Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Kisbenci

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gubbubu 17 évvel ezelőtt a(z) Cserebogarak témában

Cserebogarak

[szerkesztés]

Szia! Az szép, ha valaki felháborodik valakinek egy hozzászólásán. Az azonban már kevésbé szép, ha ezt egy, a hozzászólást szándékosan elferdítő cikkből értesülve teszi, kiegészítve még a további félreinterpretációival.

Nem gondoltam, hogy értelmesnek látszó ember akár egy percig is komolyan vesz bármit a cikk állításai közül, és számára szükséges lehet egy, a kontextusából kiszakított, alapvetően komolytalan hangvételű hozzászólás részleges elemzése. Mivel azonban a magyar sajtó sajnos - mint az ábra is mutatja - elég sokszor épl ezzel a módszerrel, következzen a hozzászólásodban többszörösen tévesen állított dolgok helyreigazítása.

A kontextus a következő: Alensha megkért engem, hogy fordítsak le egy cikket angolra, én ezt vicces formában visszautasítottam, mivel

" Az utóbbi időben sok gondom akad(t) trollokkal és povfuserekkel is, ez is hátráltat(ott). Legalább ha ezeket lelőné valaki - szisztematikusan, mint mikor a kerti cserebogarakat gyűjtik a vizesvödörbe."

Vessük ezt most össze a cikk állításival:

„Gubb” [...] vitapartnereit rendszeresen „üvöltőkórusnak” nevezi, és nem lenne ellenére, „ha ezeket lelőné valaki - szisztematikusan, mint mikor a kerti cserebogarakat gyűjtik a vizesvödörbe”.
A cikk teljesen, és nyilvánvalóan szándékosan, retorikus eszközként kever, mos össze dolgokat.
  1. Ha egyáltalán felszólítottam valakit lelövésre, akkor az a trollokra és povpusherekre vonatkozik. Ha szembekerültél már internetes fórumon trollal (amit magyarul talán a "netbandita" - egyikük kifejezésével élve, "netterrorista" - kifejezéssel fordíthatnánk le hűen), akkor aligha lepne meg, ha képletesen te is ezek "lelövésének" híve lennél (most gondolom, hogy a HVG-ben napok múlva megjelenik egy cikk, hogy a te vitalapodon ellenfeleim újabb lelövését propagáltam, de ez akkor is ugyanakkora baromság lenne, mint most).
  2. A lelövés természetesen képletesen értendő, és a hiányzó adminisztrátori intézkedéseketz kifogásolja. Talán ismered a köznyelvi "lődd le magad" kifejezést: ha te ilyet mondasz - vicces felhanggal - a kollégádnak, és ő ezt (ön)gyilkosságra való felszólításként értelmezi, akkor azt hiszem, az ő fejében van valahol a hiba, nem a te szóhasználatoddal.
  3. Soha nem mondtam olyasmit - természetesen, hogy politikai nézetei miatt valaki valósan és konkrétan lelövésre szorul. Pláne az ellenfeleimre nem mondtam ilyet. Megjegyzem, hogy akadt valaki, aki a felhasználói lapján engem a tortát megmászó légynek nevezett, akit agyon kell csapni. Természetes erről nem ír az a hvg-cikk, akinek írója vélhetően (a cikkben foglalt panaszok kísérteties azonossága miatt) közeli kapcsolatban áll a legyes hasonlat szerzőjével (már a vélhető kapcsolat miatt sem, meg hát nem is a helyzet bemutatása a célja, hanem a rágalmazás). De láthatod: még ha mondtam volna is, az is betudható lenne a jogos önvédelem fogalma alá.

Most lássuk a te hozzászólásodat:

Valaki megengedheti magának, hogy vizesvödörbe gyűjtendő cserebogárnak nevezzen másokat.
Amint a fenti ábra mutatja, senkit nem neveztem konkrétan cserebogárnak, pláne vizesvödörbe összegyűjtendő cserebogárnak nem. Egyszerű szövegelemzéssel látható, hogy ez a tagmondat az "szisztematikus összegyűjtés" fogalmát fejti ki érzékletesen, szintaktikailag nem is az "ellenfelek"-hez, vagyis nem az alanyhoz kapcsolódik. Ezt még (meglapő módon) a cikknek a tényekkel, a logikával, a pontossággal, egyszóval a hitelességgel kétségkívül hadilábon álló szerzőjének sem sikerült félreértelmeznie, örülök, hogy neked sikerült, és ezzel, bár csak apró részletként bemutattad, az ilyesfajta pletykák és torzítások hogyan válnak közvélemény-félreformáló erővé. Nem lepődnék meg, ha egy fórumon már az jönne vissza, hogy ez azt mondta, "mindenkit ki kell irtani, aki mást mond, mint ő".

Messziről jött ember azt mond, amit akar, de úgy gondolom, hogy ha komoly embernek tartod magad, legközelebb alaposabban utánanézel valaminek, mielőtt véleményt formálnál róla. Gubb     2006. augusztus 26., 10:35 (CEST)Válasz

Re: Lőwynek van igaza.

Idézek innen: User vita:Ballli.

Data Destroyertől erednek a "a trollokat el kell pusztítani"..."a trollokat ki kell irtani" gyülöletkeltésre alkalmas felszólítások is: [1],[2]
Ha érdekel a bővebb összefüggés is, akkor itt olvashatod --Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. szeptember 11., 19:19 (CEST)
"a trollokat el kell pusztítani"..."a trollokat ki kell irtani" Ezt vegye magára, aki troll, nem? :) Data Destroyer 2005. szeptember 11., 19:28 (CEST)
Attól még, hogy zsidó sem vagyok, nem örülnék, ha valaki ismét az ő kiírtásukra szólítana fel. Sőt az ellen is éppen úgy küzdenék teljes erőmből.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. szeptember 11., 19:34 (CEST)
Mondd, IGe, nem reagálod ezt egy kicsit túl? Világmegváltás egy virtuális enciklopédia szerkesztőségében, avagy a nickek holocaustja. Csak én látom túlzónak a párhuzamot? Vicces. Mindegy, hagyjuk Ballli userlapját. Data Destroyer 2005. szeptember 11., 19:38 (CEST)
Sem a zöld szeműek, sem a nemileg másként gondolkodók, sem az éppen divatos istenben hívők, vagy nem hívők kiírtására való felszólítás sem elfogadható. Bármilyen azonosító elv alapján történő emberek kiírtásra való felszólítás gyülöletkeltés, ami ellen fel kell lépni és még időben, amig el nem hatalmasodik.---2005. szeptember 11., 19:42 (CEST)
Én úgy látom, itt valami más van elhatalmasodva. Nash is megtanult együttélni ezzel. Gubb ✍ 2005. szeptember 11., 20:09 (CEST)
Vicces, ahogy túldramatizálod a helyzetet. Komolyan gondolod, h az életed veszélyben van? Hidd el, ha vkik élete tényleg veszélyben lenne, én sem aszisztálnék hozzá. --ballli 2005. szeptember 11., 20:18 (CEST)

Sajnálom, hogy nem vagy képes megérteni, hogy egy komolytalan hangvételű beszélgetésben elhangzott hasonlatot teljesen lehetetlen szó szerint értelmezni (ráadásul Lőwy eltévesztette az alanyt). Javaslom a következő analógiák tanulmányozását: "Fiam, ne nyúlj a vasalóhoz, mert agyonváglak"; "Húzd már le magad a vécén", "1). Irtó jó volt ez a palacsinta 2). Miért, mérgezett volt?". Szerintem ezek a hülyét is meggyőzik, de persze ha valaki szeret a sértett szerepében tetszelegni, akkor nincs olyan mondat, amin meg ne sértődne. Voltak már ennél durvábbak is, mint [2], amikkel Ige is telekürtölte a webet, és őt sem igazán vette komolyan senki. Gubb     2006. augusztus 28., 20:03 (CEST)Válasz