Szilágyi-Nagy Ildikó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szilágyi-Nagy Ildikó
Született 1978. május 13. (40 éves)
Veszprém
Nemzetisége magyar
Foglalkozása író,
szerkesztő
Kitüntetései Móricz Zsigmond-ösztöndíj

Szilágyi-Nagy Ildikó (Veszprém, 1978. május 13. –) író, szerkesztő.

Életrajz[szerkesztés]

2001-ben szerzett egyetemi diplomát (Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Pécs, magyar szak), ugyanebben az évben végzett a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia felsőfokú újságíró szakán. 2004-ig a Pécsi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskola doktorandusza A modernség alakulástörténete programon. 2008-ban szerzett PhD-fokozatot.

Irodalomkritikai írásaiban kortárs magyar prózával foglalkozik (Alföld, Kalligram, Kritika, Kortárs, Literatura, Napút, Új forrás, Szép literatúrai ajándék, Szépirodalmi Figyelő). 2008-tól a Szellemkép Szabadiskola hallgatója fotó szakon. 2001-től független újságíróként, majd kreatív szövegíróként dolgozik. 2009-től a Szellemkép vizuális művészeti folyóirat vezető szerkesztője. Szépirodalmi írásai 1998 óta jelennek meg folyóiratokban (2000, Bárka, Ex-Symposion, Életünk, litera.hu, Marie Claire, Műút, Új Horizont, Unikornis, Playboy, Prae, Spanyolnatha.hu, Szép literatúrai ajándék, The Room Fashion and Art, ujnautilus.hu). Első kötete novellafüzér, Valami jó testnyílás címmel jelent meg (2007), második kötete Emma Ovary, Hatszor gyorsabban öl címmel (regény, 2008).

Valami jó testnyílás[szerkesztés]

„Az olvasó persze akkor is fergetegesen mulatságosnak tarthatja ezeket a novellákat, ha unja a reménytelen szerelmeket vagy csak A-tól Z-ig ezt a világot. Akkor is izgalmasnak tarthatja, ha elunja az örökös ide-oda kapcsolást a női magazinok és az irodalomtudomány nyelve között. […] Az okszerűség hiánya gyakran vicces (hogy jön össze, például, az ellopott mackófelső a nagypapa halálával), és furcsa ellentétben áll a hősnő-elbeszélő fanyarul mulatságos szószátyárságával. A hiány működteti ezeket az elbeszéléseket – nemcsak abban az értelemben, hogy az ő soha nincs jelen, mert meghalt, bepörgött vagy mert nem jön el –, hanem mert a „helyzeteket” akár egy bekezdésen belül is összekötő (elválasztó) „mesés” vagy „oksági” elemek teljesen hiányoznak. Fura ellenminimalizmus. De azért minimalizmus.” Bánki Éva: "Ahogy vesszük, mi a valóság..." (Szilágyi-Nagy Ildikó: Valami jó testnyílás)

Emma Ovary, Hatszor gyorsabban öl[szerkesztés]

„Néha azon kapom magam, hogy elismerően bólintok: jó a csaj. Tud írni. Több diplomája van, igen, ez is elhangzott ma este. Valami mégsem stimmel, valami zavar… az a hang… …ami ugyanaz a hang, ugyanaz a finomság, amely a könyv minden egyes betűjét áthatja - kivéve azokat az oldalakat, ahol szexuális aktusokról olvashatunk. Ott nincs báj, nincs lepkeszárny, Emma rideg és pontos, mint az anatómia professzora. Értem a szándékot, csak nem szeretem.” Kalapos Éva Veronika, „A megnyilatkozó széttárt combjai elrejteni hivatottak valamit Emma Ovary tényleg hatszor gyorsabban öl?”

Fontosabb munkái[szerkesztés]

  • Valami jó testnyílás. Novellák; JAK–L’Harmattan, Bp., 2007 (JAK füzetek)
  • Emma Ovary: Hatszor gyorsabban öl. Regény; Prae.hu, Bp., 2008
  • A bazsarózsás lampion. Kísértethistória, regény, részletek: Alföld 2009/2.
  • A bazsarózsás lampion. Kísértethistória; Előretolt Helyőrség Íróakadémia–Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft., Bp., 2018

Kiállítások[szerkesztés]

  • Egyéni:

A depresszió, New York, USA, Tízezer lépés magyar könyvesbolt, 2009

  • Csoportos:

Titkos város 1-19, Budapest, H, Magyar Alkotóművészek Háza, Gyermek-játék 2009

Díja[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Balogh Endre, „Tragikomikus viszonyok”, Puskin utca 2008/4. Bánki Éva: „Ahogy vesszük, mi a valóság…” (Szilágyi-Nagy Ildikó: Valami jó testnyílás) Alföld 59. évfolyam 11. szám (2008 november)

Külső hivatkozások[szerkesztés]