Szerkesztő:Zweil61/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Weil András
Életrajzi adatok
Született1992március 1. (32 éves)
Eger
SzármazásMagyar
Pályafutás
MűfajokPosztPop, Elektro, Ethno, Jazz
Aktív évek2008-
EgyüttesKistehén, The Qualitons, Ethnofil, Odd Id, Fokn Bois
HangszerZongora, basszusgitár, gitár, dob
DíjakTalentométer, fődíj
TevékenységProducer, zeneszerző, zenész

Weil András weboldala
Együttesének weboldala
SablonWikidataSegítség

Weil András (1992. március 1. –) magyar zeneszerző, zenész, producer, hangmérnök, az Ethnofil[1], alapítója.
Billentyűsként, szerzőként és producerként részt vett a Kistehén[2], a The Qualitons, az Ethnofil/ODD ID, Fokn Bois[3], a RedRed[4] együttesek munkájában. Zenei producerként és hangmérnökként Comfy Stúdió projektével közreműködött számos albumon, mint például a 2022-es Fonogram díjat nyert Blahalouisiana és Ivan & The Parazol lemezeinél.[5]


BIO[szerkesztés]

Iskolák[szerkesztés]

Az egri Farkas Ferenc zeneiskolában tanult zongora és improvizáció szakokon. Éretségi után alapdiplomáját a Corvinus egyetemen szerezte, majd ugyanitt szerzett mester diplomát. Nemzetközi üzleti diplomáját indiai tanulmányai (Indian Institute of Management Calcutta) során szerezte meg[6].

Pályafutása[szerkesztés]

Zenekarát, az Ethnofilt gyerekkori barátaival alapította 2008-ban Egerben. 2012-ben már megnyerik az első nagy országos tehetségkutató versenyt, az A38 hajón rendezett Talentométert.[7]

Az Ethnofillel koncerteznek Szerbiában, Erdélyben, Franciaországban, Németországban, Szlovákiában és a magyarországi klubbokban, fesztiválokon. Később a zenekar elmozdul az elektronika felé, nevet vált (Odd Id), és visszatér az eredeti felálláshoz.

Billentyűsként a Kistehén zenekar fennállásának végéig részt vesz a bandában, de a az általa rögzített és producált Ivan & The Parazol, Budai Pop albumának bemutató turnéján is ő a billentyűs.
A The Qualitons-szal meghívást kaptak Seattlebe, a KEXP stúdiójába, ahol élő koncertet[8] és interjút adtak. A ghánai gyökerű duó, a Fokn Bois csapatában is játszik, akikkel lemezt készít és koncertezik Ghánában, Nigériában, Franciaországban, Németországban és Magyarországon.

Rendszeres vendége a Random Trip[9]formációnak.
Színpadi- és filmzenéket is ír. A Szentendrei Teátrumban mutatták be a Nevetséges sötétség[10] című darabot, amelynek a zenéjét ő szerezte.

A Comfy Stúdió[szerkesztés]

Ezekben az években kristályosodik ki a "Comfy Stúdió" koncepciója, amelynek lényege, hogy a zenekarokat, előadókat nem kényszeríti időbeli és térbeli korlátok közé, nem mozdítja ki őket a komfort zónáikból. A lemezfelvételekhez egy kellemes környezetet teremt, amely lehet egy próbahely, egy balatoni nyaraló, vagy egy eldugott erdei alkotóház, ahol egy professzionális mobil stúdiót felépítve, a zenekarokkal közösen alakítják ki az alkotóteret. Ezt követi a többnapos együttlét, zenei coacholás, közös alkotás és felvételkészítés. Az így producált alkotóközpontú lemezek sikerét az elnyert díjak (Blahaluisiana, Ivan & The Parazol)[11] mutatják.
Erről az újszerű alkotási folyamatról szól 2022-ben tartott TEDx[12] előadása.

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]


Producer[szerkesztés]



Koncert videók[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]


[[Kategória:1992-ben született személyek]] [[Kategória:Magyar könnyűzenei előadók]]