Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Tolvaj Hajnalka1978

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vámigazgatás Koszovóban:

1999 előtt a szerb vámőrség, azt követően pedig az ENSZ látta el a vámigazgatással kapcsolatos feladatokat, de azt is hiányosan, csak részben. A koszovói albánok jóformán semmilyen formában nem vettek részt a vámigazgatásban. 1999. a fordulat éve után, vámigazgatási és egyéb államigazgatási szempontból is nehéz helyzetben volt, mivel a szerv hatóságok a „felégetett föld” taktikáját alkalmazva kivonulásukkor megsemmisítették az adatbázisaik nagy részét, így nehéz helyzetet teremtve a koszovói és nemzetközi szakemberek számára, akik egy új, modern, európai mintájú közigazgatást és vámszervezetet kívánnak létrehozni. Tiszta lappal kellet hát indulni.


Minden ország számára az egyik legfontosabb tényező a gazdasági ereje. A gazdaság védelmét és kontrollálását a gazdasági élet szereplőinek felügyeletét, a pénzügyi bűncselekmények felderítését és nyomozását, a nemzetközi kábítószer-kereskedelem, csempészet és emberkereskedelem elleni harc mind az ország vámszervezetének feladatai. Magyarországon ezt a Vám- és Pénzügyőrség látja el, mely szervezetnek, mint korábban említettem nyomozói beosztásban tagja vagyok. Egy kiépült, stabil államszervezettel rendelkező ország számára is létfontosságú az erős, megbízható, korrupciótól mentes vámszervezet. Az „újszülött” Koszovói Köztársaságra ez hatványozottan igaz, mert a vészterhes időkben mindig előretörnek a bűnszervezetek, melyek megpróbálják kihasználni a háborúk okozta átmeneti, rendészeti kontroll gyengeségit illetve hiányát.

Az átmeneti időszak: 1999 után

A vám: A vám az államok által kivetett adószerű kötelezettség a vámhatárukat átlépő árúkra. Célja egyrészt az állam bevételeinek növelése és az ország gazdaságának szabályozása: az adott ország piacán forgalomban lévő árúk szerkezetének és árának befolyásolása, leggyakrabban a hazai termékek, vagyis a hazai termelők védelme. A vámok a külkereskedelemi politika fontos eszközei közé tartoznak. A vám fontossága a szabad kereskedelmet előmozdító nemzetközi megállapodások következtében napjainkban jelentősen megváltozott, csökkent.

1999-től 2002-ig teljes mértékben az ENSZ látta el Koszovóban a vámigazgatási feladatokat albán szakemberek híján (névleg ugyan létezett a Koszovói Vámszolgálat). A háborús helyzet miatt a lakosság nagy része elmenekült, pénzügyileg tönkrement, a cégek csődbe mentek, a boltok elpusztultak így jelentős kereskedelmi forgalomról és gazdasági életről sem beszélhetünk.

Ebben az időszakban nem is beszélhetünk igazi vámigazgatásról, ekkortájt elsősorban az élelmiszer és az építőanyag szállítása és kereskedelme zajlott, amelyet az ENSZ szakemberek felügyeltek az UNMIK keretein belül.

Az első jelentős lépés a koszovói rendőriskola megnyitása volt, ahol a rendőrök képzése mellett, néhány hetes vámos kurzusok is indultak. A tanfolyam rövidsége is mutatja mekkora szükség volt a koszovói gazdaság védelmét ellátó állomány toborzására. Mivel az idő rövidsége miatt nem várható el, hogy bárkiből szakember váljon, az oktatáson kívül a szakmai betanítást is nemzetközi vámszakemberek hajtották végre, köztük egy, az UNMIK misszióban Magyarországot képviselő pénzügyőr tiszt. Erre az időre tehető, hogy Koszovó határainál felállították a vámhivataloknak megfelelő mobil vámkonténereket. Az albán többség által lakott területeken megindult a vámellenőrzés, ám a szerb határszakaszon felállított konténerek folyamatosan lángoltak. A szerb lakosság traumaként élte meg az eseményeket és bizony ez az elégedetlenség és veszteségérzet sokszor erőszakos cselekményekben csúcsosodtak ki. A szerb „határszakaszon” mindennapossá váltak a vámirodák ellen intézett támadások, gyújtogatások. Egy magát megnevezni nem kívánó magyar vámtiszt elmondása alapján olyan is előfordult, hogy a reggel szolgálatba lépő vámosok a hivatal ablakában fenyegető borítékot találtak, melyben nem egyszer egy töltény is volt az alábbi felirattal ellátva: „Legközelebb éles lesz”. A szerb csempészmaffia nem nézte jó szemmel az eddigi virágzó tevékenységük elé gördült nehézséget, a vámhatóság megjelenését.

   2008 decemberében az UNMIK átadta a vámszervezet irányítását a koszovói Kormánynak, így az most a koszovói Pénzügyi és Gazdasági Minisztérium felügyelete alatt áll. Erre az időre az első vámos képzésben részt vett állomány már rendelkezett néhány éves szakmai tapasztalattal és több továbbképzésen is átestek, ám ennek ellenére továbbra is szükség volt nemzetközi szakértők alkalmazása, ami az EULEX Customs (azaz EULEX Vám) alatt valósult meg.