Szerkesztő:WikiSzerk01/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tollforgató Irodalmi Történelmi Művészeti Lap[szerkesztés]

A Tollforgató Irodalmi, Történelmi, Művészeti Lap 2005-ös alapítással született meg Varga Éva (Pécsi--Varga Éva/ Lövey-Varga Éva/Bíborvirág/ Kékrózsa Bíborvirág/ Evica920 Artisjus és MSZH bejelentett szerzői- és egyben családi neveken), szül. Kisvárda, 1975. szeptember 20-án) szerkesztése és vezetése alatt, a Független Tollforgatók Lapja néven néhány hónapig szerkesztett oldalakból, amely a Bíborvirág Virtusa oldalakból fejlődött ki a keze alatti, volt tanárai, szaktársai, baráti köre felé végzett promóciós és segítő munkából.

Néhány hónappal ez után, a régészeti pályázat alapján Régész a pácban - Archaeologist in the Lurch oldalakkal és a pályázati anyag indításával bővülő oldalakkal az Arany, Ezüst, Bronzkincsek a világon - Gold, Silver, Bronze Treasures in the World oldalakkal együttesen régészeti lapcsoportja is megszületett ennek a bonyolult laprendszernek. A meghirdetett pályázatokból. 2018. szeptemberében a lapcsoport számos lapja és blogja a főszerkesztő kiadó laptulajdonos szerkesztésében Archivált Világ - Archived World néven kezdte el összefoglalni az óriási mennyiségű adatmennyiséget és munkát a mások által eltulajdonított, jogosulatlan Tollforgató név használat miatt. A számos problémával küzdő ingyenes laprendszer rohamos mértékben fejlődik, és számos írót, költőt, zenekart és tanulót, oktatót támogatott már, akiknek a neve nincs is feltüntetve a rendszerben. 2019-re az oldalak már Politikai oldalakkal is működni kezdtek a közösségi oldalakon, majd blogon és lap formában is. Néhány ingyenes besegítésen kívül támogatás nélkül valósította meg elképzeléseit, és más, nem újság jellegű, inkább adatbázisos rendszere a mai napig számos oktató számára kínál lehetőséget minden területen. Részletes történetet és bemutatást lásd lejjebb. Az oldal hiányos, még szerkesztendő!

Varga Éva(Kékrózsa Bíborvirág)[szerkesztés]

Sok mindent elértem az életben, többet mint te valaha elérsz majd. Én vagyok a viszonyitási pont. Én vagyok a kezdet es a vég. De mégsem sincs semmim es nem tisztel senki. Csak azt szeretném, hogy szeressenek, mint mindenki más.

Laptörténet[szerkesztés]

1990-1995 Erdey-Grúz Tibor Vegyipari Szakközépiskola, Debrecen. Középiskolai évek: Varga Éva a Manréza c. középiskolai vegyiparis újság szerkesztésébe kezd középiskolai társaival és informatika tanáraival.

1996-98 Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció szakos képzése mellett rádiós és újságírói, webszerkesztői munkákat folytatott, színes skálával és nagyszámú szaktárssal újság- és televíziós, rádiós szerkesztésbe kezdett

2000-ben újra kezdett publikálni és alkotni, számos internetes felületen megjelent - hirdetőújságokat és környezetvédelmi, valamint jogi és saját blogokat és újságokat hozott létre, irodalmi lappal, amit 2005-ben már önálló neveken kezdett el működtetni és fejleszteni.

2005-re a lapok forgalma a Litera forgalmát is meghaladva létrejöttek a Tollforgató részegységei, és névváltozást iktatott be, nem akarván a baranyai nyomtatott irodalmi lap munkáját folytatni és nevét használni.

2005-ben a Független Tollforgatók Lapja született meg a keze és munkája révén, Orosz T. Csaba tanácsaival és néhány ajánlatával. A kiadó nem hívta meg lapszerkesztőnek és a lapot nem készítették el, külföldön maradt, ezért a meghívott gárdából önállóan alapított lapot Tollforgató Irodalmi Lap néven

2006-ra a történész és a kommunikációs és tévés kollegák a zenészekkel együtt jelentkeztek, valamint a festőkkel, fotósokkal - a lap bővült, Történelem, majd Művészeti Lappal, később blogokkal és hamarosan a saját képzettsége és érdeklődése alapján régészettel is a hirdető lapok mellett

Ekkor már üzemeltek a Környezetvédelmi- egészségügyi oldalak, Egy Csepp Élet Online Magazin néven és a Jog az Igazságért oldal, amelyet jogász tanáraival együtt kezdett üzemeltetni, de amit nem folytatott sok éven át, kizárólag a közösségi oldalakon.

2008-ban a pályázatok alapján a lap Régész a pácban/ Archaeologist in the Lurch és Arany-, Ezüst-, Bronzkincsek a Világon (Bronze, Silver, Gold Treasures in the World) oldalakkal és pályázatokkal bővültek. A közösségi médiában végzett tevékenység és forgalom jóval meghaladja minden lap munkáját.

2012-2013-ban részt vettek a Pécsi Tudományegyetem által indított kulturális ösztöndíj pályázaton, és sikeresen elnyerte a támogatást, amely gyakorlatilag az adatcserék miatt szinte semmit nem jelentett a több millióra értékelt laprendszer fejlődéséhez, 30 ezer forintos támogatással.

2017-18-ban külső pályázaton támogatást nyert, de a munkáját a fejlesztő nem tudta segíteni a tulajdonos munkáját és terveit a pályázatok közlésén kívül, így támogatás nélkül folytatta a fejlesztéseket és a lapot

2018. szeptemberében Archivált Világ-Archived World néven új egyesített lapcsoport jött létre a Tollforgató Online Lapcsoport alkotásaival és publikálóival, a mások által használt Tollforgató név eltulajdonítása kikerülésére, amelyet a Holnap Magazin és a Gyevi Art és az iskolák az engedélye nélkül átvett projektek használatával eléggé tönkretettek. Ekkor indult az exkluzív keretek között működő elektronikus kiadása az ingyenes lap mellett, szerződéssel, jogdíj fizetéssel

2019. januárjában megindult a CD, DVD kiadás is a laprendszerben, valamint a hirdetések kezelése is, a Szegedi Közéleti Kávéházzal együttműködésben pedig az előadások, bemutatkozások a rendezvények keretein belül.

A laprendszer részei:[szerkesztés]

Tollforgató Irodalmi Lap[1] https://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/

Tollforgató Történelmi Lap[2] https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home

Tollforgató Művészeti Lap[3] https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home

Ókor Tollforgató Történelmi Lap[4] https://sites.google.com/site/okortollforgatotoertenelmilap/

Tollforgató Irodalmi Lap Blog[5] http://tollforgatoirodalmilap.blogspot.com/

Tollforgató Történelmi Lap Blog[6] http://tollforgatotoertenelmilap.blogspot.com/

Tollforgató Művészeti Lap Blog[7] https://tollforgatomuveszetilap.blogspot.com/

Ókor Tollforgató Történelmi Lap Blog[8] https://okortollforgatotoertenelmilap.blogspot.com/

Archivált Világ - Archived World[9] https://sites.google.com/view/archivedworld-archivltvilg/f%C5%91oldal

Archivált Világ Blog - rendelési oldalak[10] http://archivaltvilag.blogspot.com/

Tollforgató Hirdető[11] https://tollforgatohirdeto.blogspot.com/

Vegyes Hirdető[12] http://vegyeshirdeto.blogspot.com/



Közösségi oldalakon:[szerkesztés]

Archivált Világ - Tollforgató Online Lapcsoport[13] https://www.facebook.com/archivaltvilagtollforgatoonline/?modal=admin_todo_tour

Tollforgató Történelmi Lap[14] https://www.facebook.com/Tollforgató-Történelmi-Lap-Tollforgató-Historical-Sites-online-newspaper-130856876950911/

Tollforgató Irodalmi Lap[15] https://www.facebook.com/Tollforgató-Irodalmi-Lap-Tollforgató-Literary-Sites-141123789236558/

Tollforgató Művészeti Lap[16]https://www.facebook.com/Tollforgató-Művészeti-Lap-Tollforgató-Art-Site-156929004355223/?ref=bookmarks

Ókor Tollforgató Történelmi Lap[17] https://www.facebook.com/Ókor-Tollforgató-Történelmi-Lap-Ancient-Tollforgató-Historical-Site-951450494939802/

Régész a pácban - Archaeologist in the Lurch[18] https://www.facebook.com/regesz.a.pacban/

Bronze Silver Gold Treasures in the World[19] https://www.facebook.com/goldsilverbronz/

Régész a pácban - Munkakeresés - Archeologist in the Lurch - Seeking jobs[20] https://www.facebook.com/Régész-a-Pácban-Munkakeresés-Archeologist-in-the-lurch-Seeking-jobs-757621451089129/

Rubinvirág Magánkönyvtár[21] https://www.facebook.com/Rubinvirág-Magánkönyvtár-853130988220523/?modal=admin_todo_tour



  1. Tollforgató Irodalmi Lap. sites.google.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  2. Tollforgató Történelmi Lap. sites.google.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  3. Tollforgató Művészeti Lap. sites.google.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  4. Ókor -Tollforgató Történelmi Lap. sites.google.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  5. Tollforgató Irodalmi Lap Blog (magyar nyelven). tollforgatoirodalmilap.blogspot.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  6. Tollforgató Történelmi Lap Blog (magyar nyelven). tollforgatotoertenelmilap.blogspot.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  7. Tollforgató Művészeti Lap Blog (magyar nyelven). tollforgatomuveszetilap.blogspot.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  8. Ókor Tollforgató Történelmi Lap Blog (magyar nyelven). okortollforgatotoertenelmilap.blogspot.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  9. Archived World - Archivált Világ (magyar nyelven). sites.google.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  10. Archivált Világ - Tollforgató Lapcsoport (magyar nyelven). archivaltvilag.blogspot.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  11. Éva (bíborvirág), Lövey-varga: A Szegedi Közéleti Kávéház 2019. júliusi programjai. Tollforgató Hirdető - A Tollforgató Lapcsoport és Archivált világ Hirdető oldala, Hiba: Érvénytelen idő. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  12. Vegyes Hirdető (magyar nyelven). vegyeshirdeto.blogspot.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  13. Archivált Világ Tollforgató Online Lapcsoport (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  14. Tollforgató Történelmi Lap /Tollforgató Historical Sites - online newspaper (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  15. Tollforgató Irodalmi Lap Tollforgató Literary Sites (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  16. Tollforgató Művészeti Lap /Tollforgató Art Site (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  17. Ókor Tollforgató Történelmi Lap Ancient Tollforgató Historical Site (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  18. Régész a pácban/Archaeologist in the lurch (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  19. Bronze, silver and gold treasures in the World (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  20. Régész a Pácban - Munkakeresés Archeologist in the lurch Seeking jobs (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
  21. Rubinvirág Magánkönyvtár (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. július 22.)