Szerkesztő:Texaner/Beszámoló a Wiki Loves Parliaments / European Parliament projektről

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A lebonyolítás[szerkesztés]

A február 2-7. között lebonyolított Wikipédiás projekt Német kezdeményezésre indult és célja lehető minél több európai parlamenti képviselő szabad licenc alatti fényképének az elkészítése a fényképeknek a Commonsra történő feltöltési minden képviselő Wikidata rekordjának az elkészítése volt.

A fényképezésre az Európai Parlament 2014. február 3–6. közötti plenáris ülését használtuk fel. A projektben 48-an vettek részt 9 chapter (Anglia, Ausztria, Franciaország, a Amical(katalán) Wikimédia, Hollandia, Magyarország, Németország, Svájc, és Svédország) támogatásával. A német chapter támogatásával a résztvevők között voltak az alsó-szászországi Melle gimnáziumának fényképész tanulói és Hannoveri kozmetikus iskola hallgatói is.

A fotózáshoz 3 komplext ad hoc fényképészműteremet (reflektorok, vakuk, egyéb kiegészítők) állítottunk fel. Egyet a Német Wikimédia, egyet az Osztrák Wikimédia és egyet a mellei gimnázium hozott magával. ( https://commons.wikimedia.org/wiki/File:EP-2014_123.JPG ) Ezen kialakulásra került egy kozmetikai rész ahol a kozmetikus tanulók a fényképezéshez szükséges sminkelést végezték ( https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikipedians_in_European_Parliament_2014_4_f%C3%A9vrier_03.jpg ), egy videofelvételek készítésére alkalmas rész ( https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikipedians_in_European_Parliament_2014_5_f%C3%A9vrier_14.jpg ), valamint 4 szerkesztő hely ahol a képviselők kéréseit figyelembe véve lehetőség volt a szócikkek azonnali szerkesztésére ( https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikipedians_in_European_Parliament_2014_5_f%C3%A9vrier_27.jpg ). A munkát reggel 8:30-tól este 21:00-ig végeztük folyamatosan.

A fényképezés logisztikája a következő volt: A képviselő jelentkezett a „recepción” ahol kikeresték számára az előre elkészített azonosító lapját amelyen szerepelt a neve, az ország amelyet képvisel és egy nyilatkozat, a hozzájárulásáról, hogy szabad licenc alatt fénykép készüljön és a felkerüljön az internetre. ( https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikipedians_in_European_Parliament_2014_4_f%C3%A9vrier_08.jpg ) Ezt követően kapott egy kísérőt aki elkísérte először a kozmetikusokhoz, majd a fényképészekhez, és amennyiben vállalta a videó nyilatkozatot is akkor a videós kollégához, vagy amennyiben konkrét észrevétele volt a személyéről szóló cikkről a szerkesztőkhöz.

Én egy ilyen kísérőnek a munkáját végeztem, ehhez nyelvtudásra és a Wikipédia kellő ismeretére volt szükség, mivel az időt amíg a sminkesre, illetve a fotósokra vártunk, arra kellett felhasználni, hogy a képviselőt, illetve az asszisztenseit megismertessük a Wikipédiával, a szabad licenc fogalmával, és elmondjuk, hogy a fényképezést Európa 9 országának önkéntesei végzik. A következő kép jobb oldalán látható egy ilyen kísérő a képviselő adatlapját tartalmazó táblával: ( https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikipedians_in_European_Parliament_2014_5_f%C3%A9vrier_03.jpg )

Szigorú szabály volt, hogy a képviselőket nem lehet zaklatni, azaz kizárólag az önkéntes részvételükre lehetett számítani. Az Európai parlament irodája tájékoztatott minden képviselőt a fényképezés tényéről de leszólítani egy-egy képviselőt nem illett.

Ősszegésében a 4 nap alatt 319 képviselőről készült fénykép. Legaktívabbak az osztrák képviselők voltak 68%-os részvétellel (13/19) a magyarországi képviselők 50%-os részvételi aránnyal (11/22) holtversenyben a ciprusi(3/6), francia(37/74) és luxemburgi(3/6) képviselőkkel az 5 helyre kerültek.

A számszerűsített eredmények itt láthatók: (https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wikipedians_in_European_Parliament/Result). Az első projektmegbeszélésen a fő szervező egy 60%-os részvételre számított német és osztrák tapasztalatok alapján. Ez sajnos a Kelet-európai országok érdektelensége miatt nem teljesült.

Tapasztalatok[szerkesztés]

A projekt, nem véletlenül német alapossággal volt előkészítve és végrehajtva. Olaf Kosinsky, a fő szervező, 5 alkalommal egyeztetett az Európai Parlament irodájával 2 alkalommal személyesen Martin Schulz-cal az Európai Parlament elnökével is tárgyalt. Előzetesen 3 adatbázis (Commonsban, a Wikidatában és egy külön alkalmazás) készült az EP képviselők adataival. (https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wikipedians_in_European_Parliament/Wikidata ) Kinyomtatásra került mind a 764 EP képviselőről egy adatlap és ezek az adatlapok országonként ABC-be rendezve álltak rendelkezésre. Készült egy lebonyolítási terv amit 2-án egy több órás megbeszélésen egyeztettünk, ekkor derült ki, hogy a képviselők kísérésénél szűk keresztmetszet van. Kevés az erre vállalkozott résztvevő között az angolt beszélő. Így kerültem a kísérők közzé. A projekt célkitűzései egyértelműen voltak meghatározva:

  1. Minél több képviselőről fénykép készítése.
  2. A Wikipédia és a szabad licenc lényegének megismertetése a képviselőkkel, illetve azok asszisztenseivel.
  3. A képviselők, illetve asszisztenseik megismertetése a Wikimédia Egyesületekkel és azok munkájával. Ez elsődlegesen a kísérők feladata volt, de plakátokkal, és szórólapokkal is támogatták ezt a célt.

Magyarországi megvalósítás lehetősége A szervezők szeretnék, ha az EP, az osztrák a német és a német tartományi parlamentek után a szervezők szeretnék, ha más országban is hasonló projektekre kerülne sor. Egy magyar projekt megvalósítási lehetőségét is latolgattuk. Alapkérdés, hogy Kövér László házelnök Martin Schulz-hoz hasonló pozitív hozzáállást tanúsítana-e? Miután a szükséges fényképészetei felszereléseket akár a német akár az osztrák chapter biztosítaná egy magyar projekt lebonyolításával kapcsolatban két problémát látok: A projekthez szükséges 12-15 aktivistának a hiányát (akik 2-3 napon át képesek ezt az önkéntes munkát végezni) és kozmetikus támogatásnak a megszervezését.

Miután elkészült a projekt szervezők által készített statisztikája további értékelést is tudok hozzáfűzni.

Az Európai Parlament képviselőinek a fényképezésen való részvételét vizsgálva önkényesen 3 csoportra osztottam az országokat.

25% os részvétel alatti értéket mutattak a klasszikus balkáni országok Szlovénia, Horvátország, Görögország, Bulgária és Románia plusz Litvánia. Érdemes megjegyezni, hogy a 3 romániai magyar politikus közül 2 részt vett a fotózáson.

Átlag alatt 42% vettek részt a portugál, észt, lett, máltai, lengyel olasz dán, svéd, és belga képviselők.

Átlag feletti részvételt produkáltak a többi tagállam képviselői Érdekes, hogy a legnagyobb számban az osztrák képviselők fényképeztették le magukat és Kelet-Európából a magyar, cseh és szlovák képviselők. Azaz a volt osztrák–magyar monarchia országainak képviselői jóval az átlag felett vettek részt a fotózáson. A magyarországi képviselők részvételi aránya ugyan csak 50%. De a magyar képviselők aránya 55.5% miután a Szlovákiát, illetve Romániát képviselő 5 magyar nemzetiségű képviselő közül 4-en résztvettek a fényképezésen.

A négy nagy ország közöl csak Olaszország szerepelt az átlag alatt (34%). Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy számomra feltűnő volt az olasz képviselőknél a nyelvismeret hiánya. A német és a francia képviselők 50% feletti részvételi arányt mutattak, míg az Egyesült-királyság képviselői is az átlag felett vettek részt (47%) azon.

A részvételt illetően jól láthatók Európa különböző részeinek eltérő kulturális hagyományai és képviselők nyilvánossághoz való viszonya.

Én elsősorban a kelet-európai olasz, német, és az angol (skót) képviselőkkel kerültem kapcsolatba. Franciául több kísérő is beszélt. És volt egy svéd és egy katalán kolléga akik a skandinávokkal, illetve a spanyolokkal és a portugálokkal foglalkoztak.

A Wikipédiát minden képviselő ismerte, és az asszisztenseik zöme folyamatosan figyeli is. A nyugat-európai képviselők konkrét megjegyzéseket tettek, és többen a szócikkük ilyen olyan javítását is kérte (ezzel 4 fő foglalkozott). A kelet-európaiak általában a szokásos kérdéseket tették, fel, hogy tényleg bárki szerkesztheti stb. és többször kérték az asszisztensüket, hogy az a jövőben figyelje és kezelje a szócikkeket.

A szabad licenc fogalmával jóformán senki nem volt tisztában, a képviselők zöme nem értette, hogy mi a különbség a wikipédisták által készített szabad licencű képek és az általuk, vagy pártjuk által fizetett fotósok képe között. Ennek az elmagyarázása volt a legnehezebb feladat.

A 3. fontos információ aminek az eljuttatása a feladatom volt, hogy a fényképezést önkéntesek végzik ellenszolgáltatás nélkül a Német Wikimédia Egyesület vezetésével és nyolc további Wikimédia Egyesület támogatásával, részvételével. Ezt a nyugatiak többé-kevésbé természetesnek vették, míg a keletiek láthatóan nem tudtak az információval mit kezdeni. Sokan úgy gondolták, hogy ez az Európai Parlament szolgáltatása számukra.

Napló[szerkesztés]

Január 31-én délután indultam Budapestről autóbusszal közvetlenül Strasbourgba. Az EP ülésszaka idején a repülőjegyek megfizethetetlenek, különösen azért mert a közeli repülőterekre (Strasbourg, Baden-Baden) Budapestről nem repül fapados társaság. Február 1-jén reggel 6-kor voltam Kehlben, ahol a sofőr volt olyan kedves és letett, a szállásunk mind a 48 résztvevőnek a Kehlhez tartozó Kork nevű falúban volt. Február 2-án délután volt az első projektmegbeszélés Február 3-án délelőtt zajlottak az akkreditációs eljárások (sajtó belépővel léphettünk a Parlament épületébe) és a felszerelés beszállítása, felállítása. Február 3-án 15:00 – 21:30 fényképezés Február 4-én, 5-én 8:30 – 21:30 fényképezés Február 6-án 8:30 –14:00 fényképezés délután a felszerelés bontása. Február 7-én délelőtt utómunkálatok, a felszerelés összepakolása szállításra és este 21:15-kor indult a buszom Strasbourgból.

Bp. 2014.02.13.