel arányosan nagyobb méretű P-N átmenetet tartalmaz. Létezik egyirányú és kétirányú kivitel is. Egyenáramú áramkörökben egyirányú szupresszor diódákat használnak. A szupresszor dióda a hagyományos Z-diódával szemben nagyobb áramterhelhetőséggel bír és jelentősen gyorsabb: kevesebb, mint 1 pikoszekundum[1] () a válaszideje. Folyamatos áramterhelhetősége azonban nem túl nagy,[6] mert a P-N-átmenet geometriai mérete korlátozza a leadható hőt és ezáltal az átvihető teljesítményt. A gyors reakcióidő különösen a vezetékeken érkező sorozatos vagy egyedi tűimpulzusok esetén jelent előnyt, amelyek Z-diódával nem nyomhatóak el. Sajnos a szupresszor diódáknak sem elhanyagolható a saját kapacitása, így nagy frekvenciák esetén figyelni kell a lehetséges csillapító hatásra.

Egyéb elnevezések[szerkesztés]

A szupresszor diódákat néhány gyártó TRANSIL vagy TRANSZORB néven forgalmazza.[1][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/1/5/K/1.5KE.shtml
 2. Összehasonlításképpen: egy elektromos vasaló teljesítménye 1000-1500 watt
 3. Közel szakadásként.
 4. http://www.elektro-net.hu/konstruktor/3425-tranziens-tulfeszultseg-elleni-vedelem Tranziens túlfeszültség elleni védelem
 5. http://www.omikk.bme.hu/collections/mgi_fulltext/munkavedelem/2003/05/0503.pdf Villám- és túlfeszültség-védelem a feldolgozóiparban 5-6. o.
 6. Az alkalmazáshoz megfelelő típust katalógusból választják ki.
 7. http://www.ttiinc.com/object/Vishay-Semiconductor-Transzorb-TVS-1.5KE

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]