Szerkesztő:Thuluviel/Idézetek/modlog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ruzsa Imre: Bevezetés a modern logikába[szerkesztés]

Kripke módosított elsőrendű modális szemantikája (Kripke 1963) megengedi a kvantifikáció tartományának világonkénti változását, sőt azt is, hogy némely világ kvantifikációs tartománya üres legyen.

[...]

Ha egy -bemenetű predikátum, akkor egy -n definiált függvény, azzal a kikötéssel, hogy esetén

E szerint faktuális értéke -ben definiálva van - igaz vagy hamis - az elemeiből képezhető minden rendezett -esre, függetlenül attól, hogy ennek tagjai -hez tartoznak-e vagy sem. Szemléletesen szólva ez azt jelenti, hogy bármely világban igazságértékkel bíró állításokat tehetünk a világhoz nem tartozó (ott „nem létező” individuumokról is. Így pl. 'Kerberosz háromfejű kutya' igaz vagy hamis egy olyan világban is, amelyben Kerberosz nem létezik.[1]

Kripke ugyan nem tesz említést névkonstansokról; így az ménti mondat betű szerint nem rekonstruálható az ő grammatikájában, csupán a 'háromfejű-kutya()' nyitott mondat; ám ennek van igazságértéke -ben akkor is, ha az változó értéke nem tartozik -hez. A változókat ugyanis merev terminusoknak tekinti. Ha a változók egy kiértékelése - mely az interpretációhoz csatlakozik -, és egy változó, akkor , és minden világban. (Most "" jelöli faktuális értékét a értékelés szerint a világban.) - Ebben a pontosított értelemben igaz, hogy e szemantikában „nemlétezőkről” is tehetünk állításokat. Világos, hogy ez a szabályozás a szemantikai értékrés elkerülését célozza.

[...]

Bizonyos megszorítások mellett e kalkulusok adekvátak a hozzájuk illő szemantikákhoz. Kripke megszorításai: (a) Névkonstansok kizárva, az azonosság (=) mellőzve. (b) Csak zárt formulák bizonyíthatók; így az alapformuláknak is zártaknak kell lenniök.

Ezek a megszorítások (a jelen sorok szerzőjének tapasztalatai szerint) elhagyhatók, ha posztulálunk egy új (szemantikailag helyes) bizonyítási szabályt. (A részletek megtalálhatók: Ruzsa 1989, 2. köt. 4.2 fejezet.)

Az iménti megjegyzés folytán a Kripke-típusú elsőrendű modális logika némelyest tágabb alkalmazási lehetőséget kaphat. De továbbra is megoldatlan marad a deskripciók modális kontextusokban való kezelésének problémája. Ez megnyugtató módon csak a szemantikai értékrés lehetőségének elismerése, a logikai elméletbe való bevezetése révén oldható meg. Hogy miként, arról a következő szakaszban számolunk be.

  1. Lehet igaz is? Lehet. Ez még nem az a mai szokásos elsőrendű változótartományos negatív szabad logikával átitatott modális logika. Thulu, aug. 20.