Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:TourAddict/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Máriássy-ház (Mád)[szerkesztés]

A Máriássy-ház Mád községben Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Szerencsi járásban található.

Földbirtokos családi otthon[szerkesztés]

A Máriássy-ház Mád egyik leggazdagabb földbirtokos famíliájának késő barokk stílusú lakóházaként épült fel a 18. század derekán.

A földszintes lakóház az utca vonalában szabadon áll az építés idejében oly kedvelt L alaprajzzal. Az utcai homlokzatot a mai napig meghatározzák a míves kő ablakkeretek és ablakokat védő-díszítő kosaras vasrácsok.

A Máriássy-ház lakóépülete 18.században
A Máriássy-ház lakóépülete 18.században

A Máriássy-ház története[szerkesztés]

Az épület a mádi első katonai felmérés (1763-1787) térképén már látható. A rendszerváltás előtt az épület egységét elvető tervek alapján társasházzá alakították, öt felé osztva az épületet.

A Máriássy-ház a 21.században[szerkesztés]

A Máriássy-házat áldozatos munkával, közel 7 évnyi felújítást követően sikerült restaurálni és a 21.századi technológiákkal felszerelni, hogy a régi, míves díszítőelemeinek megőrzésével egy mádi borászat a Maison Aux Pois borászat birtokközpontjaként üzemelhessen tovább.

Máriássy-ház felújított lakóépülete 2023-ban
Máriássy-ház felújított lakóépülete 2023-ban

A Máriássy-ház jelenleg magántulajdonban áll, és tokaj egyik feltörekvő borászatának ad otthont - mint borbár amely szabadon látogatható, illetve, itt születnek a tokjai borok legúbb generációi a borászati üzemben. Az épületbe új életet lehelő tulajdonosok - Kulcsár Gábor, a Maison Aux Pois borászat tulajdonosa szervezett előadásokat és tárlatvezetést is tart az épület régi tulajdonosainak életéről, az épület történetéről, és restaurálásának kérdéseiről.

Máriássy-ház megtekinthető:[szerkesztés]

3909 Mád, Rákóczi u. 7.