Szerkesztő:Asphalt8/GLaDOS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

GLaDOS (Genetic Lifeform and Disk Operating System - magyarul: Genetikus Lemezoperációsrendszer Életforma) egy nem létező intelligens számitógép rendszer ami a Valve Software Portal nevű játékában jelent meg, szinkronhangja Ellen McLain. Úgy jelenik meg a játékban, mint az, aki irányítja és tanácsokkal látja el Chell-t, a játékos karakterét a játékon keresztül a teszkamrákban, de a tesztek vége felé a szavai és tettei azt sugalják, hogy meg akarja ölni Chell-t. A közvetlen találkozás után Chell megöli GLaDOS-t és megmenekül. Évtizedek után Wheatley, az egyik személyiség gömb meg akar menekülni az Aperture Science-ből. Felébreszti Chell-t, és együtt GLaDOS kamrája felé veszik az útjukat. Véletlenül felélesztik GLaDOS-t, aki ahelyett, hogy bosszút állna, folytatja a tesztek sorozatát...

GLaDOS sok díjat kapott a legjobb játékbeli karaketrért többek között a GameSpy, GamePro és az X-Play-től. A játék végén Ellen McLain még egyszer GLaDOS szerepében lesz, amikor előadja a Still Alive című számot, amit Jonathan Coulton írt. A dal internetes siker lett, sok dicséretet kapott a szövegéért és a minőségéért. Le lehet tölteni az iTunes-on keresztül a The Orange Box soundtrackjában.

Amíg az író, Erik Wolpaw a Psychonauts-on dolgozott Text-To-Speech (TTS) programot használt hogy átmenetileg GLaDOS hangját előállítsa, és megjegyezte, hogy "az emberek nevettek, hogy milyen rossz a hang". Megjegyezte még azt is, hogy "Nincsen semmiféle olyan írás, ami viccesebb annál, ahogy a TTS elolvassa a szöveget."

GLaDOS szinkronhangja Ellen MacLain. Hangját úgy állították elő, hogy először TTS szoftverrel lejátszottak egy mondatot, és azt Ellen elmondta az ő hangjával, és érzelmeket adott hozzá.