Szerkesztő:Zimmy/Készülő cikkek/Aktuális

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Paulheim[szerkesztés]

Budapesti Hírlap, 1908-09-16 / 222. szám

(Paulüeim József ünneplése.) Meghatóan szép és kedves ünnepséget rendezett szombat este ’Mátyásföld közönsége egy . igen derék házaspár tiszteletére. Paulheim József régi jeles polgára Mátyásföld községének, mely igen sok jó és nemes dolgot köszönhet neki és derék hitvesének, Az ő érdeme, hogy ez a telep fölvirágzott és a fővárosiak kedves nyaralójává, lett. Az 5 áldozatkészségének köszönheti Mátyásföld Mátyás király szobrát, a melyet a telep legszebb pontján állítottak föl. Legutóbb pedig ki- lencezerharminckét koronát adott Paulheim József a mátyásföldi római katolikus templom építési céljaira és ezzel fedezte a templomépités deficitjét. Ezt az alkalmat ragadta meg Mátyásföld közönsége, hogy a PauLheim-házaspárt ünnepelje. Streliszky Sán- dorné hívta meg az ünnepeiteket az estére, a melyen Bellovics Imre, a mátyásföldi nyaralótulajdonosok egyesületének elnöke meleg szóval köszöntötte a házaspárt cs az egész telep nevében hálás köszönetét mondott a legújabb bőkezű adományért. Ezután bejelentette, hogy Mátyásföld közönsége a Paulheira- pár nevére ezer koronás alapítványt tett, a melynek kamatait évenként a mátyásföldi szegénysorsu, jó- magaviseletü és szorgalmas iskolásgyermekek között osztják szét. Előadta még az elnök, hogy a közönség a Panlheim-házaspár iránt való háláját a templomban is méltó emlékkel fogja leróni. Paulheim József könyes szemmel köszönte meg az ünneplést. A budai daloskor Sziojanovics Jenő karnagy vezetésével ünnepi dalt énekelt, mire lakomához, ült az egész közönség. A lakomán a Paulheim-párt Sztojanovics Jenő köszöntötte szives, meleg szóval, Á-Z ünneplés késő este ért véget.


Budapesti Közlöny, 1897-12-30 / 299. szám

Személyem körüli magyar ministerem előterjesztése folytán Paulheim József építőmesternek és a székes-fővárosi törvényhatósági bizottság tagjának, a közügyek terén valamint a székes-főváros fejlődése körül tett hasznos szolgálatai elismeréséül, Ferencz József-rendem lovagkeresztjét adományozom. Kelt Becsben, 1897. évi deczember hó 22-én. Ferencz József, s. k. Báró Bánffy Dezső, s. k.


Budapesti Hírlap, 1896-07-12 / 190. szám

(Milléniumi ünnep a Mátyásföldön.) A mátyásföldiek a minap nagy ünnepséggel ülték meg a milléniumot a mikor is fölavatták Mátyás királynak az ottani parkban fölállított díszes szobrát.A szobrot Paulheim József Mátray Lajos szobrásztánál’ által saját költségén elkészíttette s a minap adta át a mátyásföldiek egyesületének. Az ünnepség Meixner Emil s Demjanovich Emil dr. elnökök vezetése alatt díszközgyűléssel kezdődött, majd a szoborhoz vonult a nagy közönség s a himnus eléneklése után Szécskay István tanár mondott lendületes ünnepi beszédet, melynek végeztével a szoborról a lepel lehullt. Átvevén az egyesület a szobrot a Szózat hangjai mellett az egész nagy társaság a parkvendéglő termeiben bankethez ült, melyen a felköszöntök egymást érték, nagyobbára Paulheim Józsefet, családját s a művész szobrászt éltetve. Az ünnepséget tánc zárta, mi óriási lelkesedés mellett reggelig tartott. Másnap a hölgyek Mátyásföld flórájából díszes koszorút kötöttek, melyet a telep összes hölgyei jelenlétében Verőné Margó Célia helyezett a szobor talapzatára.


Budapesti Hírlap, 1897-12-30 / 361. szám

(Kitüntetett építőmester.) A király Paulheim József építőmesternek és a székes-fővárosi törvényhatósági bizottság tagjának, a közügyek terén, valamint a székes-főváros fejlődése körül tett hasznos szolgálatai elismeréséül a Ferenc József- rend lovagkeresztjét adományozta. Paulheim József ismert alakja a fővárosi társaságnak. Különösen a VH-ik kerületben kedvelik, a mit az is bizonyít, hogy alelnöke a Budapest-Erzsébetvárosi bank-nak, továbbá az Erzsébetvárosi Körnek és az Erzsébetvárosi jótékonysági egyesületnek. Mint építőmester számos középitkezóst végzett. Mint fővárosi bizottsági tag a középitési bizottságban foglal helyet, a hol sokszor volt alkalma tudását és tapasztalatait érvényesíteni. Több ízben adakozott jótékony célra is.