Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Villabogart/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Alsóbogáti Festetics-Inkey Kastély [1][szerkesztés]

Alsóbogáti Festetics-Inkey Kastély homlokzata

Az átlagos kvalitású, klasszicista stílusú kastély nem tartozik a hazai emlékanyag kiemelkedő jelentőségű objektumai közé, mégsem érdektelen, mégpedig éppen középszerűsége miatt. Az épület a XVII. és a XIX. századi, somogyi kastélyépítészet remek példája.

A kis Alsóbogát falu, Kaposvártól északra, Edde közelében, a somogyi dombság szívében található. A A községet két uradalmi puszta, Alsó- és Felsőbogát egyesítésével hozták létre. A falu az Eddei-árok nevű vízfolyás melletti dombon fekszik. Tőle nyugatra, a domb szélén áll a kastély. Ezt, a jórészt XIX. században emelt melléképületek (kápolna, magtár, intézőlak, konyha, cselédházak stb.) veszik körül félkörben. A nagy park - benne értékes öreg fákkal, a völgyben futó vízfolyásig és a duzzasztott halastóig nyúlik le.

bejárati boltív

A szép természeti környezetben álló, egyemeletes kastély egységes, provinciálisan egyszerű, klasszicista stílust mutat. Viszonylag nagy beépített alapterülete szintenként több, mint 800 nm. Főhomlokzata a falu felé, északkeletre néz. Kis kiugrású, keskeny sarokrizalitok és háromtengelyes, attikafallal kiemelt középrizalitok tagolják. Az utóbbi előtt íves nyílásokkal épített kocsi aláhajtó terasz húzódik. A kerti homlokzat, szélesen elnyúló, hattengelyes sarokrizalitjaival a főhomlokzat tagolását fordítja meg. Az épület habarcsból kialakított, alacsony lábazatát pilaszterek tagolják.

A visszafogott külsőhöz hasonlóan egyszerű a kéttraktusos, oldalfolyosós elrendezésű belső. A négy oszlop tartotta boltozott előcsarnokot és az emeleti, középső helyiségeket (nagyterem, biliárdszoba) kivéve, nem találunk gazdagabb kialakítású tereket. A földszinti helyiségek boltozottak, az emeletiek jórészt síkmennyezetesek. Klasszicista stílusú kovácsoltvas munkák díszítették, illetve egy része még ma is díszíti a kastélyt. Az épület csak részben van alápincézve.

A kastély jelene[szerkesztés]

A Festetics-Inkey kastély hosszú hányattatott sorsa után magán tulajdonba került 200000-ben. Mivel tetőszerkezet súlya a főhomlokzat emeleti falát kifelé nyomta, illetve súlyos statikai problémákkal küzdött, az új tulajdonos a végső pusztulástól megmentve felújításba kezdett. Ennek során a tetőszerkezetet eltávolították, és az épület kapott egy zárófödémet, illetve a statikai problémákat is megoldották.

Története[szerkesztés]

A Kastély kerti homlokzata

A középkori dokumentumok Bogát, Bogád, Bugat, Vugath stb. neveken említik a falut, egyházi birtokként. A mai falu temetőjében még a múlt században is álltak a régi plébániatemplom maradványai. A birtok a pannonhalmi bencések tulajdonában is volt, aminek a török előretörés vetett véget. A falu, a XVI. század közepén a Lengyel család kezére került. A hódoltság korának végére teljesen elnéptelenedett, s 1714-ben már pusztaként említik az írások. Miután a XVII.század közepén a birtokos ágának magva szakadt, leányági örökösök osztoztak a vagyonon. Alsóbogát-puszta Baranyai Imréné tulajdona lett. A század végén Boronkay József váltotta magához a több mint 20 000 holdas területet. Halála után, mivel nem volt fiú örököse, unokájáé, gr. Festetics Miklósé lett a birtok. Ő állandó pénzügyi nehézségekkel küzdött, melynek következtében 1822-ben zár alá helyezték vagyonát. A kastély építésére pontos dátumot kutatások során sem sikerült fellelni, de leginkább az 1830-as évek környékére tehető. A periratok alapján 1829-ben a csődzárlatot feloldották, és ekkor lett lehetősége az építkezésre gr. Festetics Miklósnak. Sajnos nem sokáig élvezhette az építményt, mivel 10 év múlva elvesztette adósságokkal terhelt birtokát. A XIX. század közepén gr. Zichy Károlyé, majd az Inkeyeké lett a birtok és a kastély, melyet 1948-ig laktak.

  1. Sonkoly Károly kutatásai alapján