Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Alkotomi/Kutyahám

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

K9 hámok

A K9-es kutyahámokat szolgálati kutyák részére fejlesztették ki. Speciális körülmények között is alkalmazhatóak, ezért rendkívüli anyagminőségben készülnek és egyszerre több funkciót is elláthatnak. Ilyenek a kutya emelését, tartását szolgáló fogantyúk, a jól láthatóságot szolgáló fényvisszaverők, a táska és egyéb felszerelések számára rávarrott tartók, karikák, az oldalfeliratok rögzítésére alkalmas tépőzárak.Egy mellövet átbújtatnak a kutya fején, majd a hasi szíjat egy műanyag csattal becsukják. A hevederek elérik az autók biztonsági övének minőségét, így erősek és megkímélik a kutya szőrzetét, bőrét.

Minden felhasznált heveder állítható és eléri az autók biztonsági övének minőségét, így erősek és mégis megkímélik a kutya szőrzetét, bőrét. Például egyedi módszerrel teherhordásra is alkalmas oldaltáskákat lehet felszerelni a hámok mindkét oldalára (a Baptista Szeretetszolgálat magyar mentőkutyásai teszteltek 2009-ben egy új megoldást). Oldalkarikákkal és egy ‘Y’ formájú hevederalkatrésszel például kiválóan alkalmas húzásra is (egy 40 kg-os kutya könnyedén húzza a szánkót is a gyerekekkel).

A tűzoltóság a 2003-as iráni földrengés mentési munkálataiban szintén kiváló eredménnyel tesztelt hasonló hámokat. 2007-re az ilyen jellgű hámok váltak Európában az irányadó szolgálati kutyahámmá.