Szerkesztő:Bellbrig/Korzikai cédrát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

[[|bélyegkép| Korzikai cédrát ]]

Korzikai cédrát [szerkesztés]

A korzikai cédrát a narancs és a citrom rokonának tekinthető gyümölcs. A latinul Citrus Medica-nak nevezett növény egyike az eredeti, tehát nem nemesített citrusféléknek. A növény édes illatú, fehér virágaiból nagy, ovális alakú és vastag, barázdás héjú gyümölcs terem, melyet szeptember és november között, épp érés előtt, élénkzölden szüretelnek. A korzikai cédrátot már az ókorban is ismerték tonizáló, antioxidáns és vitalizáló tulajdonságairól.

Származása[szerkesztés]

A korzikai cédrát egyike a legrégebbi citromfajtáknak a pomeló, a mexikói lime, a mandarin mellett. A gyümölcs görög hajókon érkezett Korzikára, melyet a franciák a „szépség szigetének” neveznek, majd évszázadokon keresztül a sziget fontos bevételi forrásává vált. A gyümölcsöt leginkább Olaszországba szállították sóval tartósított élelmiszerként. Korzika a világ vezető cédrát-exportőre, a maga éves 45 ezer tonnás termésével.

Elnevezései[szerkesztés]

 A korzikai cédrátot cédrátcitromnak is nevezik. [[|bélyegkép| Korzikai cédrát ]]

Felhasználása[szerkesztés]

A korzikai cédrát élénkítő, energetizáló hatását főként a gyógyászatban használták, húsával és levével tengeribetegséget, tüdő- és bélbajokat kúráltak, de használták vallási szertartásokhoz is. Napjainkban egyre népszerűbb összetevője különböző dermokozmetikai krémeknek, kozmetikumoknak. [[Kategória:Gyümölcsök]]