Szilágyi Ferenc (eszperantista)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szilágyi Ferenc
Született1895. február 1.[1]
Budapest[2]
Elhunyt1967. december 1. (72 évesen)[1]
Borås[3]
Álneve
  • Silabo
  • Silag
  • Sife
  • Fersil
  • F. S.
Állampolgársága
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Szilágyi Ferenc (Budapest, 1895. február 1.Borås, 1967. december 1.) eszperantó író. Bár magyar származású, élete nagy részét Svédországban élte le.

Szerkesztője volt a fontos Norda Prismo (Északi Prizma) folyóiratnak. Főbb művei között szerepeltek a következők: La granda aventuro (A nagy kaland, mesekönyv), Koko krias jam! (Kukorékol a kakas!, mesekönyv) és a Mistero minora (Kisebb rejtély) című regény.

Eszperantó nyelvtant is írt, és részt vett az Eszperantó enciklopédia (1934) kidolgozásában. Magyar és svéd nyelven írt műveket fordított eszperantóra.

A nagy kaland egyik története, az Egy bíró kiszabadítása[4] 2009 végén jelent meg spanyolul, és ez lett az egyik első olyan szöveg, amelyet egy kereskedelmi kiadó fordított eszperantóból.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 16.)
  2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 20.)
  3. Heroldo de Esperanto (eszperantó nyelven)
  4. http://www.alphadecay.org/libro/la-liberacion-del-juez

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ferenc Szilágyi című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]