Szerkesztő:Tanyasi Tahó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bemutatkozás

1947-ben születtem Veszprémben.

Elsőbe egy Hódmezővásárhely melletti tanyai iskolába jártam és nagyanyám volt az első tanítónénim, aztán hazakerültem Veszprémbe. Középiskolám a helyi vegyipari technikum volt, a színesfémipari tagozaton tettem képesítő vizsgát. Az ELTE TTK-án szereztem fizikus diplomát, néhány évre rá pedig a BME Villamosmérnöki Karán digitális szakmérnöki oklevelet. Negyvenes éveim vége felé kaptam egyetemi doktori címet a KLTE Természettudományi Karán fizikából.

Munkakönyvem szerint elsőként a Székesfehérvári Könnyűfémműben dolgoztam egy évet, a valóságban ebből 11 hónapot egyetemi előfelvételisként Kalocsán, a 37. Budapesti Forradalmi Ezrednél szolgáltam honvéd rendfokozatban. Fizikusként első munkahelyem a Villamosipari Kutatóintézet volt, ahol napelemek és tüzelőanyagok fejlesztésén és mérésén dolgoztam csaknem három évig, bár ebből is elvett 3 hónapot a Magyar Néphadsereg egy híradóstiszti tanfolyam erejéig. Aztán csaknem hat évig a MOM-ban laboratóriumi műszerek elektronikáját fejlesztgettem. Innen az MTA MFKI-ba kerültem, ahol annak MFA-vá való átalakulásával együtt jó három évtizedig - nyugdíjazásomig - végeztem fotometriai méréseket és fejlesztettem ilyen műszereket, bár az utolsó 12 évben csak részállásban, mert akkor már főállásban az MTA Csillagászati Kutatóintézet műszaki vezetője voltam, ugyancsak a nyugdíjazásomig.

A 90-es évek közepén 1-2 évig fotometriai gyakorlatokat vezettem a veszprémi egyetem Informatikai Tanszékén, az évtized vége felé pedig két évet vendégkutatóként az USA Nemzeti Szabványosítási és Technológia Intézetben (NIST) töltöttem, ott is fotometriai mérésekkel és műszerfejlesztéssel foglalkoztam.

Nyugdíjasként a család, kirándulások és a fotózás tölti ki a napjaimat.