Szerkesztő:Villanueva/G

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

134.[szerkesztés]

134. 1929 F tanuló Auschwitz

380-at, köztük engem is, összeírtak mindnyájunkat, bezártak egy barakkba és lepecsételték azzal, hogy éjjel értünk jönnek. De csak másnap jöttek SS-katonák felfegyverkezve, kutyákkal és kihajtottak bennünket. Elvittek a gázkamra felé. Amint a barakkból kiléptünk, a lengyel őr, a papírt amin összeírtak elszakította, ami azt jelentette, hogy mi már nem vagyunk. Bevittek minket egy nagy terembe, amely előtt az volt kiírva "fertőtlenítő" és levetkőztettek bennünket. A németek felszólítottak, hogy ruháinkat akasszuk a fogasra, gondoltuk már úgyis mindegy, ledobáltuk azokat a földre. Látták a németek, hogy mi már tisztában vagyunk a helyzettel. Egyesével sorbaállítottak és mindig csak egyet engedtek be, minden egyes után bezárták az ajtót. A zsidókat akik ott dolgoztak nagyon kértük, hogyha tudnak mentsenek meg bennünket, ők sajnálattal mondták, hogy nem tudnak semmit tenni, mert az ő életük is kockán forog. Mikor már 350 embert beengedtek, én is közeledtem, egyszerre csak nagy hangot hallok, megjelent a Lagerkommandant és azt mondta "fiatalok kilépni a sorból", megnézett minket, majd 45-öt kiválasztott és 5-öt még a gázkamrába küldött. Hallottuk amint kiadta a parancsot, ezt a 45-öt azonnal felöltöztetni és a lágerbe tenni. Nagy volt az öröm, megenekültünk ismét a haláltól, mely oly közel leselkedett ránk.

135.[szerkesztés]

1924 N varrónő Auschwitz

Öt napig voltam az internálótáborban, majd Auschwitzba vittek. Ott betettek egy lágerbe és 3 hónapon keresztül a Brezsinkán dolgoztam. Itt annyiban jó volt, hogy nem éheztünk, de annál szomorúbb látvány tárult mindig elénk. A munkahelyünk ablakai a gázkamra bejárata felé néztek, melyen az a felirás volt "Ferőtlenítő". Végignéztük munka közben, amint anyák gyermekeikkel, öregek és munkaképtelenek, törülközővel és szappannal a kezükben bemennek a "Fertőtlenítő"-nek kinevezett gázkamrába. A halálsikoly sokszor felhallatszott hozzánk és ilyenkor a hideg végigborzongott rajtam, ilyen embertelen eljárás miatt. A munkánk abból állott, hogy a gázba küldött embereknek a ruháit válogattuk. Ilyenkor a csomagban talált élelmiszerből mindig jutott valami jó falat, amivel éhségünket csillapítottuk.

313.[szerkesztés]

1915 N tanítónő Auschwitz

Az elgázosítás a következő módon történt. A szelektált és halálraítélt tömegeket bevitték egy épületbe, amely olyan volt, mint egy nagyon szép fürdő szokott lenni. Egy előcsarnokban a falon körben fogasok voltak és felettük számok. Az embereknek azt mondták, hogy vessenek mindent le, kössék össze holmijukat egy csomagba, vagy batyuba és akasszák erre a fogasra, de jól jegyezzék meg a számot, hogy azután majd emlékezzenek rá. Azután bevezették őket egy hatalmas terembe, amelynek bejáratánál ez a felírás volt "Zur Entlausung". Ez a helyiség gyönyörű, ragyogó csempével volt beburkolva, körben kis mosdók, fényes csapokkal és zuhanyokkal. Ebbe a terembe 2500-3000 embert tereltek be egyszerre, úgyhogy egészen sűrűn álltak egymás mellett. Akkor hirtelen becsapták az ajtókat és kívülről megnyitották a zuhanyokat, amelyekből víz helyett gyilkos gáz ömlött ki. A gáz 4-5 perc alatt végzett az emberekkel, akik állva haltak meg, mivel olyan szorosan voltak, hogy nem volt hely arra, hogy leessenek. A gáz minden alkalommal egy Vörös Keresztes autó hozta ide a gázkamrához. Később, amikor már fogyott gáz, gyengébb gázt adtak be, és akkor a szerencsétlenek 6-12 percig is kínlódtak. Mindezt dr. Mengele kis ablakon keresztül szemlélte és gyönyörködött benne. A gázkamra úgy volt berendezve, hogy amikor mind meghaltak az áldozatok, akkor a padló felemelkedett és a halottak leestek a pincébe. Ott voltak erre a célra kijelölt Sonder-Kommandós férfiak, akiknek az volt a feladatuk, hogy minden halottnak átvizsgálják a száját és ha aranyfogakat találtak, azokat kihúzzák. A hullákat felrakták autókra és átvitték a krematórium-épületébe. A krematórium állandóan, éjjel-nappal működött. A levegő csupa füst volt, hogy estére egészen feketék lettünk. Sokszor azonban olyan tömegeket gyilkoltak meg, hogy az öt krematórium sem volt elég befogadásunkra. Ilyenkor nagy gödröket ásattak a Häftlinekkel a gödrökbe beraktak egy sor fát, azután egy sor hullát egészen addig így, amíg a gödör megtelt. A gödör mellett kis árok voltak, amelyekbe az emberi zsír lefolyt. Azután ezzel locsolták újból az egész máglyát, hogy jobban égjen. Állandóan érezni lehetett az emberi hús szagát az szinte rátapadt az ínyünkre és szájpadlásunkra. Eleinte bizonyémelygett a gyomrom, de később már belefásultam, ami nagy részben a sok brómnak köszönhető, amit a németek állandóan beletettek az ételeinkbe.

380.[szerkesztés]

Nn Auschwitz

A brezsinkai fehérkendős csoportba kerültünk. Itt végignéztük a krematórium munkáját. Éjjel nappal érkeztek csoportok és a krematórium folyton munkában volt. Két fürdő volt a Brezsinkán, az egyik a gázkamra, a másik a valódi fürdő. Mind a két fürdőben törölközőt és szappant kaptak, csakhogy az egyikből nem lehetett kijönni élve, mert víz helyett gázt engedtek rájuk. Eleinte azt mondták nekünk a lengyelek, hogy a másik ajtón jönnek ki, de később már megmondták az igazat. Hallottunk állandóan sikoltozást a krematórium körül. / A kislány állandóan, így mondja: krema. Kérdésemre elmondja, hogy mindenki így becézte a krematóriumot /. Ha sok volt a munkája a krematóriumnak, akkor külön gödröket ástak, és ide dobálták be a hullákat, és itt égették el. Ezt a saját szemünkkel láttuk. Láttuk, amikor a Sonderkommando tagjait vitték elégetni. Először átvitték őket Auschwitzba, hogy ne tudják mi vár rájuk. Ott elgázosították, de visszahozták Birkenauba elégetni.

385.[szerkesztés]

Nn Auschwitz

Elkerültünk Auschwitz-Brezsinkába. Ott szortíroztuk a transportok ruháit és a krematórium ruháit január végéig. Borzasztó látványban volt részünk. Volt egy jelenet, amikor megérkezett egy transport, anyák gyerekekkel, leültették őket pihenni és mondták, hogy uzsonnázzanak. A gázkamra akkor tele volt és nem volt hely. Ezek azt hitték, hogy csak friss levegőn vannak, majd észrevettek bennünket és azt hitték, hogy jó helyre jöttek. Ostromolni kezdtek kérdésekkel: fogunk találkozni az urunkkal, a másik: a fiammal vagy lányommal? Stb. És nem telt bele néhány perc, gyerekekkel együtt besétáltak a gázkamrába, óriási visítás... és néhány perc múlva már lángoltak a kemencék. 4-5 transport jött naponta, nem volt hely a krematóriumban. 2 máglyát csináltak és ott égettek. 1 sor ember, 1 sor fa, benzinnel leöntve és felgyújtották úgy, hogy éjjel nappal égett. Így teltek a napjaink 10 hónapon keresztül, hogy állandóan láttuk éjjel és nappal, nem minden másnap, hanem minden áldott nap, még éjjel is, amikor éjjelesek voltunk, hogy pusztítják az embereket. Találkoztam a városunkbeli dr. Péter Zoltánnal a villanydrótnál, aki a krematóriumban dolgozott. Ez egy munkácsi lakós, a zsidóság vezető embere volt /F.S. mondja/. Ezeket a szavakat mondotta nekem: "Adjátok tovább, hogy itt 30-40.000 embert égetünk naponta. Közületek valaki talán életben fog maradni. Menjetek haza, ha csak 1 napra is és vegyetek bosszút." Ezzel csak azt akarom megmondani, hogy mennyit végeztek ki naponta. A halottégetőket kivégezték szukausz utolsó napján le lettek lőve. Dr. Péter úgy nézet ki, mint egy gályarab. Még annyit mondott: "de szeretnék élni". Megkérdeztem dr. Péter Zoltántól, hogy nehéz-e a halál, hány percig tart a kínszenvedés. Erre azt mondta: 25 percig, azért mert kevés gázt adnak, sokszor még tovább is tart. Ki is jelentették az SS-ek, hogy még egy kommandó se maradt életben, de arra már nem volt idő, hogy minket is elgázosítsanak.

409.[szerkesztés]

1923 Nn Auschwitz

A munkán láttuk, hogy a krematórium kéményei állandóan füstölnek, tehát folyton munkában van. A közelébe nem engedtek bennünket. Selektiok voltak majdnem mindennap. Rettenetesen féltünk ezektől, aki tehette elbújt, kifestettük magunkat céklával, hogy pirosak legyünk, és vigyáztunk, hogy ne legyen a testünkön egyetlen parányi seb sem, mert tudtuk, hogy ezért gázkamra jár. Kilenc hónapig folyt ez az állandó rettegés és küzdelem az életünkért.

453.[szerkesztés]

1928 F hentes Auschwitz

3 hétig szenet hordtam a krematóriumba. Láttam, hogy szappant és törülközőt adnak a szerencsétleneknek és a gázkamra ajtajánál elvették tőlük azt, az ajtót vaslemez borította, kívül egy pléhláda volt az ajtó felett, abba beletettek egy papírzsákot, mely tele volt gázzal és úgy folyt keresztül a tuson a gáz, ami aztán megölte őket. A hullákat egy kocsira tették, ami síneken ment végig a krematóriumba és ott úgy szedték le a hullákat egy lapáttal, mint a péknél a kenyeret. 3 hét után egy lengyel zsidó figyelmeztetett, hogyha még nem kaptam számot, tűnjek el, mert 3 hónap múlva engem is ki fognak végezni. Erre átszöktem egy másik Lagerbe és onnan munkástranszporttal Javosnába vittek.

1345.[szerkesztés]

1924 N htb Auschwitz

Auschwitz borzasztó volt. Amit mi ott átéltünk, láttunk, hallottunk, arról képtelen lennék beszélni, hisz úgy is hihetetlen, pedig minden, ami az emberi elgondolásnak lehetetlennek tűnik is, igaz volt. Igaz volt a gázkamra, ahol a legközelebbi hozzátartozónkat el ####, majd félig életben még elégették, de gondosan ügyelve arra, hogy a csontjaik épségben maradjanak és felhasználhassák ipari céljaikra.

2122.[szerkesztés]

1923 F tisztviselő Mauthausen

Ebben az időben a könnyebb betegeket felhozták a 3-as lágerba, és elkezdték őket naponta #00-as csoportban elgázosítani. Két kis gázkamra volt Mauthausenben, kb. 70 ember befogadóképességgel. A betegeknek napokig kellett várniuk, amíg sorra kerültek, és már akkor tudták, hogy mi sors vár rájuk. Közben voltak olyan hírek is, hogy átveszi a lágert a Vörös Kereszt, és jó bánásmód, rendes ennivaló lesz.

2257. ***[szerkesztés]

1912 N magántisztviselő *** Auschwitz

Ez az ismerősöm leírta nekem a gázkamra és krematórium berendezését, de arról hitelesen mégsem szólhatok, nem láttam. És ezek a leírások eltérőek.

Ott ülünk a gázkamra és a krematóriumok árnyékában és zenét hallgatunk. Gresse "kedveskedni" akar a magyarországi Häftlingeknek, magyar vonatkozású dalokat rendel. Egy magas, szőke Häftling-nő tüzesen énekel: Die Julischka, die Julischka aus Buda-Budapest... Olyan arculcsapás, megalázás ez a hangverseny, ilyen meggyalázottnak még a Szaunában sem éreztem magam, amikor először kellett meztelenül sétálgatnom kíváncsi, kutatószemű SS-legények előtt.

2437.[szerkesztés]

1916 F fuvaros Auschwitz

Egy vasárnap este behoztak hozzánk 2.000 gyerelet. Fiukat és lányokat vegyesen. A fiukat 9 éves korig kiválasztották, egy deszkához állitották, ha azt megérintette,- 115 cm. - akkor megmenekült, ha nem, visszaküldték a csportjoz. Szappant, törülközőt adtak nekik és bekergették a gázkamrába. Miután mind bentvoltak, becsapódott a nagy vasajtó, amin csak egy 10cm. Átmérőjü kis gömbölyü ablak volt. Ezen keresztül lehette megfigyelni, hogy a gáz megtette-e már hatását. Gázkamra belsejében két helyiség volt, egyik, ahol levetették a ruáhakt, a másik, olyan volt mint egy zuhanyozó. Pár percig folyt a viz, és mikor már a szerencsétlenek kifeletartottak, megindult a gáz. Ennek olyan ereje volt, hogy 5 perc alatt végzett a bentlévőkkel. Ezalkalommal felfedeztem a gyerekek között egy kis#unokaöcsemet, a fiucska is észrevett, odakiáltott nekem:"Béla bátya!" majd rácsukták a nagy vasajtót. Ájultan estem ö#sze, és ez mentette meg az életemet. Odajött hozzám Mengele és igy szólt: "Ungarischer Jude, doch guter Arbeiter" és bevitetett a Revierbe.

2456.[szerkesztés]

1904 N htb Auschwitz

Szlovákián keresztül utaztunk Auschwitzba. Mindjárt a kiszállásnál megkezdődött a szortirozás. A munkaképeseket a jobb oldalra, a többieket a baloldara vitték. Mengele a gyengéket jelentkezésre szolitotta fel, megigérve nekik, hogy autón fogja szállitani őket a messzefekvő lágerbe. Persze sokan jelentkeztek és ezeket fekete autón azonnal a gázba vitték.

2491.[szerkesztés]

Ff Mauthausen

Mauthausenben hatféle halálnem létezett: 1/ A gázkamra, 2/ Bedobták az embert egy gödörbe és vérebeket uszítottak rá, 3/ Becsukták és hagyták éhen halni, 4/ Agyonlőtték, 5/ Agyonverték bottal vagy csákánnyal, 6/ Flekktífusz. Naponta kb. 250 halott volt.

2675.[szerkesztés]

F orvosi kötszerész Dachau

Az amerikai csapatok Feldafinkba vittek minket.Feldafinkban egy bizottságnak lettem a tagja és mint ilyen 3-4 hét után Dachauba utaztam. Éppen egy amerikai tiszti különítménynek mutatták be a gázkamrát és krematóriumot. Nekem is módomban volt megtekinteni.A gázkamra egy kb. 6x7 m nagyságú terem volt, az ajtón ezzel a felírással: fürdő. Kémlelő nyílás volt rajta, azon jött be a gáz. A terem alatt pince volt, egy nagyon bonyolult szerkezet ugyancsak gáz számára. Ebből a teremből nyílott a krematórium helyisége, ahol 4 kemence volt, úgy nézett ki, mint egy pékség. Ott még láthatók voltak csontdarabok, ezeket különben nem is fogják eltüntetni, úgy hagyják. Ebben a helyiségben kiválasztott gyengék közül egyet sem láttam soha viszont, valószínűleg a gázba vitték.

3148.[szerkesztés]

1923 N varrónő Auschwitz

Volt alkalmunk beszélni azokkal, akik a krematórium mellett dolgoztak, ezek azt mesélték, ha sűrűn jönnek a transzportok, nincs is idő az embereket gázosítani, és ilyenkor élve dobják be őket a tűzbe. 15-20 m.-es lángoszloppal égett a tűz állandóan.

Birkeanu kapuján azt a feliratot láttuk, hogy "Vernichtungslager". A krematórium vezetője maga Himler volt, aki kétszer személyesen is ellátogatott. Első találkozásom Himlerrel augusztus 14.-én volt. Belekerültem egy válogató csoportba. Egész nap kint álltunk és váruk mi lesz. Szétosztották az embereket, a szerint, hogy munkaképes-e vagy sem. Este bevittek a Brezsinkára. Légiriadó volt éppen és a gázkamrába csuktak be. Ez valószínűleg csak a sietségnek volt köszönhető. Az egyik szlovák nő, aki elárulta, hogy ez a gázkamra, mire kitört a pánik. Nem hittük, hogy riadó van és egymást lökdösve igyekeztünk kiugrani az ablakon. A kamra belül lépcsőzetes padsorokből és egy fürdőberendezésből állott. A riadó elmúlása után valóban megfürödtünk és máris vagoníroztak.

3150.[szerkesztés]

1896 F droguista Auschwitz

4 héten keresztül dolgoztam a vasút mentén és miután a krematórium egész közel volt oda, így sajnos volt alkalmam látni bemenni az emberek tízezreit a gázkamrába, de kijönni onnan senkit sem. A krematórium kéménye éjjel-nappal füstölgött és éjszaka mindig borzadva láttuk a hatalmas tüzeket, mely a sötétben elképzelhetetlen kísértetiesen hatott. Irtózatos látvány volt ez részünkre.

Emlékszem olyan esetekre is, amikor egészen fiatal gyermekeket vittek be a gázkamrába, ahonnan a krematóriumba kerültek. Ezt saját szememmel láttam, amikor ott dolgoztam a krematórium közelében és állandóan hallottam a sikoltozásokat és jajgatásokat.

3275.[szerkesztés]

1909 N nőikalapos Auschwitz

Gyakran voltak szelekciók, a krematórium állandóan müködött, már megérkezésünkkor láttuk a felcsapó lángokat, de akkor még fogalmunk sem volt arról, hogy ez tulajdonképen mit jelent. A késöbbiek folyamán, amikor elkerültem Auschwitzból, összetalálkoztam ott dolgozó ### férfiakkal. Általában lengyelek voltak, mutattak is eredeti felvételeket a krematóriumokról, az égetést, gázadást, hogyan tették be a hullákat a kemencébe, mindent, rengeteg felvételük volt. A gázkamra ugy nézett ki, mint egy tussoló ugy hogy gyanutlan, szerencsétlen emberek semmit sem tudtak, mire észbekaptak, már ömlött is rájuk a gáz.

3490.[szerkesztés]

1910 N htb Auschwitz

Én nem láttam soha a krematóriumot, láttam a kéményt és a füstöt. Mikor behoztak bennünket a táborba, elvittek a fürdőbe, akkor láttam az épületet, mire az volt felírva: "Zsidókat elpusztító fürdő" Nem tudom azt sem, hogy ez lett volna -e a gázkamra.

3500.[szerkesztés]

1907 F htb Auschwitz

Mi a gázkamra mellett fürödtünk sok mindent láttunk, a krematórium állandóan működött. Meg tudtuk, hogyha nagyon sokan voltak már a gázkamrához, úgy élve dobták be az ártatlan embereket a tűzbe. Mi mindig láttuk bemenni az embereket a fürdőbe, amint megérkeztek, de kijönni sohasem jött ki senki. Mi ott álltunk és vártunk kint két óra hosszat, ennyi idő kellett, amíg a rengeteg emberrel végeztek és akkor mi kerültünk sorra, de mi valóba megfürödtünk. Megtudtuk később, hogy a fürdőhelység azonos a gázkamrákkal, csak, ha gázosítottak, egy SS a felső ablaknyíláson bedobott az összezsúfolt helyiségbe gázbombákat és úgy végeztek az áldozataikkal!

3523.[szerkesztés]

1916 N htb Auschwitz

Beosztottak a Brezsinkára munkára, mely ruha-szortírozásból állott, a transzportok levett ruháit szortíroztuk ki. A bánásmód és élelmezés elég rendes volt, de leírhatatlan lelkiállapotban voltunk, mert állandóan a szemünk előtt vonultak el a transzportok, melyeket vittek egyenesen a gázkamrába. Éjjel- nappal égett a krematórium. Amikor a krematórium már nem győzte az égetést, akkor kivitték a hullákat egy nagy bazénba, leöntötték mésszel, ráraktak rőzsét és meggyújtották. Egy alkalommal, amikor a krematórium mellett haladtam el, borzadva láttam, az óriási teherautót, tele hullákkal és szörnyű jajveszékelést, és segélykiáltást hallottunk. Leírhatatlan lelkiállapotban voltunk állandóan.

3532.[szerkesztés]

1929 N diák

Reggel 6 -kor munkába mentünk, ekkor láttuk, a rengeteg érkezett transzportot és mint viszik be a szerencsétleneket a gázkamrába. Levetkőztették őket azzal, hogy fürödni fognak és bent egy szép, nagy tükrözött helységben, a zuhanyzóból gázt engedtek rájuk. Gyakran hallottunk rettenetes jajgatásokat és segélykiáltásokat. A fürdőhelységre az volt kiírva, hogy " Desinfizierungs-Anstalt. A gázkamra padlóján csapóajtó volt, melyet leengedtek, így hullottak alá az emberek tízezrei a krematóriumba.

3551.[szerkesztés]

1897 N orvosnő *** Auschwitz

visszafelé menet elmentünk egy fürdőépület előtt, amely kis távolságra, vagy 150-200 lépésnyire volt a krematóriumtól. Ennek ajtajára a legkülönbözőbb nyelveken, franciául, angolul, németül, csehül, lengyelül, cirillbetűkkel és magyarul ki volt írva, hogy "fertőtlenítő", mindenki vigyázzon a cipőjére, törülközőjére, és szappanjára, nehogy kicseréljék vagy ellopják. Akkor még nem tudtam, hogy mi ez a "fertőtlenítő", amely mellett elmegyünk. Néhány nap múlva sajnos, ismét nekem jutott a feladat, hogy néhány kiválasztott társamat ismét az ún. "ambulanciá"-ra elkísérjem és akkor ennek a fertőtlenítőnek az ajtaja nyitva volt. Egyáltalában nem különbözött a másik fertőtlenítőtől, legfeljebb annyiban, hogy nagyon vastagon bélelt ajtaja volt, gumiszalagokkal a szélén. Belül korlátok voltak, mely korlátok azonban üres, átlyukasztott tusra emélkeztető csövek voltak, ezeken a csöveken az I. G. Farbenindustrie által szállított gyorsanölő gáz ömlött ki. Egy mellettem elmenő és a gázkamra körül foglalatoskodó csíkos ruhás férficsoporttól vettem ezt az értesülést, aki megkérdezte tőlünk "tudják mi ez? ez a gázkamra". A kíséretünkben lévő lengyel lányoktól, akiktől ezt szintén megkérdeztem, ugyancsak megerősítették. Többet nem is voltam ezen a környéken,

3630.[szerkesztés]

Ff

Felcsút doktor információja szerint Majdenek városkában szintén volt Vernichtungslager, ahol 3.000.000 ember köztük egy fél millió zsidót égettek el. Auschwitzban állítólag 2.000.000 zsidó pusztult el . A háború folyamán a krematóriumok állítólag 6.000.000 zsidót égettek fel. Lublán környékén Kanowitz láger volt a leghíresebb, ahol a németeknek egész speciális kínzó és elemésztő szerszámaik voltak. Specializálták magukat a karcsont törésre és egy különleges kalapáccsal 5-6 helyen tudtak az ember karját eltörni, anélkül, hogy az illető elájult volna. Az anatómia tanulmányozásával a test bizonyos részén átszúrt tűvel keresztre feszítettek embereket, akik három napig éltek. Egy ### a homloknak egy pontjára mért ütés azonnali halált okozott. Ugyancsak Lublinban hallottuk, hogy 1942 előtt a krematóriumokhoz nem tartozott a gázkamra, hanem az embereket elevenen dobták az égető kemencékbe. A lublini de ma Vergében működős irodában ezekről a szörnyűségekről részletes jegyzőkönyvek fekszenek,

3632.[szerkesztés]

F orvos (N. M. = Nyiszli Miklós?) !!! Auschwitz

A krematóriumba érve 10-12 betonlépcsőn egy 2000 személyt befogadó földalatti betonhelyiségbe mentek. Az első sor megtorpant a lejáratnál, de midőn az összes világnyelveken írt táblát "Desinfektion" és "Fürdő" elolvasták, megnyugodva lementek a helyiségbe. Ott azonnal parancsot kaptak a levetkőzésre, a terem falai körül padok voltak, a padok fölött fogasok , a fogasokon számok és az SS annyira ment a félrevezetésben, hogy figyelmeztette a tömeget, hogy mindenki jegyezze meg a fogasa számát, hogyha a fürdőből visszajön, a ruháit könnyen megtalálja. A tömeg nyugodt is lett volna, csupán az idézett elő zavart közöttük, hogy férfi, nő. Gyermek egymás előtt volt kénytelen levetkőzni. Kb. 10 percnyi vetkőzés után a 2000-es tömeget már kissé durvábban a következő 2000 személyt befogadó betonhelyiségbe terelték, ahol azonban már semmiféle berendezés, sőt ablak sem volt. Ez volt a gázkamra. A nehéz tölgyfaajtókat becsapták mögöttük, a villanyt eloltották és a következő percekben megjelent egy vöröskeresztes luxusautó, amiből egy orvos százados és egészségügyi altisztje négy darab cca. 1 kg-os bádogdobozt vettek ki. A négy betonlapot, ami a föld felszínéről a földalatti bunkerbe vezető szellőzőket fedte, eltávolították, gázálarcot vettek fel, beütötték a bádogdoboz fedelét, és a babszemhez hasonló, liláspiros, inkább borvörös színű klórszemcséket beöntötték a négy nyíláson át a gázkamrába, majd a betonlapokkal a nyílásokat azonnal lefedték. Egy alkalommal magam is fültanúja voltam, midőn a gáz bedobásakor az orvos az egészségügyi altisztjét siettetve, azt mondta: "Gib schon das Fressen den Juden!" A gázszemcsék lehullottak és levegővel való érintkezés után klórgázt fejlesztettek, ami 5-10 percen belül a legkínosabb fulladásos halált idézte elő. Félóra múlva elindultak a ventillátorok, a Sonderkommandó beosztott emberei kinyitották a gézkamra ajtajait és ott feküdt 2000 halott véresen /orrvérzésből kifolyólag/ facessel bepiszkítva, nem egyenletesen szétszórva, a bunker egész hosszúságában, hanem emelet magasan egymásra tornyosulva, aminek magyarázata, az volt, hogy a magasabb rétegekbe későbben érkezett el a klórgáz. A Sonderkommandó a halottakat gumicsővel lemosta és megkezdődött a teherliften a kazánterembe való szállításuk. A kazánterem 15 kazánból állt, mindegyik külön villanyventillátorral felszerelve. Betanult személyzet húzta a halottakat oly módon, hogy a szájukba sétabotnak a görbe felét dugták. Egy-egy kazánba egyszerre három halottat tettek, amelyek 20 perc alatt égtek hamuvá. Az elégetés előtt a fogorvos-kommandó a halottak aranyfogait eltávolította. Az un. Hamu-kommandó gondoskodott a hamu időnkénti eltávolításáról és az esetleg el nem égett csontok szétzúzásáról. A hamut hetenként teherautón a közelben lévő Wenchel /Visztula/ folyóba dobták.

3633.[szerkesztés]

1909 F ács Mauthausen

Meg kell még jegyeznem, hogy a mauthauseni táborban, amely a németek legnagyobb koncentrációs tábora volt, szintén voltak gázkamrák és krematóriumok. Úgy tudom, hogy itt 10 gázkamra, illetve krematórium működött. Mauthauseni tartózkodásom alatt, mint ételhordó voltam beosztva és így naponként eljártam a krematóriumok mellett. Magam is láttam, amint a hatalmas pléh csúszdákon, amelyek villanyerőre működtek szállították be a holttesteket az éjjel- nappal működő krematóriumokba.