Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:TErika/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


  Szakmai önéletrajz



Györffy László 1940. október 2-án született Budapesten.

A gimnáziumi évek alatt, 1957-ben rövid vizsgálati fogságban volt a forradalmat és szabadságharcot követően. Érettségi után segédmunkás, kocsikísérő, színházi díszletmunkás, könyvesbolti elárusító, majd 1961-65 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1981-ig különböző vidéki színházaknál színészként és dramaturgként dolgozott. Több filmben szerepelt.

           Első könyve: Dobd föl magad, fiú! (novellák) 1975-ben jelent meg, majd regénye, (Kőorgonák) 1980-ban. 1990-től kisregénye, novelláskötete, hangjátékainak gyűjteménye következett, melynek egyes darabjait nemcsak a Magyar Rádióban, de külföldön lefordítva is sugároztak. (Pl. Bécsben, Lisszabonban, Varsóban, Párizsban)
           1982 óta szabadfoglalkozású író.
           Hét esszéket, közéleti írásokat tartalmazó könyvét is kiadták, amelyek végigkísérték a rendszerfordulás társadalmi változásait. Szépirodalmi munkásságában is megtalálhatjuk ezt a fajta írói érzékenységet.
           2006-ig huszonnégy könyve jelent meg.
           2005-ben írói munkásságának 35. évfordulójára „Szabad a vásár” című novellás kötetét adták ki. „Aki megszökött a halál elől” című történelmi regényét a Magyar Művészeti Akadémia a 2000. millenniumi évben Arany Oklevéllel jutalmazta, ezt a könyvét „Schatten” címmel németre is lefordították, és 2003-ban Németországban adták ki. A felsorolt műfajokon kívül készített még interjúkötetet a külhoni, politikai okok miatt börtönt viselt és elmenekült magyarokkal és hazai kortárs költőkkel, továbbá három meseregénye is megjelent. Írt két bemutatott tévéfilmet, 1988-ban Kazimiercz Moczarski „Beszélgetések a hóhérral” című regényéből és saját novellából 1994-ben „Vasárnapi séták” címmel.

           Díjai:    Nagy Lajos díj (1998)
                       Széchényi Társaság Színműpályázati Különdíj (1992)
                       Rádiós Nívódíjak (1994, 2003)
                       Magyar Szellemi Védegylet „Rendületlenül” díj (2004)
                       Bertha Bulcsú díj (2004, 2005)

Tagja: a Magyar Írószövetségnek, Magyar Írók Egyesületének, PEN Klubnak, Százak Tanácsának, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, Trianon Társaságnak, Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének, Irodalmi Filmalkotók Egyesületének