Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:ZsoltSch/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Panka és Csiribí Berg Judit gyerekkönyv-sorozata. A főszereplői Panka, a tündérlány, és Csiribí, a tündérfiú. A sorozat első kötete 2006-ben jelent meg Pásztohy Panka illusztrációival.

Szereplők[szerkesztés]

Panka[szerkesztés]

Panka egy tündérlány, aki egy odvas tölgyfa első emeletén él. Remekül süt és főz, és mindenféle hangszeren játszik. Habár van szárnya, a repülés nehezen megy neki.

Csiribí[szerkesztés]

Csiribí egy tündérfiú, aki egy fenyőfában él. Kedvence a forró csoki, és jól ért mindenféle szerkezetek készítéséhez és javításához. Ügyesen repül, gyakran lovagol a szél hátán, de a főzéshez annyira nem ért, hogy még a tűzhelyét is elajándékozta.

További szereplők[szerkesztés]

  • Benedek, a kis pinty akkor ismerkedik meg a tündérekkel, amikor a szél kifújja a fészekből, nem sokkal azután, hogy kikelt a tojásból. Mivel nem még tudott repülni, Csiribí a szelet kérte meg, hogy vigye is vissza. Benedek azóta barátja a két tündérnek.
  • Bonifác, a városban lakó tündérfiú, aki autószerelőműhelyt üzemeltet. Pankával és Csiribível akkor találkozott, amikor elromlott a repülőgépe és kénytelen volt az erdőben leszállni. A Tündérváros című kötet több története azalatt játszódik, amíg Panka és Csiribí nála vendégeskedik.
  • Jocó
  • Emma
  • Nelly
  • Rolf
  • Szarvasbogár bácsi
  • Sün doktor
  • Rigó Janó
  • Nyest
  • Borz Misi

Könyvek[szerkesztés]

Micsoda idő![szerkesztés]

Szél[szerkesztés]

Panka pulcsiját kirágja egy moly, és ezért elindul levendulát szedni. Eközben Csiribí a szél hátán ülve röpdös ide-oda. Panka meghallja, hogy Benedek, az egyik pintyfióka kiesett a fészekből, de Panka nem tud olyan magasra felrepülni, hogy visszavigye, ezért segítségül hívja Csiribít. A tündérfiú sem bírja el a kismadarat, így a szél segítségét kérik, aki vissza is teszi Benedeket a testvérei mellé. A szél ezután hazarepíti Pankát, és a molyt is kifújja a szekrényből.

Nap[szerkesztés]

Csiribí forró csokira vágyik, de Panka nincs otthon, hogy főzzön neki, így maga lát neki: kiteszi a napra vízbe dobált csokit, hogy majd a nap megfőzi neki. A nap nem csak megolvasztja, ezért Csiribí összevész vele, és mérgében kiönti az olvadt csokit az ablakon. A csoki a mókusgyerekek frissen mosott ingeire borul, ezért Mókusmama újból kimosatja azokat Csiribível. A Nap azonban még mindig meg van sértődve, és nem hajlandó megszárítani az ingeket, hanem elbújik egy felhő mögé. Csiribí elszalad Pankáért, és ráveszi, hogy furulyázzon a réten. A vidám zene hallatán mindenki táncra perdül, végül a Nap is kiengesztelődik, és az ingek is megszáradnak.

Eső[szerkesztés]

Köd[szerkesztés]

[szerkesztés]

Tündér biciklin[szerkesztés]

Tündérváros[szerkesztés]

Orvos[szerkesztés]

Postás[szerkesztés]

Cukrász[szerkesztés]

Tűzoltó[szerkesztés]

Artista[szerkesztés]

Tanár[szerkesztés]

Tündérzene[szerkesztés]

Tündérnaptár[szerkesztés]