Szobekhotep (polgármester)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szobekhotep írnokszobra

Szobekhotep ókori egyiptomi hivatalnok volt a XVIII. dinasztia idején, II. Amenhotep uralkodása alatt.[1] Két szoborról ismert, az egyik Marseille-ben található (katalógusszám no. 208), a másik a berlini Neues Museumban (katalógusszám 11635). A szobrokról ismertek Szobekhotep címei: a Fajjúm oázis polgármestere, Szobek papjainak elöljárója, valamint „az északi és a déli tó polgármestere” volt, „a Fajjúm-oázis nagyja” és „a kincstár felügyelője”.

Apja, Kapu szintén a Fajjúm polgármestere volt. Felesége[2] vagy lánytestvére,[1] egy Merit nevű nő volt. Merit lánya, szintén Merit IV. Thotmesz lánya, Tiaa dajkája volt; egy másik Szobekhotep nevű hivatalnokhoz ment feleségül, aki szintén a Fajjúm-oázis polgármestere volt, később pedig kincstárnok lett a királyi udvarban.

Irodalom[szerkesztés]

  • Bryan, Betsy. The Tomb owner and his family, Das Grab des Sobekhotep: Theben Nr. 63. New York: von Zaber (1990) 

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Bryan 1990, 83. o.
  2. Marco Zecchi: Sobek of Shedet, The Crocodile God in the Fayyum in the Dynastic Period, Todi 2010, ISBN 9788862441155, pp. 110-111

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sobekhotep (mayor of the Faiyum) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.