Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Dühöskutya

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Dühöskutya 3 évvel ezelőtt a(z) Téridő más szemszögből témában

Téridő más szemszögből[szerkesztés]

A feltevés abból indul ki hogy a fény sebbessége állandó.


Einstein relativitás elmélete szerint az idő folyása nem állandó, hanem az energia és tömeg arányának megfelelően változik.

A tér 3 dimenziós a 4. dimenzió az idő. Tömeg nélkül nincs idő. Ahol a tömeg nagyobb az energiánál, ott az idő gyorsabban telik. Ahol az energia nagyobb mint a tömeg, ott az idő lassabban telik.

A világegyetem felfúvódását az idő mint 4. dimenzió idézi elő.

Ha egy felfúvódó gömb felülete a tér, a gömb sugara az idő, a (gömb felületén) térben levő megfigyelő számára a (gömb felülete) tér tágulni fog.

Big-bang:

Először volt egy hatalmas nagy energia minden tömeg nélkül. Az idő nem létezett. Ez valami miatt átalakult tömeggé, ekkor a világegyetem gyorsulása nagyon nagy volt-az idő felgyorsult. A tömeg gyorsulása következtében energia keletkezett és lelassult az idő-ezáltal a tér felfújódása is lelassult.

Ekkor keletkeztek a legnagyobb fekete lyukak, a legnagyobb tömegű gócpontok összeomlottak energiává és bennük az idő folyása közel 0 lett. A kialakuló feketelyukak mellett az összeomláskor keletkező téridő görbülete miatt az anyag gyorsulási energiája megszünt-lelassult, kialakult a fekete lyukak mellett egy tömeg, mely elég kis energiával rendelkezett hogy fentmaradjon.

Csillagok keletkezése:

a tömeg összesőrősödik egy kis tér-részbe, ekkor a tömeg nől, az idő felgyorsul. Megkezdődik az energiatermelés, ekkor az idő lelassul. Amikor kifogy a csillag az energiatermelésből és nem elég nagy, akkor marad egy barna-fehér törpe vagy neutroncsillag, ami több energiatermelésre nem képes ezért nem fog összeomlani-kialakul egy egyensúly az energia és tömeg között. Ha a csillag ennél nagyobb, szupernova lesz, olyan sok energia keletkezik a belsejében hogy az idő összeomlik és 0-hoz közelít. A robbanás pillanatában az energián kívül eső tömeget nem rántja magával, hanem a keletkező időhullám segítségével ledobja magáról. Ennek az anyagnak egy része később a téridő görbülete miatt egy idő után visszahullik a feketelyukba és energiává változik. Ez megmagyarázza miért nincsenek "közepes" méretű feketelyukak.

Ahol az idő folyása nulla, ott nem párolog el a feketelyuk (Hawking-sugárzás). Ha az idő folyása nagyobb mint 0- ott létrejön a Hawking-sugárzás, melyet a beeső tömeg energiává alakulása tud ellensúlyozni. Ha nincs beeső tömeg, vagyis energiautánpótlás, akkor a feketelyuk elpárolog. A Hawking-sugárzás az eseményhorizonton jön létre, ahol az idő folyása nagyobb mint nulla.

Ebből következő megállapítások:

1.Alapvetően a Hawking-sugárzás is előidézhette a big-bangot, ha nem volt elég tömeg aminek az energiája ellensúlyozza azt.

2.Nagy tömegű fekete lyuk nincs, csak nagy energiájú. Ami mellett a téridő görbülete miatt nagy tömeg van.

3.Gravitáció egyenlő az idő folyásával. Gravitációs hullám az maga az idő változásának a hulláma.

4.A világegyetem tágul, nem minden irányban egyformán- más az energia-tömeg arány a különböző tér-részekben (a tér-képzeletbeli gömb felületén).

5.A tömeg mivel más téridősíkban helyezkedik el nem lép kölcsönhatásba más téridősíkban levő tömeggel.

6.Az energia más téridősíkban levő energia téridősíkját keresztezheti- kölcsönhatásba léphet vele.

7.Fekete anyag- az általunk "látott" feketelyuk tömegének energiája

8.Fekete energia - az általunk nem látott más téridő síkok közötti energia kölcsönhatása

9.Kis méretű feketelyuk eseményhorizontja kisebb, az idő folyása az eseményhorizonton kisebb.

10.Nagy méretű feketelyuk eseményhorizontja sokkal nagyobb, az idű folyása az eseményhorizonton sokkal nagyobb.

11.Minden feketelyuk energiája egy potenciális új univerzum születésének a kezdete, de önmagában egy általunk látott feketelyuk energiája nem elég egy univerzum kialakulására.

12.A Big-bang előtti energiából több univerzum is keletkezhetett eltérő idősíkban. Lehet hogy eleve ennek az energiának a Hawking-sugárzása közé tartozik a mi univerzumunk is.

13. Mivel a téridő másként görbül különböző irányokban az időfolyam változásával, a különböző irányokban másnak tűnik a (más a megfigyelt) tér tágulása.

14. A háttérsugárzás lokális hideg pontjai-ahol alacsonyabb a háttérsugárzás, ott más az energia és tömeg aránya.


Angol fordítás és ábrák készülnek...

– Dühöskutya vita 2021. január 3., 12:29 (CET)Válasz