Szerkesztővita:Buddy~huwiki

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt OsvátA 18 évvel ezelőtt a(z) Eltévedtetek témában

SPIKE LEE

A Georgiában született rendező, producer, író és nem utolsó sorban színész már 1977 óta kápráztatja el a világot különleges alkotásaival. Lee művészcsaládból származik, jazz-zenész édesapjára mindig nagyon büszke volt. Valódi neve Shelton Lee, azonban kemény természete miatt anyukája Spike-nak szólította. Morehouse-ban elvégzett főiskola után fedezte fel filmezői tehetségét és diplomát szerzett egy neves new york-i művészeti egyetemen. Tanulmányai közben már rövidfilmeket készített és tanulmányi versenyeket nyert. Az első film azonban, amely pénzforrást is jelentett 1986-ban készült el (She's Gotta Have It). Ez a vígjáték nagy sikerével meghozta Lee-nek az elismertséget. Ezek után szinte évente készített filmeket a legkülönbözőbb témákból. Az életrajztól elkezdve a drámán, krimin keresztül a reklámokon át, még politikai célzatú filmeket is készített. A rendezőség mellett színészként is kipróbálta magát összesen 11 filmben. Olyan színészeket juttatott Oscar-közelbe, mint Denzel Washingon. Hollywood egyik legkiválóbb rendezője kifogástalan a magánéletében is. Korábban Halle Berry-vel folytatott viszony után megházasodott és ma Tonya Lewis-szel együtt neveli két gyerekét. Már eddig is nagy filmes múltat tudhat magának Spike Lee, azonban még mindig nem áll le, hiszen most forgatja legújabb filmjét: Inside man.

Azért találtuk Spike Lee-t a legmegfelelőbb rendezőnek a filmünkhöz, mert az ő munkái nagyon különleges hangvételűek, és mert mindig a legjobb helyen ragadja meg a problémát. Híres határozottságáról és elszántságáról, amelyek mindenképpen a legfőbb rendezői erények. Valamint, mivel a színészettel is próbálkozott, tudja, hogy mire van szükség egy adott jelenethez, és hogy ezt hogyan lehet a legtökéletesebben megformálni, előadni, tehát biztos hogy jó tanáccsal látja el a színészeket. Biztosak vagyunk benne, hogy nem véletlenül kapta a mindenidők 48. legnagyszerűbb rendezője díjat. Akinek ilyen nagy tapasztalata van egy adott szakmában tudja, hogy mi kell a nézőknek, és még egy mindennapi történetet is képes felejthetetlenné varázsolni.

Főbb filmjei (rendezőként):

A rendezők - Tíz perc: Trombita (2002) Az utolsó éjjel (2002) A komédia királyai (2000) Pavarotti és barátai (2000) Egy sorozatgyilkos nyara (1999) A játék ördöge (1998) Girl 6 - A hatodik hang (1996) Ha megy a busz (1996) Nepperek (1995) Crooklyn (1994) Malcolm X (1992) Dzsungelláz (1991) Mo' Better Blues (1990) Szemet szemért (1989) Suli láz (1988)

Plusz info: http://www.topix.net/who/spike-lee , http://inview.kqed.org/interviews/23/interview.html , http://www.celebrity-link.com/c6/showcelebrity_categoryid-669.html .



PHILIPPE ROUSSELOT

A francia Meurthe-et-Moiselle-ben született, 1945. január 1-én. Főiskolai tanulmányait a párizsi Film Akadémián végezte. Rengeteg díjra jelölték, többet közülük meg is nyert. Pl 1982-ben Cézár-díjat, '83-ban pedig NSFC Díjat zsebelhetett be Diva című filmjéért. 1987-ben szintén Cézárt díjjal jutalmazták a Thérése c. film szalagra viteléért. 1995-ben pedig BAFTA Film Díjat kapott az Interjú a vámpírért. De azek csak példák voltak, szerzett még más elismeréseket is, valamint rengetegszer volt jelölve, még Oscarra is. Első benyomása, mielőtt kamerát ragadott az volt, amikor először látta Jean Cocteau filmjét. Olyan mozgalmas, érzelmekkel teli, jól vizualizált és intellektuális volt, hogy teljesen elvarázsolta, rabulejtette a 11 éves fiút. Később, amikor dolgozni kezdett, a vele dolgozó emberek befolyásolták nézeteit leginkább. Pl. Nestor Almendros óriási hatással volt rá, csakúgy, mint Sara Moon, akivel reklámokon dolgozott együtt, mint fotós. Munkásságához nagyban hozzájárultak a régi idők nagyjai - Bergman, Fellini, a német expresszionisták. 1969-től kezdve számos film operatőre volt (több, mint 60 film!!). Otthonában,m Franciaországban kezdte, onnan vitte egyenesen a világhír szintjéig.

Nem véletlenül választottuk Rousselot-t operatőrünknek. Díjai magukért beszélnek, eddig filmre vitt munkái pedig olyan sokszínűek, hogy talán akkor is őt válszatottuk volna, ha filmötletünk teljesen más irányba kanyarodott volna el. Sok mindenen keresztülment már, sok dolgot átélt, számos filmen hagyta rajta kézjegyét, ami biztosíték a minőségre. Mielőtt nekikezdene, alaposan megfigyeli a film stílusát, hogy a legjobbat hozza ki belőle. Erre példa a Constantine, a démonvadász c. film felvételekor adott interjú is: „A sok hegyesszöget, sok nagylátószöget és egyéb extrém, kifejezetten a képregényekre jellemző nézőpontot igyekeztem megtartani. A megvilágításkor sokat játszottunk a kontrasztokkal és a színekkel, a mélyzöldekkel és a sötét narancssárgákkal” (http://www.sf.hu/story.php?s=4749).

A lejjebb látható filmek közül nem egy - szürrealisztikus ábrázolásmódot kíván, csakúgy, mint ahogy mi képzeljük el a saját filmünket. A Nagy hal, a Constantine, a nemsokára érkező Charlie and the chocolate factory, A majmok bolygója, valamint több más is közülük kötelezi a hozzáértést és odafigyelést, amit Philip Rousselot biztosít.

Főbb filmjei:

Charlie and the Chocolate Factory (2005) Constantine - A démonvadász (2005) Nagy Hal (2003) Antwone Fisher (2002) A majmok bolygója (2001) A panamai szabó (2001) Emlékezz a titánokra! (2000) A gonosz csábítása (1996) Larry Flynt, a provokátor (1996) Interjú a vámpírral (1994) Margó királyné (1994) Hús és vér (1993) Sommersby (1993) Folyó szeli ketté (1992) Kösz, megvagyok (1991) Henry és June (1990) Oscar jelölés (1991) Nem vagyunk mi angyalok (1989) L' ours (1988) Veszedelmes viszonyok (1988) Thérese története (1986) Smaragderdő (1985) (The Emerald Forest) (1985) Guy de Maupassant (1982) Díva (1981) A vidéki lány (1980) Mentolos ital (1977)

A kígyó csókja (1997). Ennél a filmnél rendezői székbe ült is, ami nem hátrány tapasztalatszerzés céljából sem.

P. i.: http://www.beer1.freeler.nl/PaginasDoPh/rousselot.htm , http://www.hollywood.com/celebs/detail/celeb/190884 , http://movies.msn.com/celebs/celeb.aspx?c=183512 .



MONICA BELLUCCI

Az 1968-s születésű Monica Bellucci egy olasz kisvárosban született, Citta di Castello-ban. 18 éves korában, hogy fedezni tudja egyetemi tanulmányait modellkedésbe kezdett. Két évvel később már az iskolát hagyta ott, hogy Milánóba utazhasson a karrierje érdekében. A kifutó mellett színészeti tanfolyamra járt, és 1990-ben debütált egy olasz kisfilmben. Francis Ford Coppola Drakula című filmje hozta meg számára az igazi sikert és a nagy áttörést. Angolul és franciául is megtanult, hogy minél több szerepet vállalhasson. Számos film, amiben szerepelt, világsiker lett, mint például: Malena (2000), Aszterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés (2002), Mátrix: Újratöltve (2004), A Passió (2004). Máig tartó munkássága során sokszor kapott jelölést és díjakat a legkülönbözőbb díjátadásokon, mint az MTV Movie Awards, Silver Ribbon vagy a César Awards. Jelenleg férjével, Vincent Cassellel - aki szintén híres színész - és lányával él olaszországi otthonában és forgatja legújabb filmjét, a Centricity-t.

Mindenképpen Monica Bellucci a legmegfelelőbb választás Bakáts doktornő szerepére. Sokszínűségének köszönhetően bizonyára bele tudja élni magát egy bizonytalan, elvált nő személyébe, hiszen eddig készült filmjeinek változatossága is bizonyítja, hogy szinte bármit képes eljátszani Maria Magdalénától kezdve egy szicíliai kisváros szépét is.

Főbb filmjei:

A passió (2004) (Agents secrets) (2004) Mátrix - Forradalmak (2003) Mátrix - Újratöltve (2003). A Nap könnyei (2003) Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés Visszafordíthatatlan (2002) Farkasok szövetsége (2001) Maléna (2000) Meggyanúsítva (2000) Mint hal a vízből (1999) Az utolsó szilveszter (1998) Dobermann (1997) Szerelmi fészek (1996) Hógolyó (1995) József (1995) (TV film) Drakula (1992) Egyedül a gyermekeimmel (1990)

P. i.: http://www.famousbabes.com/monicaB/monica.htm , http://www.imdb.com/name/nm0000899/ , http://bellucci.kvalitne.cz/ , http://www.100percent-online.com/monica_bellucci/ , http://www.rottentomatoes.com/p/monica_bellucci/ , http://www.freenet.de/freenet/film_und_musik/stars/monica_bellucci/ .



VINCE VAUGHN

Vince egy igazi középnyugati fiú. Minneapolisban látta meg a napvilágot, 1970. március 28-án, és a gazdag chicagoi külvárosban, Lake Forestben nevelkedett. Apja, törekvő üzletember, csakúgy, mint anyja, aki sajátkezűleg teremtette meg magának életéhez az alapokat, és ingatlajnát. Fiuk nem követte példájukat, teljesen más irányt vett élete. A hiperaktív diák idejét barátaival töltötte, és velük ellentétben ő soha nem akart lázadó lenni. Kis színésztársulatot alkottak, és azzal múlatták idejüket. A szegényes iskolai előadás ellenére Vaughnt csak a színészkedés érdekelte, ambíciózussága is innen származik. Az érdeklődésből, amibe még hét évesen kapaszkodott. Végzős oszályának ő volt az elnöke. Ezt a pozíciót arra használta, hogy bizonyítsa, kész van a főiskolára, és hogy később lediplomázzon. Az iskola elvégeztével, a diplomaosztó után csak friss oklevelével és egy Chevy reklámban játszott szereppel indulhatott Hollywoodba. Érkezésekor dolgozgatni kezdett, de a következő 7 évben szinte teljes sötétség takarja életét.

Vince Vaughn-nál ha akartunk - se tudtunk volna jobb férfiszereplőt találni filmünkhöz. Munkásságából látható, hogy tényleg mindenféle fajta alkotásban remekül megállja a helyét. Sok filmben csak kisebb mellékszerepet játszik, és mivel nálunk is csak néhány jelenetet kap(na), még kiválóbb választásnak bizonyul, hiszen jelentéktelenebb alakok helyébe is nagyszerűen bele tudja élni magát, így a vele készülő jelenet biztosan nem lesz mesterkélt. Igaz, legtöbbször vígjátékokban láthatjuk, azért máshol is nagyot alakít. Mi a Psycho című film főszereplőjeként figyeltünk fel rá, hiszen az általa gyakrabban játszott karakterektől itt teljesen eltér, mégis hihetetlen átérzéssel játszik. A mi "drámánkban" Laci, az ex-férj figuráját játsza, aki a film kb 3. negyedében tűnik fel, ami azt jelenti, hogy igen negatív szerep az övé. Arcmimikája -és karaktere, valamint színészi tehetsége miatt találtuk őt a legjobb választásnak.

Főbb filmjei:

The break up (2006) Csak lazán (2005) Mr. & Mrs. Smith (2005) National lampoon’s blackball (2005) Wedding chrashers (2005) Anchorman (2004) Kidobós – Sok flúg disznót győz (2004) Paparazzi (2004) Pauly shore is dead (2004) Starsky és Hutch (2004) I love you work (2003) Sulihuligánok (2003) A vér kötelez (2001) Pofozó pénzmosók (2001) Zsaroló a zsánerem (2000-2001) Zoolander - A trendkívüli (2001) A sejt (2000) South of Heaven, west of Hell (2000) Clay pigeons (1998) Az otthon hidege (1998) Psycho (1998) Visszatérés a Paradicsomba (1998) A jövevény (1997) Az elveszett világ - Jurassic Park 2 (1997) Just your luck (1996) Bárbarátok (1996) Ruby (1993)

P. i.: http://www.vince-vaughn.com/ , http://www.imdb.com/name/nm0000681/ , http://www.vincev.com/ , http://www.vvaughn.com/ , http://vince-vaughn.info/ , http://www.shewasblind.org/vince/ .

Eltévedtetek[szerkesztés]

Öreg, eltévedtél. Ti mind-mind eltévedtetek. Tele van a világháló - számotokra - jobbnál jobb helyekkel. Semmi értelme ide irogatni, másolgatni olyasmit, ami pillanatokon belül törölve lesz. Vagy megértitek, hogy hova hozott a kósza szél, vagy jobb lenne leállni. Kár a benzinért. OsvátA. 2005. június 10., 17:51 (CEST)Válasz

A felhasználóneved meg fog változni[szerkesztés]

2015. március 20., 08:24 (CET)

Átnevezve[szerkesztés]

2015. április 19., 10:24 (CEST)