Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Zutremn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emojik

A Z generáció elvont humora - emojihasználat az online felületeken

[szerkesztés]

Emojik a mindennapokban

[szerkesztés]

Az "emoji" szó a japánból ered, és a "e" (kép) és "moji" (írás) szavak összevonásából származik. Az emoji egy olyan vizuális elem vagy szimbólum, amelyet szöveges üzenetek kiegészítésére használnak, hogy kifejezzenek érzelmeket, gondolatokat vagy különböző kontextusokat. Az emoji-k az online és mobilkommunikációban, például szöveges üzenetekben, e-mailben, közösségi médiában, és más digitális platformokon széles körben elterjedtek.. Az [1]emojik 2023-ban már a fiatalság mindennapjait meghatározó, nélkülözhetetlen eszközei lettek a digitális kommunikációnak és az online kifejezésnek, hozzájárulva a gyors és színes kapcsolatfelvételhez és az érzelmek kifejezéséhez az online világban.

Emojik az üzenetekben

[szerkesztés]
Emojik

A Z generáció, vagyis a 1997 és 2012 között született emberek kedvenc üzenetküldési módja a chat, amelyben sokan szinte elképzelhetetlennek képzelik az emojik használatának nélkülözését. Az emojik segítenek a félreértések elkerülésében, hiszen a szöveges üzenet mögé beszúrt emotikon segít az üzenet értelmezésében. Az üzenet tartalma lehet szinte bármi: nincs olyan üzenet, amelyet a megfelelő emoji nem egészítene ki tökéletesen. Az üzenet lehet humoros, ironikus, komoly, vagy szomorú - a mi feladatunk, hogy megtaláljuk a mondandónk tartalmához passzoló emotikont.

Hogyan "kell" használni?

[szerkesztés]

Az, hogy kinek melyik emoji milyen jelentéstartalmat hordoz magában, többnyire személyenként változó. Szinte az összes emoji hordoz viszont egy alap jelentést, amelyről a legtöbben ugyan arra asszociálnak. Ilyen például a szív emoji (❤️) , amelyet legtöbben a szeretettel, szerelemmel, barátsággal azonosítanak. Egy másik példa a feltartott hüvelykujj, vagyis a "like" (👍), amely láttán a többség a pozitivitásra gondol, hogy "minden rendben", "minden ok". Természetesen akadnak olyan emojik, amelyek értelmezése kultúránként változik. Íratlan etikett mondja ki, hogy milyen kapcsolatban milyen emojikat érdemes, vagy nem érdemes használni. Például, míg egy anyákapi köszöntőben az ember édesanyájának szánt üzenetben egy szív emotikon nem okoz problémát, egy üzenetben, amelyben a főnükünkkel vagy tanárunkkal kommunikálunk, egy szív emoji nem feltétlenül ideális.

Elvont jelentés

[szerkesztés]

Gyakran láthatjuk, hogy a Z generáció tagjai üzeneteikben viccesnek szánt, pozitív érzelmeket kifejező, humoros tartalmakat leíró szövegekben az erre a célra teremtett emotikonok helyett (😂, 🤣,😅) többször előnyben részesítik az alap értelmezésben vett negatív jelentéssel felruházott emojikat (😭,💀,🤡). Ezen jelenség hátterében leginkább az áll, hogy a Z generáció kedveli az iróniát, és ezen szokatlan kontextusban alkalmazva ezeken ellentétes jelentésű emojikat, megteremti azt. Ezen kívül mélyebb jelentést alakít ki az emojiknak, kreativitásával kibővíti a lehetőségek tárházát.

A szimpla emojik mellett rengeteg olyan új emoji kombináció jelenik meg napról napra, amely kreatív jellegével fényt hoz az emojikedvelők mindennapjaiba. Ilyen például a hagyományos meglepődő arc helyett a szem-száj-szem ( 👁️👄👁️) kombináció, amely különböző kontextusokban alkalmazott kombináció, de leginkább a meglepettséget szimbolizálja használói körében.

Változás az emojik használatában - Emoji vagy nem emoji?

[szerkesztés]

Egy Z generáció béli és egy idősebb, például 1970 körül született egymással folytatott chatbeszélgetésében megfigyelhető többek között az eltérő hangnem, különböző írásjelek használata mellett az emojik használatának különbsége vagy teljes hiánya. Az idősebb generációk kimutathatóan különböző céllal használják vagy nem használják az emotikonokat. Sajnos a különbség rengeteg félreértést eredményez. Megfigyelhető még, hogy az idősebb generációk a vicces üzenetek kiegészítésére, ezek reagálására létrehozott emojikat (😂, 🤣,😅) többször rendeltetésszerűen használják. A fiatalabb generációk esetében nem csak az éles ellentét figyelhető meg, de többször érzik kínosnak ezen emotikonok rendeltetésszerű használatát. Különböző körökben elterjedtebbek az írásjelekből összetett emotikonok, ahol "divatos" ezeket használni ( :D, :), XD, :( ). Ezekre az emotikonokra mint az emojik elődjére tekinthetünk. A félreértések elkerülése végett fontos, hogy mindig a lehető legjobb tudásunk szerint mérjük fel a kommunikációs körülményeket, és ennek fényében használjunk - vagy ne használjunk - alkalomhoz illő emojit.


Források:

[2] (I Asked Teenagers, 30-Somethings, And People In Their 50s What These Emojis Mean, And I Got Verrry Different Responses From Each Generation)

[3] (THE 27 FUNNIEST EMOJI COMBOS CURRENTLY TRENDING ON TIKTOK)

[4] (How Gen Z Uses Emoji: A Guide For Millennials)

[5] (Az emojik jelentése)

[6] (Emodzsi)

[7] (Photo by Domingo Alvarez E on Unsplash)

[1] (pixabay)

  1. (2023. szeptember 16.) „Emodzsi” (magyar nyelven). Wikipédia.  
  2. Capobianco, Molly: I Asked Three Different Generations What These 14 Emojis Mean And Got Wildly Different Responses (angol nyelven). BuzzFeed, 2022. november 13. (Hozzáférés: 2023. november 4.)
  3. The 27 Funniest Emoji Combos Currently Trending On TikTok (angol nyelven). Elite Daily, 2022. március 4. (Hozzáférés: 2023. november 4.)
  4. How Gen Z Uses Emoji: A Guide For Millennials (amerikai angol nyelven). Dictionary.com, 2022. szeptember 28. (Hozzáférés: 2023. november 4.)
  5. Az emojik jelentése - 100 népszerű hangulatjel (magyar nyelven). Tudtad? Tények. Érdekességek. Képek. Videók., 2023. május 31. (Hozzáférés: 2023. november 4.)
  6. (2023. szeptember 16.) „Emodzsi” (magyar nyelven). Wikipédia.  
  7. Unsplash: Photo by Domingo Alvarez E on Unsplash (amerikai angol nyelven). unsplash.com, 2020. április 21. (Hozzáférés: 2023. november 4.)