Szerkesztő:Zgroska/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A angol nyelvű Wikipedia OpenSCAD szócikkének fordítása, aktualizálása.

Az OpenSCAD egy szabad szoftveres alkalmazás, amely szilárd tárgyak modelljének létrehozására szolgál 3D CAD (Computer-Aided Design - számítógéppel segített tervezés) segítségével. Ez csak egy script[1]-alapú modellező, amely saját leíró nyelvét használja a térbeli modell vizuális megjelenítésére; ennek során a 3D nézetben nem lehet az elemeket interaktív módon kiválasztani vagy módosítani. Az OpenSCAD scriptben megadhatók a geometriai primitíveket (például gömbök, dobozok, hengerek stb.) adatai, és ezzel határozod meg egy 3D modell megjelenítését, és ezt szintén a scriptben megadott adatokkal módosítod, kombinálod például összeadással, kivonással, felületek összegzésével és Minkowski összeadással. Mint ilyen, a program konstruktív szilárd geometriát (CSG) tartalmaz. Az OpenSCAD Windows, Linux és OS X operációs rendszerek alatt érhető el.


Előnézet[szerkesztés]

A z-pufferelés használatával a modellek gyors megtekintéséhez az OpenSCAD OpenCSG és OpenGL programot használ.

A 3D modell pozícióját az egérrel a többi 3D modellezővel hasonlóan interaktívan lehet manipulálni a nézetben. Lehetőség van alapértelmezett "kamera" pozíció meghatározására a scriptben.

Az alkotórészek színeit a 3D-s nézetben meg lehet határozni (beleértve az átlátszóságot is). [2]

Az előnézet viszonylag gyors, és interaktív módosításokat tesz lehetővé a szkript módosítása közben.

A modell renderer figyelembe veszi a világítást, de a fény forrás nem módosítható.

Használat[szerkesztés]

Az OpenSCAD lehetővé teszi a tervező számára, hogy pontos 3D modelleket és paraméteres terveket hozzon létre, amelyek a paraméterek megváltoztatásával könnyen változtathatók.[3] Az OpenSCAD dokumentumok egyszerűen olvasható szkriptek, egyszerű ASCII szöveg.

Mint ilyen, az OpenSCAD programozóorientált, szilárdtest modellezési eszköz[4] és ajánlott a Nyílt forrású hardver mozgalomban belépési szintű CAD eszközként például kutatási és oktatási célú tudományos eszközök tervezéshez.[5]

Leggyakrabban a 3D printed alkatrészek tervezéshez használják, amelyeket STL formátumban exportálnak .

Animation created with OpenSCAD

Az egyszerű modelleket másodpercenként néhány kép sebességgel lehet animálni.Az animáció bármilyen paraméterre hatással lehet, legyen az a kamera pozíciója vagy az alkatrészek méretei, helyzet, alak vagy létezés. Felvehető mint képek sorozata és filmek készítésére használható.

Mentés[szerkesztés]

  • A nézeteket elmentheted PNG formátumban.
  • 2D modellek exportálhatók AutoCAD DXF.
  • 3D alkatrészek exportálhatók AMF, OFF, STL, és ***. Az exportált modellben nincs szín, anyag vagy alkatrész definíció (2016 július).

Beolvasás[szerkesztés]

  • DXF 2D rajzokat lehet importálni, majd extrudálni (kihúzni 3D-be) monolitikus tárgyként.
  • 3D tárgyakat lehet importálni STL-ben, és ezek skálázhatók és szubsztrakciós vagy additív műveletek alá vonhatók.

Tervezés[szerkesztés]

Az OpenScad egy CSG motorral ellátott, GUI felület és integrált szerkesztő, amelyet C ++ fejlesztettek ki. 2016-tól kezdve a Computational Geometry Algorithms Library (CGAL) alap CSG-motorját használja.

A szkript szintaxisa a funkcionális programozás filozófián alapul, és nem használ igazi változókat.

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozás[szerkesztés]

  1. ( számítástechnika ) A felhasználói parancsok listáját tartalmazó fájl, amely lehetővé teszi azok egyszeri meghívását a sorrendben történő végrehajtáshoz . Szinonimák: kötegelt fájl , makró , shell parancsfájl Hiponímek: coffeescript , here-script , postscript
  2. Az áttetszőség az építési sorrendben kerül értékelésre, így a rész már csak a már elkészített alkatrészek számára átlátszó.
  3. Evans, Brian (2012), Practical 3D Printers: The Science and Art of 3D Printing, Apress, p. 113, ISBN 9781430243922, <https://books.google.com/books?id=FPSsCTE9KpgC>.
  4. Pettis, Bre; France, Anna Kaziunas & Shergill, Jay (2012), Getting Started with MakerBot, O'Reilly Media, Inc., p. 131, ISBN 9781449338657, <https://books.google.com/books?id=-iaTMXZJQ9cC>.
  5. Pearce, Joshua M. (2014), "Chapter 6: „Digital Designs and Scientific Hardware“", Open-Source Lab: How to Build Your Own Hardware and Reduce Research Costs, Elsevier, pp. 165–254, ISBN 9780124104624.

Külső linkek[szerkesztés]

Kapcsolódó szoftverek[szerkesztés]

  • OpenJscad Programozható modellező webes felületen; részben kompatibilis az OpenScad script nyelvvel. Javascript környezet.
  • ImplicitCAD Script alapú modellező egyéni grafikus motorral. Van belső objektummodellje. Szintaxis hasonló, de különbözik az OpenScad-tól. Nincs GUI.
  • Rapcad Programozható modellező
  • Blockscad3D egy felhőalapú 3D modellező eszköz OpenSCAD és Blockly alapokon