Szokás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A szokások apró döntések amelyeket meghozunk és olyan tevékenységek amelyeket minden nap megteszünk. A mindennapi életünk a szokásaink összessége.

A cselekvések rendszeres gyakorlásának hatására a tudatos cselekvés tudattalan készséggé alakul, ezáltal az egyén gépiesen, külön tudati ellenőrzés nélkül képes végrehajtani a cselekvést. A szokások tehát azok az automatikussá váló cselekvések, apró kis belső programok, melyekről korábban tudatos döntés született és amelyek a tudat kontrollja nélküli cselekvésekké alakultak át. A szokások rendszere meghatározza a személyiséget, azokat a dolgokat amikben hiszünk. A szokások segíthetik vagy gátolhatják az egyén fejlődését, attól függően, hogy azok milyen irányban befolyásolják az élet minőségét.

Az, hogy mennyire vagyunk boldogok vagy boldogtalanok, azok többségében a szokásainktól függnek. Ha megtanulod átalakítani a szokásaidat, képes leszel átalakítani életed.

Tanulj többet a szokásaidról, magadról[szerkesztés]

Minden, amit azért teszünk, hogy életünk egy területén változást érjünk el, összekapcsolódik szokásainkkal. Azt gondolhatnánk, hogy egyes szokások önmagában jelentéktelenek, azonban ezek az apró kis szokások hatása hatalmas az egészségünkre, tanulásunkra, pénzügyi viselkedésünkre és boldogságunkra.

Mindenki képes megváltoztatni szokásait így változtatni életén. Ahogy Charles Duhigg könyvében a Szokás hatalmáról[1] című könyvében is olvasható, "Semmi sem lehetetlen, ha az ember megfelelő szokásokat alakít ki".

Nem csak új szokások kialakítását remélhetjük attól, ha jobban megismerjük magunkat és szokásainkat, de régi rossz szokásainktól is megválhatunk, így például leszokhatunk a dohányzásról[2] is.

Innen kiindulva egy hatalmas világ tárul fel előttünk, így például képesek lehetünk megszüntetni olyan szokásokat is, mint az állandó halasztgatás, a folyamatos fókuszálási problémák illetve olyan ételek fogyasztását, amelyek ártalmasak lehetnek egészségünkre. Minden csak tőlünk függ, de tőlünk igazán.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Szupernap: A szokás hatalma · Charles Duhigg · Könyv (magyar nyelven). Moly. (Hozzáférés: 2018. december 30.)
  2. Hogyan szokjak le végleg a dohányzásról (magyar nyelven). 67nap.hu, 2018. december 4. (Hozzáférés: 2018. december 30.)