Szerkesztő:ZorróAszter/próbalap/29

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maigret
(Maigret)
RendezőClaude Goretta, és mások
Műfajbűnügyi tévéfilmsorozat
DramaturgHelga Ungurait
FőszerepbenBruno Cremer
Hangsztereo
ZeneLaurent Petitgirard, Arié Dzierlatka et Zdenek Merta Musique originale interprètée par l'Orchestre Symphonique Français (Éditions O.S.F. Euterpe/Jeronimo).
Gyártás
GyártóCeska Televize (Cseh Köztársaság), Dune, EC Television, France 2, La Cinq (Franciaország), RTBF (Belgium), TSR (Svájc)
OrszágFranciaország Franciaország
Nyelvfrancia
Játékidő54 x 82-95 perc
Képarány1,33:1
Forgalmazás
ForgalmazóLagardère Studios
BemutatóFranciaország 1991. december 1. - 2005. december 23.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Maigret (Maigret) 1991-2005 között bemutatott francia-belga-svájci-cseh bűnügyi tévéfilmsorozat Georges Simenon belga krimiíró regényeiből, amelyben Maigret felügyelőt Bruno Cremer alakította.[1]

A sorozat nagyon valósághűen idézi fel Párizs és a francia vidék korabeli (kb. 1930-1960) hangulatát. Azonban a Maigret-történetekben gyakran szerepelnek igencsak valószínűtlen események, és ezeket a sorozat rendezői sem igyekeznek eltüntetni.[2] Így a realista környezet csak méginkább kiemeli ezeknek a történéseknek, véletleneknek a képtelenségét.

Ugyanakkor többnyire hiányoznak azok a látványtervezői megoldások, amelyekkel hangulatossá vagy legalábbis színesebbé tehetők az ilyen helyszínek is. De a sorozat alkotói jól kivehetően minél valóságosabb környezetre és történetvezetésre törekedtek, ami miatt viszont a körülbelül másfél órás epizódok némileg vontatottan telnek.

Bár a sorozatban a szereplők tekintetében is igyekeztek valósághű képet adni, és nem manökenszerű sztárokat foglalkoztatni, ennek ellenére egy-egy epizódban olyan ismert színészek szerepeltek Bruno Cremer mellett, mint Michael Lonsdale (Maigret és a Nyakigláb Cica ... Serre) Hubert Deschamps (Éjszaka az útkereszteződésben ... Edmond) vagy Arielle Dombasle (Maigret szabadságon ... Mylène Turner), Maria Schneider (Maigret panzióban ... Mme. Boursicault).

Maigret a sorozatban a fővárosi bűnügyi csoport vezetője, de néhány epizódban vidékre áthelyezve vagy éppen ott tartózkodva nyomoz. Néhány regény helyszínét külföldre helyezték át pl. Finnországba.

A filmsorozatban Maigret jólismert beosztottai, munkatársai Lucas, Torrence, Janvier, Lognon mellett a 31. epizódjától unokaöccse Paul Lachenal (Alexandre Brasseur) is megjelenik.

Szereplők[szerkesztés]

  • Jules Maigret - Bruno Cremer
  • Janvier (1991-1996) - Jean-Claude Frissung
  • Benneau bíró - Erick Desmarestz
  • Mme. Maigret - Anne Bellec
  • Paul Lachenal - Alexandre Brasseur
  • Torrence - Éric Prat
  • Christiani (2002-2005) - Pierre Diot
  • Battesti felügyelő - Jean-Paul Bonnaire
  • Lucas - Jean-Pierre Gos

Epizódok[szerkesztés]

Magyarországon a sorozatot Az éjszaka örömei című epizóddal kezdik, és később is eltértek néha a franciaországi bemutatók sorrendjétől.

A listán az eredeti sorszám a magyar címmel, zárójelben az évad/epizód szám, eredeti cím, hossz percben, az eredeti bemutató dátuma és a rendező. Szerepel továbbá a listában az epizód alapjául szolgáló regény magyar kiadása.

  • 1. Maigret és a Nyakigláb Cica (1S1E, Maigret et la Grande Perche, 95 perc, 1991. december 1., rendezte: Claude Goretta Georges Simenon regényéből)
(Maigret és a Langaléta (Maigret et la Grande Perche, 1951 májusa), Park Könyvkiadó, 2004, ISBN 963-530-370-X)
Maigret régi ismerőse, a Nyakigláb Cica néven ismert egykori utcalány bejelentése nyomán utazik Neuilly-be. Férje, a Szomorú Albert nevű kasszafúró ugyanis legutóbbi betörésénél egy nő holttestére bukkant és azóta bujkál.
  • 2. Maigret a flamandoknál (1S2E, Maigret chez les flamands, 83 perc, 1992. január 5., rendezte: Serge Leroy Georges Simenon regény??éből)
Maigret nagynénje kérésére Givetbe utazik, mert egy ismerős flamand családot gyanúsítanak egy fiatal nő eltűnésével.
  • 3. Maigret és a bíró háza (1S3E, Maigret et la maison du juge, 95 perc, 1992. március 15., rendezte: Bertrand Van Effenterre)
(Maigret és a bíró háza (La maison du juge, 1940) Park Könyvkiadó, 2006)
Maigret-t Luçon-ba helyezték. Eguon?-ból egy idős házaspár értesíti a rendőrséget, hogy szomszédjuk, egy öreg bíró házában egy hullát rejtegetnek. Maigret némileg hitetlenkedve érkezik a közeli kisvárosba, de az ügy még több meglepetést tartogat számára.
Az epizód forgatási helyszíne Chaillevette, Charente-Maritime, Franciaország.
  • 4. Maigret - Az éjszaka örömei (1S4E, Maigret et les Plaisirs de la Nuit, 82 perc, 1992. június 7., rendezte: José Pinheiro)
(Maigret és az éjszaka örömei (Maigret au « Picratt's », 1950 decembere), Agave Könyvek, 2012 Fordította: Sóvári Judit)
Első részként mutatták be.
Egy lokál, a Plaisir's tácosnője egy hajnalon azzal állít be az őrszobára, hogy véletlenül kihallgatott egy beszélgetést, amelyben két ismeretlen egy grófnő megölésének a tervéről beszélt. Nem veszik komolyan a részeg lányt, de nem sokkal később felfedezik a holttestét a lokálban. Bonyolítja az ügyet, hogy a lány barátja Albert Lapointe, Maigret egyik beosztottja volt. Nem sokkal később pedig holtan találnak egy grófnőt is.
  • 5. Maigret és a fej nélküli tetem (2S1E, Maigret et le corps sans tête, 90 perc, 1992. szeptember 11., rendezte: Serge Leroy)
(A fej nélküli holttest (Maigret et le corps sans tête, 1955 januárja), Kolonel Lap- és Könyvkiadó, 1990)
A St Martin csatornából emberi testrészek kerülnek elő Bimance-nál. A várakozásnak megfelelően az orvosszakértő azt állapítja meg, hogy az ismeretlen gyilkosság áldozata lett. Maigret jobb híjján a környékbeliek között kezdi meg a nyomozást.
  • 6. Maigret: Éjszaka az útkereszteződésben (2S2E, Maigret et la nuit du carrefour, 88 perc, 1992. november 27., rendezte: Alain Tasma és Bertrand Van Effenterre, Georges Simenon regényéből)
Egy autóban egy belga kereskedő holttestét találják. Először egy német festőt, a kastélyban élő von Rittert gyanúsítják. De a helyszínre érkezve Maigret bonyolult ügy közepén találja magát.
A film felvételei Luxemburg-ban készültek.
  • 7. Maigret és a Majestic pincéi (2S3E, Maigret et les caves du Majestic, 96 perc, 1993. január 22., rendezte: Claude Goretta Georges Simenon regényéből)
(A Majestic pincéi (Les caves du Majestic, 1942), Magvető Könyvkiadó, 1970)
Mrs. Clarc-ot holtan találják a Majestic szálló pincéjében. A helyszínre érkező felügyelő első problémája éppen az, hogy mit keresett egy gazdag amerikai asszony hajnalban ott.
  • 8. Maigret védekezik (S2E4, Maigret se défend, 81 perc, 1993. május 7., rendezte: Andrzej Kostenko Georges Simenon 1964-ben megjelent azonos című regényéből)
(Maigret védekezik (Maigret se défend, 1964 júliusa), Magvető Könyvkiadó, 1976; Hunga-Print Könyvkiadó, 1994)
A felügyelőtől egy rejtélyes fiatal nő kér halaszthatatlan ügyben találkozót. Ám később azzal vádolja meg, hogy erőszakoskodott vele. Maigret nem érti a helyzetet. Közben folytatódik a régóta tartó rablássorozat is, aminek szervezésével egy Palmari nevű régi ismerősét gyanúsítja.
  • 11. A türelmes Maigret (S3E3, La patience de Maigret, 80 perc, 1993. április 14., rendezte: Andrzej Kostenko Georges Simenon 1965-ben megjelent azonos című regényéből)
(A türelmes Maigret (La patience de Maigret, 1965 márciusa), Magvető Könyvkiadó, 1974, fordította: Rayman Katalin; Maigret türelmes, Park Könyvkiadó, 2005, fordította: Vargyas Zoltán)
Tovább folytatódnak az ékszerboltok elleni rablótámadások, sőt a legutóbbinál agyonlőnek egy rendőrt is. De nem sokkal később agyonlövik Maigret legfőbb gyanúsítottját, Palmarit is.
  • 10. Maigret és a padon üldögélő férfi (S3E2, Maigret et l'homme du banc, 85 perc, 1993. december 17., rendezte: Etienne Périer Georges Simenon 1953-ban megjelent azonos című regényéből)
(Maigret és a padon üldögélő ember (Maigret et l’homme du banc, 1953) – Európa Könyvkiadó, 1975; Park Könyvkiadó, 2006)
Egy férfit leszúrnak egy sikátorban. Az ügyben több rejtélyes elem merül fel. Hogyan került sárga cipő és idegen nyakkendő a holttestre?
  • 9. Maigret és a csökönyös tanúk (S3E1, Maigret et les témoins récalcitrants, 90 perc, 1993. november 5., rendezte: Michel Sibra Georges Simenon 1959-en megjelent Maigret et les Témoins récalcitrants című regényéből)
Egy betörő agyonlőtte a hálószobájában Léonard Lachaume-ot, egy családi kekszgyár igazgatóját. Maigret-t meglepi az előkelő família fagyos légköre. Egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy a gyilkos kívülről érkezett.
  • 12. Maigret és a fantom (S4E1, Maigret et le Fantôme, 85 perc, 1994. május 13., rendezte: Hannu Kahakorpi)
Lognont, Maigret régi kollégáját valaki éjjel lelövi Helsinki egyik utcájában. Senki se érti, hogy került Finnországba. Maigret kénytelen a helyszínre utazni. Az ügyben nyomozó Ari Vaara felügyelő bevonja a nyomozásba.
A film felvételei Helsinkiben készültek.
  • 13. Maigret és az egyes számú zsilip (S4E2, Maigret et l'écluse n°1, 86 perc, 1994. október 21., rendezte: Olivier Schatzky)
(Maigret és az egyes számú zsilip (L’écluse no. 1, 1933), Agave Könyvek, 2016)
Valaki hátbaszúrta és a vízbe lökte a környék leggazdagabb vállalkozóját. A férfi csodával határos módon életben maradt, de nem tudja, ki szúrta le. A gyanúsítottak lehetséges száma túl nagy.
  • 14. Cécile halála (S4E3, Cécile est morte, 90 perc, 1994. október 28., rendezte: Denys de La Patellière)
(Cécile halála (Cécile est morte, 1942), Rakéta Regényújság, 1993; Maigret és a titkos szerető, Agave Könyvek, 2019)
A felügyelőt gyakran keresi fel egy fiatal nő azzal, hogy valaki idegen járt a lakásában. Bejelentését kétkedve fogadták, ám egy nap a nőt és nagynénjét holtan találják.
  • 21. Maigret és az idegek harca (Maigret et la Tête d'un homme)
Megöltek egy gazdag amerikai özvegyet. Maigret fogta el a gyilkost, egy hentest. Ám nem sokkal később kétségei támadnak. De a férfit hamarosan kivégzik.
  • 15. Maigret csalódik (Maigret se trompe)
(Maigret csalódik (Maigret se trompe, 1953 augusztusa), Európa Könyvkiadó, 1991)
Luxuslakásában holtan találják Louise Fillont, aki régebben prostituált volt, amíg nem talált egy gazdag, állandó támogatót. Egyetlen pisztolylövéssel ölték meg. A felügyelő a szegény zenészre, a nő korábbi szeretőjét gyanakszik.
  • 16. Maigret és az idős hölgy (Maigret et la Vieille Dame)
(Maigret és az idős hölgy (Maigret et la vieille dame, 1950 decembere) – Park Könyvkiadó, 2004
Maigret egy kis halászfaluban érkezik Le Havretól nem messze kideríteni, ki mérgezte meg a kis cselédlányt idős gazdasszonya helyett?
  • 17. Árverés (Maigret et la Vente à la bougie)
(Árverés (Vente à la bougie, 1939) – Rakéta Regényújság, 1994)
Maigret vidéken nyomoz egy rablási ügyben de belázasodik. A szállodában lábadozik a náthájából. Az egyik árverésre érkezett lakót éjjel valaki leszúrta. Egy házat akart megvenni, amiben a legenda szerint az amerikaiak kicset rejtettek el a háború alatt.


  • 18. Maigret nyaralni megy (Les Vacances de Maigret)
Maigret feleségével Belgiumban nyaral sógoráéknál, de madame Maigret vakbélgyulladást kap és kórházba kerül. A kórteremben fekszik egy balesetben súlyosan megsérült nő is, aki rövidesen belehal a sérüléseibe. A felügyelő névtelen levelet kap amiben felhívják a figyelmét a gyanús ügyre.
  • 24. Maigret fél (Maigret a peur)8. rész, 1995
(Maigret fél (Maigret a peur, 1953 márciusa) – Hunga-Print Könyvkiadó, 1994)
Maigret Fontenaybe érkezik látogatóba régi barátjához, egy vizsgálóbíróhoz. A környéket gyilkosságsorozat tartja rettegésben.


  • 19. A Saint Fiacre ügy (Maigret et l'Affaire Saint-Fiacre)

Maigret feleségével szülőfalujába utazik, mert postaládájában névtelen levelet talált ami szerint Mindenszentekkor a misén gyilkosságot követnek el.

A Saint-Fiacre ügy (L'Affaire Saint-Fiacre) című regényéből


  • 20. Ködös kikötő (Maigret et le Port des brumes, 10. rész, 1996, rendezte: Charles Nemes)

Párizsban egy fejsérülés, mégpedig fejlövés miatt szellemileg súlyosan sérült férfi bukkan fel. A rendőrség fényképes hirdetményére jelentkezik a férfi házvezetőnője. Maigret a tengerparti kikötővárosba utazik kinyomozni, mi történt valójában a férfival.

Ködös kikötő (Le port des brumes, 1932) – Magvető Könyvkiadó, 1975

  • 22. Maigret Finnországban (Maigret en Finlande, 11. rész, 1996, azonos című regénye alapján)

Egy francia professzort gyilkossággal vádolnak Finnországban. Maigretnek kell odautaznia elvben csak megfigyelőként. De finn kollégája, akit egy korábbi ügy során ismert meg, bevonja a nyomozásba.


  • 23. Maigret csapdát állít (Maigret tend un piège)

Párizs külvárosában egy őrült magányos nőkre vadászik. Maigret szerint nyilvánvaló, hogy a szokásos nyomozási módszerekkel nem juthatnak a sorozatgyilkos nyomára.

Maigret csapdát állít (Maigret tend un piège, 1955 júliusa) – Európa Könyvkiadó, 1977; Park Könyvkiadó, 2005

  • 25. Maigret gyanút fog (Maigret et l'Enfant de chœur)

Egy kisvárosi ministránsfiú reggel a templom mellett egy szívenszúrt férfi holttestébe botlik, sőt meglátja a gyilkost is. A baj csak az, hogy a hulla nyomtalanul eltűnt, a kisfiút pedig mindenki nagy lódítónak állítja be. Maigret mégsem zárja le az ügyet. Talán mert a fiúban saját egykori önmagát véli felfedezni.

A ministránsfiú tanúvallomása (Le témoinage de l’enfant de chœur, 1946) – In: Maigret gyanút fog Agave Könyvek, 2011, fordította:Sóvári Judit

  • 26. Liberty bár (7S2E, Maigret et le Liberty Bar, 1997, 91 perc, rendezte: Michel Favart az 1932-es azonos című regényből)

Maigret a miniszter utasítására utazik le Marseille-ba egy ausztrál üzletember, egykori ellenálló meggyilkolásának kinyomozására.

Liberty bár (Liberty Bar, 1937) – Európa Könyvkiadó, 1991


  • 27. Maigret szabadságon (Maigret et l'Improbable Monsieur Owen)

Maigret két, munkájával kapcsolatos vidéki programja között nem utazik haza, hanem régi ismerősénél, monsieur Louis (Bernard Haller) tengerparti üdülőhelyén a Palace-ban tölt pár napok. Reggel egy műkereskedő fürdőszobájában holttestre bukkannak, a műkereskedő pedig eltűnt.


  • 28. Maigret és a kiugrott felügyelő (Maigret et l'Inspecteur cadavre)

Maigret az igazságügy miniszter kabinetfőnöke kérésére utazik Belgiumba Baskelbe. A sógorát a helyi pletyka egy fiatalember meggyilkolásával vádolja, pedig a rendőrség balesetként lezárta az ügyet. A városban lépten-nyomon belefut rég nem látott kollégájába, aki szemlátomást nem örül a találkozásnak.

Maigret és a kiugrott felügyelő (L’Inspecteur Cadavre, 1944) – Park Könyvkiadó, 2008


  • 29. Maigret inkognitóban (Madame Quatre et ses enfants)

A patikusné egy ismeretlen női holttestet jelent be a rendőrségen, de gyanús, hogy a férj, női alkalmazottja és a holttest is eltűnt. Mivel a nő nem ismeri, Maigret álnéven jelentkezik be ugyanabba a szállodába, mint ahová a nő is költözött két kisfiával.


  • 30. Maigret és a csavargó (Meurtre dans un jardin potager)

A sáros kis faluban egy gazda a fészerében csavargó holttestére bukkan. Maigret azért kapcsolódik be a nyomozésba, mert a holttestnél talált fegyverrel öltek meg korábban egy másik csavargót Párizsban.


  • 31. Maigret mellékvágányon (Un meurtre de première classe Simenon Jeumont, 51 minutes d’arrêt című (1938) regényéből)

A Berlin-Párizs vonaton Jeumondban, az ötven perces várakozás alatt szíven szúrtak egy ismeretlen férfit. Maigret unokaöccse, Paul Lachenal,[3] aki a helyi rendőrség fiatal nyomozója lekapcsoltatja a két szerelvényt. Maigret Párizsból utazik le hogy segítsen felderíteni az ügyet.

  • 32. Maigret és a kettős élet (Maigret voit double)

Egy férfit a lákásában valaki agyonlövi a szemközti szálloda egyik ablakából. Nyomok, lehetséges inditék hiányában Maigret a férfi életére koncenrál, és egyre több furcsaságot talál.

  • 33. Maigret habozik (Maigret chez les riches)

Egy gazdag és befolyásos ügyvéd homályos értelmű fenyegető levelet kap. Maigret meglepődik a lehetséges gyanúsítottak nagy számán de később még inkább az áldozat személyén.

10. évad

  • 34. Maigret és a Dél Keresztje (10S1E, Maigret et la Croqueuse de diamants, 2001, 89 perc, rendezte: André Chandelle, 1931-es Le charretier de la "Providence" című regényéből)

A forgalmas csatorna partján álló istállóban megfojtott nő holttestére találnak. A felügyelő gyanúja hamar az egyik hajó gazdag angol tulajdonosára terelődik.

Willi (Renaud Danner) apja görög, anyja magyar.

  • 35. Maigret és a varázslatos sziget (10S2E, Mon ami Maigret, 2001, 92 perc, rendezte: Bruno Gantillon Stéphane Palay forgatókönyvéből)

Agyonlőtték Maigret egyik régi páciensét, aki halála előtt a felügyelő barátságával kérkedett. A nyomozásba vendégként, megfigyelőként bekapcsolódik Pyke felügyelő is a Scotland Yardtól.

Maigret és a varázslatos sziget (Mon ami Maigret, 1949 februárja) – Park Könyvkiadó, 2009


  • 36. Maigret felügyelő megszívja a pipáját (Maigret et la Fenêtre ouverte)

Paul Lachenal felügyelő egy Oscar Laget nevű üzletember számára kézbesít egy rendőrségi idézést, de még mielőtt átadná, a férfi pisztolyával szíven lövi magát. Minden jel öngyilkosságra utal, Maigret szerint viszont a látszat csal.

Maigret felügyelő megszívja a pipáját (La fenêtre ouverte, 1938) – In: Rakéta Regényújság, 1989/9.


  • 37. Maigret és a borkereskedő (Maigret et le Marchand de vin)

Agyonlőnek a nyílt utcán egy gazdag borkereskedőt. Maigret Chabut úr magánéletét akarja felderíteni, mert úgy hiszi, az vezeti el a gyilkoshoz.

Maigret és a borkereskedő (Maigret et le marchand de vin, 1969 szeptembere) – Európa Könyvkiadó, 1986

  • 38. Maigret és a miniszter (Maigret chez le ministre)

Egy hegyi szanatórium katasztrófájában több mint száz ember halt meg. Az építésügyi miniszter kézhez kapja az elveszettnek hitt Calame jelentést az építés körüli visszásságokról, de igencsak elszánt ismeretlenek elrabolják tőle. Közben pedig a korábbi miniszter öngyilkos lett. Maigret-t kérik fel, hogy legyen a miniszter segítségére.

Maigret és a miniszter (Maigret chez le ministre, 1954 augusztusa) – Park Könyvkiadó, 2004



  • 39. Maigret és a kisvárosi őrült (Maigret et le Fou de Sainte-Clothilde, 2002, 87 perc, rendezte: Claudio Tonetti, Le fou de Bergerac című 1932-es regényéből)

Maigret Strassbourgba indult feleségéhez és várandós unokahúgához. Sainte-Clothilde közelében egy gyanús férfi után leugrik a vonatról de kificamítja a bokáját. A kisvárosban egy nő ellen követnek el támadást. Maigret összefüggést vél felfedezni néhány korábbi üggyel.

Őrült a kisvárosban (Le fou de Bergerac, 1932) – Igaz Szó, 1966/7–9. A bergeraci bolond- Hunga Print kiadó 1994


  • 41. Maigret az iskolában (Maigret à l'école)

Maigret az iskolában (Maigret à l’école, 1953 decembere) – Park Könyvkiadó, 2004 Maigret levelet kap egy gyilkossággal vádolt tanító kisfiától. A felügyelő a levél miatt utazik a Saint-André-sur-Mer nevű kis faluba kideríteni, ki lőtte agyon az egykori postáskisasszonyt, akinek összeférhetetlen természete miatt sok haragosa volt faluban.

  • 40. Maigret és a morcos lány (Maigret et la Maison de Félicie)

Maigret és a csökönyös leányzó (Félicie est là, 1944) – Park Könyvkiadó, 2007 Maigret Jeanvievel vidéken nyomoz egy idős férfi meggyilkolás ügyében. A háztartását egy Félicie nevű fiatal nő vezette, de kiállhatatlan természete alaposan megnehezíti a felügyelő dolgát.


  • 42. Maigret és a hercegnő (Maigret et la Princesse)

Saint-Hilaire grófját négy lövéssel megöli valaki a kastélyában. Maigret figyelmét felkelti egy régi szerelem, ami egy hercegnőhöz fűzte.

Maigret et la vieille dame??? című művéből????


  • 44. Maigret: Aláírás Picpus (Signé Picpus, francia krimi, 96 perc, 2003)()

Maigret és a beharangozott gyilkosság (Signé Picpus, 1944) – Agave Könyvek, 2015

Egy Mascouvin nevű könyvelő azzal állít be a rendőrségre, hogy a kávéházban az itatós papíron egy üzenet lenyomatára talált. A következő szöveget lehetett kibetűzni: „17 órakor megölöm a jósnőt. Picpus.” Maigret egyik beosztottja azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket, de egy jósnőt mégis megölnek a lakásában éppen öt órakor.



  • 43. Maigret kudarca (S12E3, Un échec de Maigret, 95 perc, 2003, rendezte: Jacques Fansten)

Maigret kudarcot vall (Un échec de Maigret, 1955 márciusa) – Park Könyvkiadó, 2004; Maigret kudarca – Tükör, 1964

A belügyminiszter kérésére Maigret-nek fogadnia kell Ferdinand Fumalt, aki egyébként gyerekkori osztálytársa volt Saint Fiacre-ben. Maigret kelletlenül teljesíti a kérést, mert gyerekkorában sem rokonszenvezett vele. A férfi halálos fenyegetéseket kapott levélben.


  • 45. Maigret és a gyerekkori barát (S13E1, L'Ami d'enfance de Maigret, 86 perc, 2003, 91 perc, rendezte: Laurent Heynemann)

A felügyelőt egy férfi keresi meg, Léon Florentin, akivel annak idején Moulinesban a gimnáziumban osztálytársak voltak. A férfi fiatal barátnőjét valaki agyonlőtte. 1968-as regényéből.

  • 46. Maigret aggályai (Les scrupules de Maigret)
(Maigret aggályai (Les scrupules de Maigret, 1957 decembere) – Park Könyvkiadó, 2006)
Maigret Brüsszelben a Belügyminisztériumban több más külföldi rendőrrel magas kitüntetést vesz át. Az épületben egy Marton nevű ismeretlen belga férfi azzal fordul hozzá, hogy a felesége meg akarja ölni. Este a feleség látogatja meg a felügyelőt a szállodájában, és azt állítja, a férje beteg.
  • 47. Maigret és a farkatlan kismalacok (S13E4, Maigret et les petits cochons sans queue, 85 perc, 2004. március 29., rendezte: Charles Nemes)
Lyonban Maigret-nek nagy bosszúságára ujjlenyomatot kell adnia, mert a nyomrögzítőknél óvatlanul összefogdosott egy hanyagul előlhagyott bűnjelet. Ráadásul bár utazna vissza Párizsba, belebonyolódik egy eltűnt újságíró, Marcel Blanc ügyébe.
  • 48. Maigret és a hajléktalan (Maigret et le clochard, francia krimi, 83 perc, 2004)
(Maigret és a hajléktalan (Maigret et le clochard, 1962 májusa) – Park Könyvkiadó, 2004)
Az Austerlitz híd mellett a Zwarte Zwaan nevű hajó tulajdonosa társával kiment egy hajléktalant a Szajnából. Kiderül, hogy egy Doki becenevű csavargó, akit miután összevertek, a folyóba dobták. Eredeti neve François Keller, és régebben valóban sikeres orvos volt.
  • 50. Maigret az orvosnál (Maigret chez le docteur, francia-belga krimi, 91 perc, 2004)
(Hétfő úr (Monsieur Lundi, 1938) – In: Maigret és a hajnali vendég – Válogatott novellák, Park Könyvkiadó, 2009)
A neves és gazdag orvos família gyerekei mellé felvett nevelőnő, Olga rejtélyes körülmények között meghal. Halálának oka rozstoklász okozta belső vérzés. Maigret felügyelőt egyaránt zavarja a gyilkosság szokatlan módja, az indíték hiánya és a lehetséges gyanúsítottak nagy száma.
  • 49. Maigret és az árnyjáték 2007. augusztus 2. (S13E6, Maigret et l'Ombre chinoise, 90 perc, 2004, rendezte: Charles Nemes)
(Árnyjáték (L’ombre chinoise, 1932) – Rakéta Regényújság, 1982; Maigret és a három nő – Agave Könyvek, 2014)
Egy férfit agyonlőttek egy párizsi bérházban lévő irodájában. A házmesterné figyelt fel az asztalra borult, mozdulatlan test árnyképére a tejüveg ablakon.
  • 51. Maigret panzióban (vagy Maigret a panzióban?? S14E3, Maigret en meublé, 100 perc, 2004, rendezte: Laurent Heynemann)
(Maigret albérletben (Maigret en meublé, 1951), Albatrosz könyvek, Magvető, Budapest, 1978, 203 oldal, ISBN 963-270-753-2)
Az új frank bevezetése idején Christiani nyomozó és kollégája, Albert Archambaud az Estrapade panziót figyel, hogy elfogjanak egy Emile Paulus nevű rablót. Miután Albert lett a soros, valaki lelövi a panzióból. Maigret beköltözik, hogy kiderítse, ki lőtt rá a nyomozóra.
  • 52. Maigret és a társalkodónő (Maigret et la Demoiselle de compagnie)
(Maigret és a bayeux-i öreg hölgy (La vieille dame de Bayeux) című elbeszélése alapján.)
(Neuilly-ben, unokaöccse palotájában meghal egy idős hölgy. Társalkodónője azzal keresi fel Maigret-t, hogy úrnőjét meggyilkolták. A felügyelőnek a bíró ellenkezését is le kell gyűrnie, aki családi kapcsolatban áll az előkelő, befolyásos családdal.
  • 53. Maigret és a hét kis kereszt (Maigret et les Sept Petites Croix, francia-belga krimi, 87 perc, 2004) Georges Simenon Hét kis kereszt egy noteszban című elbeszélése alapján.
Egész Párizs szenved a kánikulában, amikor valaki városszerte betöri a rendőrségi riasztók üvegét. Nem sokkal később híre jön, hogy újabb, a korábbiakhoz hasonló gyilkosság történt. Mégpedig annak a riasztónak a közelében, aminek az üvegét először törték be.
  • 54. Maigret karácsonya 2007. augsztus 23. (S13E6, Maigret et l'Étoile du Nord, francia krimi, 92 perc, 2005, rendezte: Charles Nemes)
(Maigret karácsonya (Un Noël de Maigret, 1950. május) – Kalligram Kiadó, 1997
A hajnali vendég (L’Étoile du Nord, 1938) – In: Maigret és a hajnali vendég – Válogatott novellák, Park Könyvkiadó, 2009) című novellájából.
Maigret felesége után utazna vidékre a karácsonyi ünnepekre, de a Gare du Nord közelében lévő szállodában leszúrtak egy vendéget.

Források[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Ismeretlen okból számos magyar forrás különböző vonatkozásokban keveri az 19??-as, azonos című brit sorozattal, amelyben Michael Gambon alakította Maigret-t. Néha csak a filmfotók tekintetében, néha egyéb adatok, epizódok címében illetve más adatokban is.
  2. Például a Maigret és a Majestic pincéiben a véletlen találkozás a szállodában, Mimi levelének a tartalma, az örökletes tűzfolt a kisfiú arcán, Prosper levelének megtalálása. A Maigret és az egyes számú zsilip című epizódban Gassin pont ott és akkor ugrik a vízbe öngyilkossági szándékkal, ahol a hátbaszúrt Ducrau lebeg a víz felszínén.
  3. Ezután Maigret unokaöccse még nyolc epizódban is feltűnik.



[[Kategória:2001-ben bemutatott francia televíziós sorozatok]]