Szerkesztővita:Makó Lajos/Allap

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

'E-SPF faktor'

Mi az E-SPF faktor?[szerkesztés]

E-SPF (Eye Sun Protection Factor = Szem Napvédő Faktor)
Új mérőszám a szemüveglencsék teljes körű UV védelmének kifejezésére

Annak érdekében, hogy a szem UV védelme minden eddiginél nagyobb figyelmet kapjon, bevezettek egy új, nemzetközi mérőszámot, amely a napvédő krémek SPF faktorának analógiájára építve került kialakításra.

Miért volt szükség az E-SPF faktor bevezetésére?[szerkesztés]

A legújabb amerikai kutatások szerint [1] a szemre káros UV sugárzás akár 50%-a hátulról érkezve, és a szemüveglencsék hátsó oldaláról visszaverődve kerül a szembe. Mivel ezt eddig nem vizsgálta senki, így erre vonatkozóan nem volt rendelkezésre álló adat, ezért a gyártók kizárólag a szemüveglencsék alapanyagának UV szűrésére fordítottak figyelmet.

Hogyan számítható ki a szemüveglencsék E-SPF faktora?[szerkesztés]

Az UV védelem nélküli és az UV védelemmel ellátott állapot hányadosa. A nevezőben az első oldali UV áteresztés (TUV 0°) és a hátsó oldali UV visszatükrözés (RUV 145°) összege szerepel. [2]

Mire használható az E-SPF érték?[szerkesztés]

A kozmetikai ipar SPF faktorához hasonlóan az UV védelem mértékét fejezi ki, megkönnyítve ezáltal a szemüvegviselők választását az egyes szemüveglencsék között. Az E-SPF érték segítségével különbséget tudunk tenni az egyes szemüveglencsék teljes UV védelme között, minél magasabb ez az érték, annál magasabb a szemüveglencse teljes UV védelme. Tehát egy E-SPF=25 faktorú lencsének 25-szörös az UV védelme a nem védett állapothoz képest.

A jelenleg [3] használatos E-SPF kategória értékek:[szerkesztés]

E-SPF=5
E-SPF=10
E-SPF=25
E-SPF=50+ [4]
 • A hátsó oldali UV szűrés nélküli szemüveglencsék E-SPF értéke: 5 (2-7 értékig)
 • A hátsó oldali UV szűréssel ellátott átlátszó szemüveglencsék E-SPF értéke: 25 (15-50 értékig)[5]
 • A hátsó oldali UV szűréssel ellátott napszemüveglencsék és polarizált lencsék E-SPF értéke: 50+ (50 érték felett)

3 fontos tudnivaló a szemüveglencsék UV szűréséről[szerkesztés]

 1. A szem UV védelme nem feltétlenül függ össze a szemüveglencsék színezettségével: A színezetlen szemüveglencsék is kitűnő UV védelmet biztosíthatnak, sok esetben akár jobbat is a nem megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüvegeknél. Az erős napsütés ellen azonban csak a színezett vagy polarizált napszemüveglencsék védenek, ráadásul ezek kerete általában nagyobb, ezért az oldalról érkező napsugarak ellen is védelmet nyújtanak.
 2. Nem minden szemüveglencse nyújt egyforma UV védelmet. A lencsék teljes UV védelme (E-SPF faktora) lencséről lencsére változik: 2-50+ érték között, az alapanyag UV szűrő képességétől és a tükröződéscsökkentő réteg UV visszaverésétől függően. A jelenleg használt szemüvegéről bővebb tájékoztatást az optika üzletekben kaphat.
 3. Az UV védelemmel ellátott szemüveglencsék csökkentik a szürkehályog kialakulásának rizikóját. Azoknál az embereknél, akik legalább 20 évig szemüveget viseltek, átlagosan 6 évvel később alakul ki a szürkehályog, mint azoknál, akik nem viseltek szemüveget” [6]

6 tény az UV veszélyeiről[szerkesztés]

 • Az szem az egyetlen olyan belső szerv az emberi testben, amelybe közvetlenül behatol az UV sugárzás.
 • Szemünket az év 365 napján éri UV sugárzás és annak 40%-a nem direkt napfényben ér minket!
 • A bőr korai öregedéséért 90%-ban az UV sugárzás felelős
 • 3,2 M ember vakul meg évente az UV sugárzás káros hatásai miatt
 • 20 M szürkehályog műtétet végeznek évente világszerte az UV sugárzás egyre gyorsabb mértékben növekvő hatásai miatt
 • A gyerekek szemének UV kitettsége 3x nagyobb, mint a felnőtteké

Az UV sugárzás hatása a bőrre és a szemre[szerkesztés]

Az UV sugárzás hatásai összeadódnak és sok esetben visszafordíthatatlanok mind a bőrre, mind a szemre nézve:

 • A bőrön napégést, foltokat, és idő előtti ráncosodást okozhat, és legrosszabb esetben akár bőrrákot is, amelyek 5-10%-a a szem környékén alakul ki.
 • A szemben rövid távú kényelmetlenség érzése (vakítás, homályos kép, gyulladás, fényérzékenység) mellett hosszú távú, visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat, amely különböző szembetegségekhez és idő előtti szürkehályog kialakulásához vezethet.


 1. Az E-SPF faktort Dr. Karl Citek OD PHD, FAAO, az Optometria Professzora hagyta jóvá, aki az elsők között hívta fel a figyelmet a szemüveglencsék hátsó felületéről visszaverődő UV sugárzás veszélyeire. Publikációk: Cím: Anti-reflective coatings reflect ultraviolet radiation. Szerző: Citek K. Sources: Optometry. 2008 Mar; 79(3):143-8. Cím: Ultraviolet and short wavelength visible light exposure: Why ultraviolet protection alone is not adequate. Szerzők: Reichow AW, Citek K, Edlich RF. Források: J Long Term Eff Med Implants. 2006;16(4):315-25. Review.
 2. Az E-SPF érték kizárólag a szemüveglencsén áthaladó és a hátsó oldaláról visszavert UV sugárzást tartalmazza, a szemüveglencsén kívülről, közvetlenül a szembe jutó UV sugárzást nem. A méréseket független harmadik fél hagyta jóvá – USA – 2011.
 3. 2012.04.
 4. A mérésekhez átlagos elülső görbületű lencséket használtak (bázis:4) hagyományos keretben, mindegyik méréshez azonos típusút
 5. Kivéve az 1.5 törésmutatójú alap műanyaglencsét [(E-SPF=10 (7-15 értékig)]
 6. Dr. Janet Voke, Optometry today July 16, 1999 Optometry Today 1. Bővebben az E-SPF faktorról angolul
 2. Bővebben az UV sugárzás káros hatásairól