Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Zsolt Banhegyi/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Laszlo Petre (Petre László) - vegyész[szerkesztés]

Fiatal évek[szerkesztés]

Petre László 1923. szeptember 11-én Magyarországon született, a Somogy megyei Alsóleperden. Családja apai ágon ősi nemesi família, a Miskolchoz közeli Felsőnagymihályon voltak kiterjedt birtokaik.

Gyermekkorát Balatonfűzfőn töltötte testvérével Petre Károllyal (sz. 1920 – 2003), középiskolába a veszprémi Vegyipari Technikumba járt, ahonnan a II. világháború alatt egy, a Bakonyban működő, német lőszergyárba került. A háború vége felé a gyárat átköltöztették Németországba, ahol amerikai hadifogságba esett. Ebben a táborban az ottani gyógyszertár vezetője lett, ahol megismerkedett az amerikaiak által üzemeltetett szomszédos hadianyaggyár főmérnökének lányával Ingeborg Klusmann-nal (1928. Hannover – 2012. Hamburg) és akit 1946. május 22-én akkor alig 23 évesen feleségül is vett.

Két lányuk született Marika (1957. Hannover - orvos) és Michaela (1959. Hannover – gyógyszerész). A lányoktól összesen öt unoka (3 fiú és 2 lány) született. Ingeborg Petre haláláig felesége volt, 2011-ben ünnepelték házasságkötésük 65. évfordulóját.

Szakmai tapasztalat[szerkesztés]

A hadifogság után 5-6 év változatos munkatapasztalat után - Petre úr dolgozott útépítéseken, csokoládégyárban is - 1952-ben az akkor igen sikeresnek mondható INCA Cosmetics alkalmazottja lett, először raktárosként, később pedig a vegyipari képzettségét felhasználva a kozmetikumok gyártásában, vegyészként vett részt.

Az INCA Cosmetics a saját márka mellett bérgyártással is foglalkozott, többek között a német Charlotte Meentzen asszony termékeit készítette. Az INCA Cosmetics egyik társtulajdonosa Hildegard Braukmann asszony volt, aki 1962-ben kivált a cégből és saját neve alatt új kozmetikai vállalatot alapított. (Az INCA Cosmetics, később a hetvenes évek végén csődbe ment.) Laszlo Petre urat is az új cég tulajdonosának kérték fel, de főként anyagi okok miatt nem tudott a cégalapításban részt venni. Ezt a „hibát” gyakran emlegette később is, hiszen a Hildegard Braukmann márka nagyon sikeres lett, több 10 millió Euro forgalommal az egyik legnagyobb németországi családi tulajdonban maradt céggé nőtte ki magát (termékei parfümériákban és drogériákban is kaphatóak).

Magyarországon[szerkesztés]

Petre úr a II. világháború után először 1966 nyarán járt Magyarországon itt élő rokonait meglátogatni, akkor már jól fizetett vegyészként. Egy új Ford Taunus kombit vezetett, amellyel az unokatestvére Bánhegyi (Bali) Endre* (1930-2006 - Budapest – az ST Beauty - BMS Wellness alapítóinak, Bánhegyi Andornak és Zsoltnak az édesapja) lakása előtt parkolt egyetlen autóként a budapesti Üllői úton. Laci bácsi elmondása szerint az utcán játszó gyerekek az autót körbeállták, lépésre lemérték, bekukucskáltak az ablakokon, megcsodálták.

Ezután évente egyszer-kétszer feleségével mindig haza látogattak. Nyaranta két hónapot tihanyi nyaralójukban töltöttek. A hetvenes évek elejéig Braukmann később pedig Rosa Graf kozmetikumokkal ajándékozták meg rokonaikat. Így a Bánhegyi fivérek (sz. 1966 Budapest) édesanyja Bánhegyi Endréné Sipos Sarolta (1935. Nagylózs – 1986. Budapest) lett az első lelkes és elégedett Rosa Graf kozmetikum felhasználó Magyarországon. Igaz, hogy 1966-tól még Braukmann, de 1972-től már minden évben az egész következő évre elegendő Rosa Graf hidratáló, fényvédő, regeneráló krém csomagot kapott Petre úrtól ajándékba. A Bánhegyi fivérek így először 6 éves korukban találkoztak a Rosa Graf termékekkel.

1968-ban Petre úr új vegyész segédet vett fel az INCA Cosmetics-hez - későbbi cégtársát -, akit Volker Heitlandnak (1941-Rudolstadt) hívnak.

Az 1960-70-es években a legtöbb kisebb német márka szinte csak kozmetikákban és parfümériákban volt kapható, hátterüket egy-egy ismert kozmetikus szakember adta. Így vált ismertté a Braukmann, a Meentzen, a Haushka és a Rosa Graf is a német belföldi piacon. Ezeknek a kis családi cégeknek az alapítói nyugdíjas korukat elérve általában eladták vállalataikat.

1970 körül a Braukmann GmbH. fel akarta vásárolni Rosa Graf asszony cégét, de az akkor már országszerte ismert és elismert kozmetikus szakember - feltehetőleg elsősorban félve a túl nagy vállalathoz kerülés veszélyeitől - ellenezte ezt.

A Rosa Graf sikertörténet[szerkesztés]

Laszlo Petre és Volker Heitland úr 1972-ben családi kölcsönök segítségével viszont 100.000 nyugatnémet márkáért megvásárolhatta az 1926-ban alapított Rosa Graf-ot, a receptúrákat, egy szalont és a hannoveri kozmetikus iskolát. Felmondtak tehát az INCA Cosmetics-nél és Heitland & Petre Int. GmbH. (HPI) néven saját céget alapítottak, amely a nagy hagyományokkal rendelkező Rosa Graf asszony termékeinek gyártását vitte tovább. Ekkor Laci bácsi 49, társa Volker Heitland úr 31 éves volt.

Az üzemet a Hannovertől nem messze található meseszép kisváros Celle kertvárosában épí-tették fel és indították el. 44 év után még ma is itt található a cég központja. A Petre család is sokáig Cellében élt egy nagy tóparti házban és Petre úr gyakran sétált haza ebédidőben az üzemből, majd utána vissza, hogy késő estig a termékfejlesztéseken, új receptúrákon és gyártási eljáráso-kon dolgozzon. Volker Heitland úr és családja ma is Cellében él, Heitland úr Celle díszpolgára.

A hetvenes évek elején kezdődött tehát a Rosa Graf márka „újkori” sikertörténete, megtartva a kizárólag kozmetikai szalonokban kap-ható termékfilozófiát. A portfólió később kibővült a kezelőgépekkel és a luxus kategóriát képviselő belnice termékekkel.

A Rosa Graf cég volt az első, aki vízben oldható kollagént alkalmazott a bőrápolásban - Collastin®, a második a világon, aki kifejlesztette a sejtregeneráló Repair Complex-et, és az első gyártó, aki külön-külön liposzómákba csomagolt UV szűrőket alkalmazott a fényvédő termékekben (SUNTIME®).

1991-ben a Meentzen GmbH. közös céget szeretett volna a HPI-vel alapítani az újonnan csatlakozott Kelet-Németország piacának meghódítására, de Heitland úr inkább szülővárosában, Rudolstadtban indított egy leányvállalatot, amely a Bio Kur márkát gyártja.

Magyarországi terjeszkedés[szerkesztés]

A Bánhegyi fivérek 1991-ben a rendszerváltozásnak köszönhetően visszatérve egyéves Egyesült Államok - beli „kiküldetésük” után megkezdték a „családi” Rosa Graf termékek magyar-országi forgalmazását. Ehhez az induló tőke egy részét László Petre úr biztosította, résztulajdont vásárolva a közös forgalmazó cégből.

Nem sokkal a magyarországi megjelenés után Lászlo Petre úr 70 éves korában, 1993-ban nyugdíjba vonult és eladta a cégben lévő részesedését Volker Heitland úrnak. Ezután tanácsadóként működött közre a vállalat működtetésében - és miután a Michaela lánya és családja által lakott ház melletti ingatlanba, Hamburgba költöztek Celléből 2003-ban, - az alagsorban berendezett kis laboratóriumban egészen haláláig folytatott termék-fejlesztéseket.

A kilencvenes évek végén, 1998-ban Laszlo Petre úr segít-ségével az unokafivérei elindították a Rosa Graf-hoz hasonlóan népszerű Fito Fruit (ma már fitoC) professzionális termékcsaládot, amely Magyarországon készül, de Petre úr több mint 50 éves kozmetikai tapasztalatát és ismereteit tartalmazza a receptúrák és a gyártástechnológia kidolgozásában.

Petre úr 2015 novemberében, 92 évesen hunyt el.

Források[szerkesztés]

Családi feljegyzések, emlékek és fotók http://www.st-beauty.co/pdf/Laszlo%20Petre%20Story%202015%2011.pdf https://fito-c-beauty.com/tortenetunk/