Szerkesztő:Malatinszky/Wikipédia:Nevezetesség (automatikusan nevezetes témák)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wikipédia nevezetességi útmutatója meghatározza a témáknak azon körét, amelyek nevezetesek, azaz eléggé fontosak ahhoz, hogy önálló enciklopédia-cikk legyen róluk. Az útmutatóban szereplő definíció szerint „egy téma vélhetően akkor elég nevezetes és alkalmas arra, hogy önálló szócikk szülessen róla, hogyha megbízható másodlagos források, melyek a tárgytól függetlenek, jelentős mértékben (nem triviális említések szintjén) feldolgozták azt”.

Vannak azonban olyan témák is, amelyek ugyan nem felelnek meg a fenti kritériumnak, de a szerkesztők jelentős vagy túlnyomó többsége mégis úgy érzi, hogy eléggé fontosak ahhoz, hogy a Wikipédiában önálló cikk legyen róluk. Ez a kiegészítő útmutató az ilyen kivételeket sorolja föl.

Ha egy téma az alábbi kategóriák valamelyikébe esik, akkor annak a témának a nevezetességét már eleve igazoltnak tekintjük. Az ilyen témákról nem érdemes a nevezetesség hiányára hivatkozva törlési megbeszélést kezdeményezni, mert a kezdeményezést a szerkesztők túlnyomó többsége el fogja utasítani. Természetesen az automatikusan nevezetes témák cikkeinek is meg kell felelniük a Wikipédia-cikkekkel szemben támasztott egyéb követelményeknek: nem lehetnek például jogsértő másolmányok vagy szubcsonkok, és megbízható forrásokra kell támaszkodniuk.

Ha egy téma nem tartozik az alábbi kategóriák valamelyikébe, az nem jelenti azt, hogy a téma ne volna nevezetes. Pusztán arról van szó, hogy az ilyen nem automatikusan nevezetes témák esetében a nevezetességet az egyébként szokásos módon (több, független forrásban szereplő nemtriviális említés felmutatásával) tisztázzuk. Egy cikk törlésére nem lehet indok az, hogy a cikk témája nem tartozik az alábbi kategóriák egyikébe sem.


Magyar írók, költők[szerkesztés]

Azok az írók, akik szerepelnek Szinnyei József Magyar írók élete és munkái című bibliográfiájában, életrajzuk lezárt, azaz a bibliográfia a haláluk dátumát is közli, valamint legalább egy, nyomtatásban megjelent könyvük van, nevezetesnek minősülnek. Amennyiben a bibliográfia halálozásuk dátumát nem közli, úgy az egyetlen megjelent kötetnek 1850 vagy az előtti dátumúnak kell lennie. Kivételt képeznek ez alól a hírlapírók, náluk megjelent önálló kötet nem szükséges, itt a halálozási dátum, illetve ennek hiányában az 1850 előtt befejezett tevékenység számít. Hasonló elvek érvényesek a többi 1945 előtt kiadott lexikonra (Franklin kézi lexikona, Zsidó lexikon, a Pallas nagy lexikona, Révai nagy lexikona, Gulyás-féle bibliográfia stb.) is.

Ókori személyek[szerkesztés]

Automatikusan nevezetesek azok az ókorban élt emberek, akiknek a neve fennmaradt, továbbá nevezetesek az ókori vallások istenei és mitikus lényei is.

Utónevek[szerkesztés]

A Magyarországon anyakönyvezhető nevek automatikusan nevezetesnek minősülnek.

Élőlények[szerkesztés]

Az élőlények fajai automatikusan nevezetesnek minősülnek. Vigyázat: ez nem jelenti azt, hogy egyes élőlény-példányok is automatikusan nevezetesek! Tehát a jelen szakasz értelmében a hörcsög nevezetes, de Gipsz Jakab Charlie nevű hörcsöge (egyéb nemtriviális említések hiányában) nem az.

Az emberi test részei[szerkesztés]

Automatikusan nevezetesek az emberi test részei. Vigyázat: ez nem azt jelenti, hogy konkrét emberek testrészei automatikusan nevezetesek lennének. Tehát nevezetes az emberi agy, de (egyéb nemtriviális említések hiányában) nem nevezetes Gipsz Jakab agya.

Betegségek[szerkesztés]

Automatikusan nevezetesek a betegségek és az összes olyan kórokozófaj, ami a betegséget okozza. Vigyázat: ez nem jelenti azt, hogy egyes megbetegedési esetek vagy kórokozópéldányok is nevezetesek! Tehát jelen szakasz értelmében a rák nevezetes, de a megfelelő források hiányában az nem, ha Gipsz Jakab rákot kap. Továbbá a Hendra vírus nevezetes, de se az nem nevezetes, ha Gipsz Jakab elkapja, se a Hendra vírus egy példánya, ha nincs meg a kellő számú forrás.

Gyógyszerek[szerkesztés]

Évszámok, évtizedek, évszázadok[szerkesztés]

Automatikusan nevezetesek az évek, évtizedek és az évszázadok. Vigyázat: Ezekre a témákra is vonatkoznak a Wikipédia-cikkekkel szembeni egyéb követelmények, tehát például egy régmúltbeli év cikke sem lehet szubcsonk, és egy jövőbeli év cikke sem tartalmazhat spekulatív, megbízható forrásokkal alá nem támasztott állításokat.

Tudományok alapfogalmai[szerkesztés]

Matematikai, fizikai, kémiai, ... stb. tudományok alapfogalmai, axiómái, alaptörvényei, illetve azok a fogalmak, amik a középiskolás tananyagban már szerepelnek.

Földrajzi fogalmak[szerkesztés]

Az országok, akár léteznek, akár már megszűntek, mind nevezetesek. Közigazgatási egységek (megye, tartomány, kormányzóság, város, falu, község) akár Magyarországon vannak, akár külföldön, automatikusan nevezetesek. Tengerek, folyók, hegységek szintén.

Számozott közutak[szerkesztés]

A számozott közutak (autópályák, főutak, mellékutak) automatikusan nevezetesek.

Közigazgatási egységek[szerkesztés]

Országok[szerkesztés]

Természetvédelmi területek[szerkesztés]

Tájegységek[szerkesztés]

Megyék[szerkesztés]

Kistérségek[szerkesztés]

Járások[szerkesztés]

Városok[szerkesztés]

Falvak[szerkesztés]

Kisebb települések[szerkesztés]

Eszközök[szerkesztés]

Ipari[szerkesztés]

Mezőgazdasági[szerkesztés]

Közlekedési eszközök[szerkesztés]

Szerszámok[szerkesztés]

Technológiák[szerkesztés]

Konyhatechnika[szerkesztés]

Számítástechnika[szerkesztés]

Építészeti technológiák[szerkesztés]

Épületek[szerkesztés]

Műalkotások[szerkesztés]