Szerkesztő:WikiPszi/hallucináció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hallucináció lap szerkesztési tervek[szerkesztés]

A hallucináció vagy érzékcsalódás olyan hamis érzékelés, amely azonosítható külső inger nélkül jön létre. Az érzékelés minden fajtáját érintheti: vannak hallási, látási, ízlelési, szaglási és tapintási hallucinációk.

A hallucináció megkülönböztetendő az illúziótól, ami valós külső inger eredménye és az elalvás, illetve felébredés előtt átélt hypnagog, illetve hypnopompikus élménytől. Léteznek pszeudo-hallucinációk is, amelyek azért nem valódi hallucinációk, mert az érzékelő tudja, hogy nem valós inger hozta létre az érzékelést, hanem a saját tudata.

A skizofrénia betegségben szenvedők számára a hallucináció jellemzően negatív élmény. Hallucinációt a lelki betegségeken kívül az alkohol és egyéb pszichoaktív szerek fogyasztása, a cukorbetegség, egyéb betegségek és a szervezet kimerültsége, legyengültsége is okozhat. A hallucináció - bármi is legyen a kiváltó oka - pszichotikus tünetként értékelendő, hiszen megfosztja az egyént a környezet helyes érzékelésétől, a beteg elveszíti kapcsolatát a valósággal.

Hallucináció változatai[szerkesztés]

A hallucinációnak sokféle változatát ismerjük. Létezik hallási, vizuális, parancs-jellegű, szaglási, tapintási, ízlelési, testi érzéseket érintő, és több érzékszervet is érintő hallucináció.