Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Lord Sólyom/Előkészületben

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
   * Akkor lássuk:

Ha elfogadjuk azt a gondolatot, hogy a szabadkőművesség gyökerei a messzi múltba nyúlnak, és az épületet eképpen vesszük szemügyre, rádöbbenhetünk, hogy eme kápolna szerkezetileg olyan jegyeket visel magán, hogy Heródes Templomához egyértelműen hasonlatossá teszi. Maga a kápolna két helyiségre bontható. Magára a főteremre, és egy kriptára, amit egy lépcsőn keresztül érhetünk el. A teremben 14 szabadon álló oszlopot vehetünk szemügyre. Két oszlop azonnal feltűnhet a szemünknek, az északkeleti és az északnyugati, míg a többi 12 teljesen egyforma. Gyönyörűek a faragásaik és mindamellett teljesen különböznek is egymástól. Már régóta azt beszélik, hogy ezek ama nevezetes oszlopok, melyek Jeruzsálem templomában is ott állnak: a Boaz és a Jachin, melyek szabadkőműves emlékek. Elég egy rövid vizsgálatot tennünk, hogy rájöjjünk, az egész alaprajz és a nyugati fal teljesen azonos Heródes templomával, a többi építményrészben pedig felfedezhetjük Ezékiel próféta, a mennyei Jeruzsálemről írt víziójának megörökítésére tett kísérleteket. A Jachin és Boat pontosan ugyanott áll, ahol Jeruzsálemben. Mindamellett létezik egy szabadkőműves szertartás, melyet a Szent Királyi Boltívnek hívnak. Itt utalásokat találunk Heródes lerombolt templomára, és ez azt igyekszik bizonyítani, hogy az épület keleti oldalán ugyanúgy két díszített oszlop áll, mint Jeruzsálemben; valamint a 12 egyszerű oszlop is éppúgy megtalálható. Az oszlopok "hármas Taut' alkotnak(vagyis három egymásba fonódó T-betűt), ezáltal célozva a Szent Királyi Boltívre. Ugyanitt találjuk meg "Salamon pecsétjét"(Dávid-csillag), és ez pontosan kapcsolódik a hármas Tauhoz. Rosslynban szintúgy. Amikor William St. Clair felépítette Rosslynt, tudta mit csinál. Beillesztett minden szimbólumot és jelet, és velük együtt a megfejtést is. A hármas Tau emellett még a következőket (is) jelenti:

   * Jeruzsálem templomát
   * A kincshez vezető kulcsot
   * A helyet, ahol a "becses tárgy" található
   * S magát a "becses tárgyat"

A kilenc lovag, amikor felásta Heródes templomának talaját, rálelt az alapokra a föld alatt. Nem tudták hogy nézhetett ki maga az épület, kivéve, hogy a nyugati fal egy darabja akkor még állt. Rosslyn főfalai pontosan ráilleszkedtek azon alaprajzra, a melyet a brit expedíció, Wilson valamint Warren hadnagyok vezetése alatt készítettek. A nyugati fal viszont erősen eltér az épület többi részétől. Első látásra úgy tűnhet, aránytalanul nagyra készítették. Hivatalosan mellékkápolnaként működött volna, de William St. Clair nem tervezett további építkezést. Több megoldás mellett(félig kész munka, lerombolt fal) az látszik valószínűnek, hogy ez a fal annak a falnak a mása, mely egy elpusztított épületből maradt a Közel-Keleten. A falat megtekintette Jack Millar is, aki Cambridge-ben szerzett tudományos doktori fokozatot, amellett elismert geológus. Erről így ír:

"...Először is a támpillérek a fal mellett csak díszítő funkciót töltenek be. Gyakorlati hasznuk nincs, mert nem a fő súlypontot támasztják alá, és ha hozzá akartak építeni bármit is, az menthetetlenül összeomlott volna....Egész egyszerűen nem akartak tovább építkezni....A hátsó köveket szándékosan úgy munkálták meg, hogy a rombolás látszatát keltsék...ezeket direkt így faragták ki."


Philip Davies professzor, a Sheffieldi Egyetem Biblia-tudományi Tanszék munkatársa, szintén látta a kápolnát. Davies professzor így vall erről:

" Ez az épület egyáltalán nem hasonlít egy keresztény imaházra. Ha rátekintek, az a benyomásom, mintha valamilyen középkori titkot akartak volna itt eltemetni."


Igazoltnak látszik az a feltevés, miszerint Rosslyn Heródes Templomának a másolata. És nagyon valószínű, hogy Heródes templomalapjaiban a jeruzsálemi közösség elásott tekercseit a templomosoknak sikerült kiásniuk....és az itt található Rosslynban.