Szerkesztő:ZorróAszter/próbalap/5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Dokumentumfilmek "Fierce People" című film Festet lelkek - a janomamik (39')


A janomamák által lakot terület Venezuela és Brazília határvidékén
Janomama nő és gyermeke, 1997. június

A janomamák vagy janomama indiánok (a spanyol illetve portugál többesszám (-i) nyomán az utóbbi időkben gyakran tévesen: janomamik) egy Venezuela és Brazília közös határvidékén élő őslakos amazonasi indián népcsoport. Létszámuk 35 ezerre tehető, amelyből 16 ezer Venezuela délkeleti, 19 ezer Brazília északi részén él 200-250 faluban az esőerdő mélyén.

Spanyol és portugál névváltozatok: Yanomami, Yąnomamö vagy Yanomama

Külső antropológiai jegyeik és kultúrájuk nagy mértékben eltér az amazonaszi indián népességtől. Sámánisztikus vallásuk és az endokannibalizmus sajátos formája (a kihantolt, elhamvasztott és porított csontok ételbe keverésével) jellemző.

A janomamák nevének eredete[szerkesztés]

A ethnonym janomamák állította elő antropológusok alapján a szó yanõmami, amely az expressziós yanõmami thëpë, azt jelenti, "emberi lények". Ezt a kifejezést szemben a kategória Yaro (vadak) és Yai (láthatatlan vagy névtelen lények), és napë (ellenséges, idegen, nem indián).

Jacques Lizot etnológus szerint:

"janomamák az indiánok önelnevezésének... a kifejezés közösségek terjeszteni délre az Orinoco, [mivel] a variáns Yanomawi használják utal, hogy a közösségek északra az Orinoco. A kifejezés Sanumá megfelel egy nyelvjárás fenntartva egy kulturális alcsoport, nagyban befolyásolta a szomszédos Ye'kuana emberek. a többi felekezet alkalmazott janomamák közé Waika vagy Waica, Guiaca, Shiriana, Shirishana, Guaharibo vagy Guajaribo, Yanoama, Ninam és Xamatari vagy Shamatari. "

Történelmük[szerkesztés]

Az első jelentés a janomamák a nyugati világ származó 1759, amikor egy spanyol expedíció alatt Apolinar Diez de la Fuente ellátogatott néhány Yecuana élő Padamo folyón. Diez írta:

"A beszélgetés egy Uramanavi indián, megkérdeztem Chief Yoni ha ő navigált az Orinoco annak headwaters; felelte, igen, és hogy ő elment, hogy háborút ellen Guaharibo [janomamák] indiánok, akik nem voltak nagyon bátor.. .és aki nem lesz a barátok bármilyen indián. "

Körülbelül 1630-1720 komplex folyó alapú társadalmak korábban megjegyeztük körülöttük, kiirtották vagy csökkentett eredményeként rabszolga-vadászat expedíciók a spanyol hódítók és a portugál Bandeirantes. Az, hogy ez befolyásolja a janomamák, és hogyan vannak kérdések a tiszta spekuláció.

A tartós kapcsolatot a külvilággal kezdődött az 1950-es érkezésével tagjai a New Tribes Mission, valamint a jezsuita és szalézi katolikus misszionáriusok.

Ebben Roraima, az 1970-es években a fejlesztési projektek végrehajtása során keretében a "nemzeti integráció terv" indított a brazil katonai kormányai az időt. Ez azt jelentette, a nyitó egy szakaszon körgyűrűtől (1973-1976) és a különböző gyarmatosítás programok vidék hagyományos által elfoglalt janomamák. Ugyanebben az időszakban az amazóniai erőforrások felmérési projekt RADAM (1975) észlelt fontos ásványi lerakódások a régióban. Ez váltotta ki a progresszív mozgalom arany földerítõk, amely 1987 után vette a formáját egy igazi aranyláz. Több száz titkos pályák nyíltak arany bányászok a főbb mellékfolyók a Branco-folyó 1987 és 1990 között a száma az arany bányászok janomamák területén Roraima ezután becslések 30 és 40.000, körülbelül ötszöröse a bennszülött lakosság ott tartózkodó. Bár az intenzitása a aranyláz alábbhagyott sokat 1990 óta, az arany kutatásából ma is folytatódik a janomamák föld, terjed az erőszak és súlyos egészségügyi és társadalmi problémákat.

Egyre nagyobb nyomás gazdák, szarvasmarha-farmerek és arany bányászok, valamint az érdeklődők a biztosítása a brazil határ megszerkesztésével utak és katonai bázisok közelében janomama közösségek vezetett egy kampányt, hogy megvédje a jogait janomamák élni a védett területen. 1978-ban a Bizottság A Janomamákért (CCPY) jött létre. Eredetileg nevű A Bizottság létrehozása a Janomama Park, ez egy brazil nem kormányzati non-profit szervezet elkötelezett a védelem a területi, kulturális és polgári jogok, a janomamák. CCPY szentelte magát, hogy egy hosszú és nemzetközi tájékoztató kampányt és érzékenyebbé a közvéleményt, és nyomást gyakorolt ​​a brazil kormány, hogy egy területet határolnak igényeinek megfelelő a janomamák. 13 év után a janomamák őshonos szárazföldi hivatalosan kijelölt 1991 és engedélyezett és nyilvántartásba vett 1992, ezzel biztosítva, hogy az őslakosok voltak az alkotmányos jogot, hogy kizárólagos használatára majdnem 96.650 négyzetkilométer található Államokban Roraima és Amazonas.

Míg az Alkotmány a venezuelai elismeri őslakosok jogait saját ősi földeket, néhány kaptak hivatalos elnevezés a területükre, és a kormány bejelentette, hogy megnyitja nagy része az Amazonas jogi bányászat.

Társadalmuk[szerkesztés]

A janomamák nem ismerik magukat, mint az egyesült csoport, hanem az egyének társítva politikailag autonóm falu. A janomama közösségek vannak csoportosítva, mert van egy hasonló kulturális és nyelvi származását. Házasság, rokonság, és militarista koalíciók fonódnak közösségeiket. A janomamák közös történelmi kapcsolatai Carib hangszórók, aki tartózkodott, közel a Orinoco folyó és költözött a felvidéki Brazíliában és Venezuelában, a helyét a janomamák jelenleg elfoglalt.

Érett férfiak tartsa a legtöbb politikai vallási hatóságot. A tuxawa (headman) működik, mint a vezetője minden faluban, de senki sem vezető elnököl az egész kategóriába sorolt ​​janomamák. Headmen szert politikai hatalomra bizonyítva készség a viták rendezésének mind a falu és a szomszédos közösségekkel. A konszenzus az érett hímek általában szükséges intézkedéseket, amely magában foglalja a közösség, de az egyének nem kell részt venni.

A janomama falu. A sabono[szerkesztés]

A janomamák falvakban élnek amely általában a gyermekek és nagycsalád. A falu mérete változik, de általában 50 és 400 fő őslakosok. Ebben nagyrészt kommunális rendszer, az egész falu életét egy közös tető úgynevezett sabono. A sabono jellegzetes ovális alakú, nyitott okokból a közepén mérési átlagosan 100 yard (91 m). A menedéket jelent a területet, a falu, ha nem lett dúsítva kerítések.

A tető alatt, a megosztottság létezik jelölt csak a tartóoszlopok és megosztjuk az egyes házak és terek. Shabonos épülnek a nyersanyagokat a környező esőerdő, mint a levelek, szőlő, és fatörzsek. Ezek hajlamosak a súlyos károk eső, szél, és rovar fertőzöttség. Ennek eredményeképpen új shabonos megépítésük minden 4-6 évben.

A janomamák sorolható táplálkozó kertészek, erősen függő esőerdő forrásokat; az általuk használt perjel-és égési kertészet, nő banán, összegyűjti gyümölcsöt, és vadásznak az állatok és a halak. janomamák gyakran mozog, hogy ne területek válnak indokolatlanul, ez az úgynevezett változó termesztés, amikor a talaj kimerül.

A janomama nők. Venezuela.

Gyermekek közel maradni anyjukkal, amikor a fiatal; a legtöbb gyereknevelés a nők végzik. A janomamák azon kevesek közé társadalmak a világ gyakorolni igazi többnejűség, ami azt jelenti, hogy mind a többférjűség és többnejűség észleltek, [ szerkesztés ], bár számos szakszervezet monogám. Poligám családok állnak egy nagy patrifocal családi egység alapján egy ember, és a kisebb matrifocal alcsalád: minden nő családi egység, amelynek tagjai a nő és gyermek. Az élet a falu köré a kis, matrilokális családi egység, míg a nagyobb patrilocal egység több fontos politikai túl a falu.

A janomamák ismert vadászok, halászok, és kertészek. A nők ápolják plantains és manióka kertekben, mint a fő termények. A férfiak nem a nehéz munka az elszámolási területek erdőben a kertekben. Egy másik táplálékforrást a janomamák van lárvákat. Gyakran a janomamák fogja csökkenteni pálmák megkönnyítése érdekében a növekedés a hernyók. A hagyományos janomama étrendben hagyományosan nagyon kevés az étkezési só. A vérnyomás jellegzetesen az egyik legalacsonyabb bármely demográfiai csoport. Emiatt a janomamák tárgyát képezték tanulmányok célja, hogy összekapcsolja a magas vérnyomás, hogy a nátrium- fogyasztás.

Helye a janomama népek[szerkesztés]

Rituálék nagyon fontos részei a janomamák kultúrájának. A janomamák ünnepeljük a jó termés egy nagy ünnep, amelyre a környező falvak várnak. A janomama falu tagjai összegyűlnek a nagy mennyiségű étel, amely segít fenntartani a jó kapcsolatot a szomszédokkal. Azt is díszítik a testüket tollak és virágok. Az ünnepen, a janomamák eszik sokat, és a nők táncolni és énekelni késő este.

Hallucinogén kábítószerek vagy entheogens ismert yakoana vagy ebene, használják janomama sámánok részeként gyógyító szertartások a közösség tagjai, akik betegek. Yakoana is utal, hogy a fa, amelyből származik, Virola elongata. Yopo származó egy másik növény hallucinogén hatásokat ( Anadenanthera Peregrina ), általában termesztik a kertben a sámán. A Xamatari is keverjük össze a porított kérge Virola elongata a porított magvait Yopo, hogy megteremtse a kábítószer Ebene. A gyógyszerek megkönnyítse a kommunikációt a hekura, szeszes italok, amelyek úgy vélik, hogy szabályozzák sok szempontból a fizikai világban. A nők nem vesznek részt ebben a gyakorlatban, az úgynevezett shapuri.

A janomamák embert gyakorlat rituális endokannibalizmus, az általuk fogyasztott csontjai elhunyt rokonaik. A test csomagolva levelek és elhelyezni az erdő bizonyos távolságra a shabono, majd miután rovarok fogyasztják a lágy szövetek (általában körülbelül 30 45 nap), a csontokat gyűjtik és elhamvasztották. A hamut azután összekeverjük egyfajta leves készült banán, amely fogyaszt a közösség egészét. A hamu lehet tartósítani tököt és a rituális évente ismétlődnek, amíg a hamu elmúltak. A mindennapi beszélgetés, nem lehet hivatkozni, hogy egy halott ember, kivéve az éves "emlékezés napja", amikor a hamvait a halottak fogyasztása és az emberek felidézni életét elhunyt rokonok. Ez a hagyomány célja, hogy erősítse a janomama emberek, és tartsa a szellemét, hogy az egyéni életben.

A nők felelősek a sok hazai feladatok és házimunkát, kivéve vadászat és a gyilkos játék az élelmiszer. Bár a nők nem vadásznak, ők dolgoznak a kertben, és összegyűjti gyümölcsök, gumók, dió és más vadon élő élelmiszereket. A kert parcellák szekcionált le a család, és a nő banán, banán, cukornád, mangó, édesburgonya, papaja, manióka, kukorica és más növények. A janomama nők ápolják, amíg a kertek már nem termékeny, majd mozgassa a parcellákon. A nők elvárják, hogy folytassanak 70-80 font (32-36 kg) a növények a hátukon szedés alatt a kéreg hevederek, szövött kosarak.

Reggelente, míg a férfiak vadászni, a nők és gyermekek, elmegy, hogy megkeresse a termeszek fészkek és egyéb lárvákat, amelyek a későbbiekben pörkölik a család kandallók. A nők is folytatja a békák, a szárazföldi rákokat, vagy hernyók, vagy még keresni szőlő lehet szőve kosárral. Míg néhány nő gyűjteni ezeket a kis táplálékforrást, más nők kialszik és halat több órán keresztül a nap folyamán. A nők is készít manióka, aprítás a gyökerek és kifejező mérgező lé, majd pörkölés a lisztet, hogy sütemények, amelyhez főzzük egy kis halom parázs.

A janomama nők várható, hogy vállaljanak felelősséget a gyermekek, akik várják, hogy segítsen az anyjukkal együtt házimunkát egy nagyon fiatal korban, és az anyák mértékben támaszkodnak segítséget lányaikat. Fiúk általában akkor válnak a felelőssége a férfiak a közösség tagjai után körülbelül 8 éves korig.

Segítségével kis húrok kéreg és gyökér, janomama nők szövik és díszítjük kosarak. Használják ezeket a kosarakat szállítására növények, termények, és az élelmiszer, hogy vissza a shabono. Ezek használata a piros bogyó néven onoto vagy Urucu festeni a kosarakat, valamint festeni testüket és festeni a karaj kendők. Miután a kosarakat festett, azokat tovább díszített masztikáljuk szén pigment.

Nő pubertás kor és a menstruáció[szerkesztés]

janomamák lány Xidea, Brazília Fő cikk: Janomama nők

A start menstruáció szimbolizálja elején nőiesség. Lányok általában kap a időszakokat éves kor között 10 és 12, és amint az időszak akkor kezdődik, lányok férjhez. Mivel a meggyőződés, hogy a menstruációs vér a mérgező és veszélyes, a lányok folyamatosan elrejtve egy kis sátor-szerű szerkezet készülhet egy képernyő a levelek. Egy mély lyuk van építve a szerkezet, amely felett a lányok guggolni, hogy "megszabaduljanak" a vérüket. Ezek a szerkezetek tekinteni izolációs képernyőkön.

Az anya azonnal értesül, és ő, valamint az idősebb női barátai a lány, felelősek ártalmatlanításának a régi pamut ruhák és ki kell cserélni őket újakra jelképezi őt nőiesség és a rendelkezésreállás eljegyzés. A hét folyamán hogy az első menstruáció a lány tápláljuk egy bottal, mert tilos megérinteni az ételt bármilyen módon. Míg szülés ő suttogott, amikor beszél, és ő is csak beszélni közeli rokona, mint a testvérek vagy a szülei, de soha egy férfi.

Idejéig a menstruáció, a lányok kezelik a gyermekek, és csak a felelős azért, hogy segítse az anyjuk a háztartási munkát. Amikor elérik a kor a menstruáció, akkor keresi fel a férfiak, mint potenciális feleségek. A pubertás nem tekintik jelentős időszak a férfi janomamák gyerekek, de úgy vélik, nagyon fontos a nőknél. Miután menstruáló először, a lányok várhatóan elhagyja a gyermekkor és a felnőttkor be, és hogy a felelősséget egy felnőtt nő janomamák. Miután egy fiatal lány lesz a menstruációja, nem engedik, hogy megmutassa, nemi szervek, és meg kell tartani magát borított loincloth.

A menstruációs ciklus a janomama nők nem gyakori miatt állandó ápolás vagy a gyermek megszületését, és úgy kell kezelni, mint egy nagyon jelentős esemény csak ebben az időben. Nyelv Fő cikk: Janomama nyelvek

A janomam nyelvcsalád négy fő nyelv (vagy nagyobb nyelvjárások): Yanam, Sanumá, Yanomámi és Yanomamö. Sok helyi változatok és nyelvjárások is léteznek, oly módon, hogy az emberek a különböző falvak nem mindig értik meg egymást. Sok nyelvész úgy a Yanomaman család, hogy egy szigetnyelv, független a többi dél-amerikai bennszülött nyelv. Az eredete a nyelv homályos.


Erőszak[szerkesztés]

Elején antropológiai vizsgálatok a janomamák tenyészetet le, hogy áthatja az erőszak. A janomamák ember van egy története eljáró erőszakosan nem csupán az egyéb törzsek, hanem egymás felé.

Egy befolyásos néprajz antropológus Napoleon Chagnon le a janomamák mint élő "állapotban krónikus hadviselés". Chagnon számláját, és hasonló leírásokat a janomamák ábrázolt őket agresszív és harcias, és vitát váltott körében antropológusok, és létrehozott egy hatalmas érdeklődés a janomamák. A vita középpontjában a mértéke erőszak janomamák társadalomban, a kérdés, hogy az erőszak és a háború lehet tekinteni, mint elválaszthatatlan része janomamák kultúra, illetve arra, hogy jobb volt magyarázható, mint a válasz konkrét történelmi helyzetekben. Írás 1985 antropológus Jacques Lizot, aki élt között janomamák több mint húsz éve, kijelentette:

   Szeretném, ha könyvet, hogy segítsen felül a túlzott reprezentáció kapott a janomamák erőszak. A janomamák harcosok; lehetnek brutális és kegyetlen, de ők is finom, érzékeny és szerető. Az erőszak csak szórványos; soha nem uralkodik a társadalmi élet számára bármennyi ideig, és hosszú, békés pillanatok szét két robbanás. Ha valaki ismeri a társadalmak az észak-amerikai síkság vagy a társadalmak a Chaco Dél-Amerikában, nem lehet azt mondani, hogy janomamák kultúra köré szerveződik hadviselés Chagnon teszi

Az antropológusok dolgoznak az ökológus hagyomány, mint Marvin Harris, azt állította, hogy egy erőszak kultúrájának volna alakult ki a janomamák verseny útján hiányából eredő táplálkozási forrásokat a saját területükön. Ugyanakkor a 1995-ös tanulmány, "janomamák Warfare" by R. Brian Ferguson, megvizsgált minden dokumentált esetek hadviselés között janomamák és arra a következtetésre jutott, hogy:

   Bár néhány janomamák igazán vettek részt az intenzív hadviselés és az egyéb véres konfliktus, az erőszak nem kifejeződése janomamák kultúra is. Ez inkább egy termék konkrét történelmi helyzetekben: A janomamák hadakozik nem azért, mert a nyugati kultúra hiányzik, hanem azért, mert jelen van, és jelen bizonyos speciális formái. Minden janomamák hadviselés, hogy tudjuk, belül történik, amit Neil Whitehead és hívom a "törzsi övezetben", nagy területen kívül államigazgatási ellenőrzés által lakott nonstate akik reagálnia kell a messzi hatásait az állami jelenlét.

Ferguson hangsúlyozza azt az elképzelést, hogy ellentétben Chagnon leírása az janomamák mint befolyásolja a nyugati kultúra, a janomamák tapasztalt hatásai gyarmatosítás sokáig területükön elérhetővé vált a nyugatiak az 1950-es, és hogy szerzett sok hatásnak és anyagok a nyugati kultúra révén kereskedelmi hálózatok, sokkal korábban. Százalékában a férfi halálát a háború miatt két janomamák alcsoportban, mint más őshonos etnikai csoportok Új-Guineában és Dél-Amerikában, valamint bizonyos ipari országokban.

Az erőszak az egyik fő oka a janomamák halál. Akár a fele az összes janomamák férfiak halnak erőszakos halált a folyamatos konfliktus a környező települések felett a helyi erőforrásokat. Gyakran ezek a konfrontáció vezet janomamák elhagyó falvak keresve újakat. A nők gyakran válnak a fizikai bántalmazás és a harag. Inter-falu hadviselés gyakori, de nem túl gyakran a nőket érintik. Amikor janomamák törzsek elleni küzdelem és támadás közeli törzsek, a nők gyakran megerőszakolták, megverték, és hozta vissza a shabono beemelni a fogvatartója közösség. Wives lehet megverték gyakran úgy, hogy tartsa őket engedelmes és hű férjüket. A szexuális féltékenység okozza sok az erőszak. A nők felvert klubok, botok, machetes és egyéb tompa vagy éles tárgyakat. Égő a branding bottal gyakran előfordul, és szimbolizálja a férfi ereje vagy dominanciája a feleségét.

A janomama férfiak már ismert, hogy megöli a gyerekek, miközben portyázó ellenséges falu. Helena Valero, egy brazil nő elrabolta janomamák harcosok 1930-ban tanúja Karawetari raid rá törzs:

   Megölték annyi. Azt zokogott a félelem és a szánalom, de nem volt semmi, amit tehetnék. Ezek kikapta a gyerekek anyjuktól, hogy megöli őket, míg a többieknél az anyák szorosan a karok és a csuklóját, felálltak egy sorban. Minden nő sírt ... A férfiak kezdték ölni a gyerekek; kicsiknek, nagyobbaknak, megölték sokan.

A viták Lásd még: Aranybányászat

Arany találtak janomamák területén az 1970-es években, és az elkerülhetetlen beáramló bányászok hoztak betegség, alkoholizmus, és az erőszak. janomamák kultúra súlyosan veszélyeztetett.

Az 1970-es évek, garimpeiros (kis független aranyásó) kezdte meg az janomamák országban. Ahol ezek garimpeiros rendezni, megölték tagjai a janomamák törzs konfliktus földön. Ezen túlmenően, a kitermelési technikák által garimpeiros vezetett a környezet pusztulása. Annak ellenére, hogy FUNAI, a szövetségi hivatal képviselő jogait és érdekeit a bennszülött lakosság, a janomamák kaptak kevés védelmet a kormány ellen, ezek tolakodó erőkkel. Egyes esetekben a kormány is hivatkozott tartja a beszivárgás bányászati ​​vállalatokat janomamák földeket. 1978-ban, a militarizált kormány nyomására az antropológusok és a nemzetközi közösség, elfogadott egy tervet, amely körülhatárolt földet a janomamák. Ezek a tartalékok azonban kicsi volt "sziget" földterületeket hiányzik ellenértékeként janomamák életmód, kereskedelmi hálózatok, és a pályák, amelynek határait, hogy csak az határozta meg a koncentráció ásványi lerakódások. [30] 1990-ben, több mint 40.000 garimpeiros lépett a janomamák földet. [31] 1992-ben a kormány a Brazília által vezetett Fernando Collor de Mello körülhatárolt őshonos janomamák terület ajánlásainak brazil antropológusok és Survival International, a kampány kezdődött a 1970-es években. Nem janomamák emberek továbbra is be a földet. A brazil és venezuelai önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő végrehajtási programokat megelőzzük a kívülállók erre a földre.

Etikai vita merült fel mintegy janomamák vért hozott tanulmány szerint a tudósok, mint Napóleon Chagnon és társa James Neel. Bár janomamák vallási hagyomány megtiltja a bármilyen testi anyag halála után a személy, a donorok nem figyelmeztették, hogy vérmintát kellene tartani a végtelenségig a kísérletezésre. Számos kiemelkedő janomamák delegáció levelet küldött a tudósok, akik tanulmányozzák őket, követelve a visszatérését a vérminták. Ezeket a mintákat jelenleg kivenni tárhelyet hajózás az Amazon, amint a tudósok is kitalálni, hogy kit szállít őket, és hogyan lehet megelőzni az esetleges egészségügyi kockázatokat erre.

Tagjai Amerikai Antropológiai Társaság vita a vita megosztotta a fegyelem, a szavazás 846-338 felmondásának 2002-es jelentés az állítólagos kötelezettségszegést követett el tudós tanulmányozza a janomamák emberek. A vita dúlt, mivel Patrick Tierney közzétett Darkness El Dorado 2000 A könyv azzal vádolta, hogy az antropológusok már többször okozott kárt, és bizonyos esetekben a halál-tagjai a janomamák emberek, akiket tanult az 1960-as. [34] A 2010 brazil rendező José Padilha felül a sötétség El Dorado vita filmjében Titkok a törzs. Népesség decimation

Egy három év span 1987-1990, a janomamák lakosság súlyosan megtizedelte a malária, higanymérgezés, alultápláltság, és az erőszak miatt a beáramló garimpeiros keres arany a területükön. védelme nélkül a kormány, janomamák népesség csökkent, amikor a bányászok léphettek a janomamák területén gyakran ez idő alatt span. 1987-ben, FUNAI elnök Romero Juca tagadta, hogy a meredeken növekvő janomamák haláleset miatt garimpeiros inváziók, majd brazil elnök Sarney is támogatja a gazdasági vállalkozás a garimpeiros át a földet jogait janomamák. az antropológusok szorosan együttműködik a janomamák, mint Alcida Ramos idézik ezt a három év alatt, mint a népirtás által engedélyezett a brazil kormány. Fő cikk: Haximu mészárlás

A Haximu Massacre (vagy janomamák Massacre) volt fegyveres konfliktus 1993-ban épphogy Haximu, Brazília, közel a határ Venezuela. Egy csoport garimpeiros (arany bányászok) megölt mintegy 16 janomamák. Az viszont, janomamák harcosok megölt legalább két garimpeiros és sebesült két.

2012 júliusában a venezuelai kormány vizsgált másik állítólagos mészárlás. Az janomamák, a falu nyolcvan ember támadta meg egy helikopter, és az egyetlen ismert túlélője a falu három férfi, aki történetesen vadászik, míg a támadás történt. Azonban 2012 szeptemberében Survival International, aki óta támogatja a janomamák ebben az állítást, visszahúzódik, miután az újságírók nem találtak bizonyítékot, hogy támogassa a követelést. Csoportok dolgoznak az janomamák

David Good fia, az antropológus Kenneth Jó és felesége Yarima teremtett a jó projekt, hogy segítheti a jövőben a janomamák emberek.

Brit székhelyű nem kormányzati szervezet Survival International hozta létre a globális figyelemfelkeltő kampányok az emberi jogok helyzetéről a janomamák emberek.

1988-ban az USA-beli World Wildlife Fund (WWF) által támogatott zenei Yanomamo által Peter Rose és Anne Conlon közvetíteni, hogy mi történik az emberek és a természeti környezet az esőerdőt. Azt mondja a janomamák törzs / tribeswomen nappali az Amazon és a már végzett sok dráma csoportok szerte a világon.

A német székhelyű nem kormányzati szervezet janomamák-Hilfe eV épít orvosi állomás és iskolák számára a janomamák Venezuelában és Brazíliában. Alapító Christina Haverkamp átkelt az Atlanti-óceánon 1992-ben egy saját készítésű bambusz tutaj, hogy felhívják a figyelmet a folyamatos elnyomása janomamák emberek.

A brazil-alapú janomamák kialakult a saját őshonos szervezet Hutukara Associação janomamák, és a honlap. Comissão pro-janomamák (CCPY)

CCPY (korábban Comissão pela Criação do Parque janomamák) egy brazil NGO javítására összpontosító egészségügyi ellátás és az oktatás a janomamák. Alapítva 1978 fényképész Claudia Andujar, antropológus Bruce Albert és a katolikus missziós Carlo Zacquini, CCPY elkötelezte magát, hogy a védelmi janomamák területi jogait, és megőrzi a janomamák kultúra. CCPY indított nemzetközi kampányát a romboló hatását, garimpeiro invázió és támogatni a politikai mozgalom, hogy kijelölje a terület mentén Brazília-Venezuela határ, mint az janomamák bennszülött terület. Ez a kampány végül sikeres.

Következő elhatárolása janomamák bennszülött Terület 1992-ben, CCPY egészségügyi programok, összefüggésben a már megszűnt civil szervezet URIHI (janomamák az "erdő"), sikerült csökkenteni a malária között a brazil janomamák oktatása janomamák közösségi egészségügyi szerek diagnosztizálására és malária kezelésére. 1998 és 2001 között a malária között brazil janomamák indiánok 45% -kal esett.

2000-ben CCPY támogatott projekt előmozdítása piaca janomamák termesztett gyümölcsfák. A projekt célja, hogy segítse a janomamák áttérnek az egyre több mozgásszegény életmód miatt a környezeti és politikai nyomás. [54] Egy másik vállalat a CCPY, mint egy kérelmére janomamák vezetők létrehozott janomamák iskolákban tanítanak portugál, amelynek célja, hogy segítse a janomamák saját navigációs brazil politika és a nemzetközi arénában harcukban, hogy megvédje a föld jogokat. Továbbá, ezek a falusi iskolákban janomamák mintegy brazil társadalom, beleértve a pénzt használatát, a jó gyártási és nyilvántartási. A népi kultúra

   A janomamák hírnevét erőszak dramatizált a Ruggero Deodato "ellentmondásos film Cannibal Holocaust, ahol bennszülöttek láthatóan gyakorlott endocannibalism.
   Peter Rose és Anne Conlon, Yanomamo, egy zenés által közzétett Josef Weinberger, London (1983)
   A 2008-as Christian film Yai Wanonabälewä: Az ellenség Isten szerepelt egyik janomamák a beszédes a történelem és a kultúra népe.
   A 2006-os regénye Z világháború Max Brooks, egy brazil orvos neve Fernando Oliveira, az követően az engedély zombi háború él a janomamák. Ugyanakkor nem világos, hogy ha ő is tartják túszként vagy menedéket.


Dokumentumfilmek[szerkesztés]

  • A külföldihez férjhez ment janomama nő válása után visszatér a janomamákhoz a szülőfalujába.
  • Kóstoljuk meg Brazíliát! (Tasting Brazil, francia? természetfilm sorozat) 2. rész Az Amazonasz kincse????, DIGI Life televízió

Malokai - a törzs közös kerek háza.

Lásd még[szerkesztés]

   Tim Asch
   vizuális antropológia
   Yanomaman nyelvek
   Yanomamo nők
   Shabonos 

Forrás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a List of mythological places című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Megjegyzések[szerkesztés]