Szerkesztő:Térkitöltőanyag.hu/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Minden csomagolást a gyártás befejezésétől a vevőig terjedő úton különféle igénybevételek érik. Ezek bizonyos körülmények között a termékben részlegese vagy teljes kárt okozhatnak. A csomagolás feladata az igénybevételek hatását olyan mértékben csökkenteni, hogy a termék ép maradjon. A csomagolási ráfordítás gazdasági haszna abban van, hogy a károsodás mértékét kizárja, vagy legalább elfogadható mértékre csökkenti. Elméletileg minden termék csomagolható olyan mértékben, hogy még rendkívüli katasztrófák – (hajó elsüllyedése, repülőgép lezuhanása, közúti baleset) következtében se sérüljön meg. Az ilyen csomagolás természetesen lényegesen költségesebb, mint az, amelyik a szokásos igénybevételek ellen nyújt védelmet.

Így például az egyik villamos ipari vállalat vezetőjének bemutatták a legújabb porszívó mintapéldányát, az erre a célra tervezett csomagolásban. A készülék és a csomagolás ellenálló képességének ellenőrzésére a vezető a mintát első emeleti irodájának ablakából a kövezett udvarra hajította le. Miután a porszívó ezt az igénybevételt is kifogástalanul elviselte, alakult ki a vélemény: „Ez a csomagolás jó, ennél maradunk.”

Kétségtelen, a szóban forgó csomagolás áruvédelmi szempontból jó, kérdéses azonban, hogy gazdaságos-e? A csomagolás tervezésekor a mértékadó ejtési magasság is legfeljebb 0,7 m, és nem 10 m.

A gazdaságilag legkedvezőbb áruvédelem az eléréshez szükséges ráfordítások és a kárszabályozó költségek (bizonyos időszakon át vagy sok szállítmány átlagos tapasztalataiból összeállítva) legkisebb összege. Ez alatt a kárköltségek döntők. Az optimumon túl lényeges javulás nem érhető el, a csomagolás már nem gazdaságos. A kárköltségek nullavonala még fokozott csomagolással sem érhető el, mert káresetek során ritkán állapítható meg, ténylegesen mi történt és mi volt a kár valódi előidézője. Ritkán van jelen szakmailag megalapozott és reális vélemény adására alkalmas személy. A szemben álló felek kereskedelmi érdeke gyakran a tények elkendőzésére vezet. A káreset rekonstruálásának kísérlete is csak ritkán nyújt felvilágosítást. Ehhez járul még, hogy nincs világos határ az átlagos és azt meghaladó igénybevétel között. Tömegcikkek és nagy sorozatban gyártott termékek költséges csomagolása nem gazdaságos. Exporttermékekre – ahol a kár jelentős többletköltséggel járhat -, a biztonság érdekében nagyobb ráfordítás is megengedhető.

Milyen mérvű védelem szükséges? A termékre ható szállítási és tárolási igénybevételek fajtája és mértéke meghatározható. Bizonyos mértékig szinte valamennyi termék csomagolás nélkül is károsodás nélkül elviseli ezeket az igénybevételeket. Így például az üzemelése során rázkódásnak kitett terméket eleve úgy kell megtervezni, hogy az ilyen jellegű igénybevételt elviselje. Ezért ez nem is igényli a párnázó hatású csomagolást. Ha a szállítási és tárolási igénybevételek a termék üzemelésénél fellépő hatásoknál kisebbek, gyakorlatilag csomagolásra egyáltalán nincs szükség. Ha ellenben a gyártótól a felhasználóig tartó úton a szállítási és tárolási igénybevételek a termék szerkezeti terhelhetőségének mértékét túllépik, az igénybevételi csúcsértékeknek megfelelően kialakított csomagolással kell a védelemről gondoskodni különféle térkitöltőanyagokkal. Táblázatból vehető vagy mérőeszközzel meghatározható abszolút érték nincs, a legkedvezőbb értékek azonban tapasztalati alapon meghatározhatók, éspedig az igénybevételeknek laboratóriumi berendezésekkel (ejtőasztal, lejtőpálya, nyomóprés, rázóasztal, stb.) való utánzásával. Ennek során a nem ismert vizsgálati értékeket helyettesítő jellemzőkkel (pl. ejtési magasság) pótolják.

Hol és mit kell védeni? A legkedvezőbb védelmet nyújtó szállítási csomagolás tervezésekor a fellépő igénybevételeken kívül azok mértékét, nagyságát és a termék terhelhetőségén kívül további feltételt is figyelembe kell venni. Ismerni kell, hogy a termék mely pontján vannak meghatározott igénybevételre érzékeny részek és honnan érheti azokat a legerősebb támadás. Csak így lehet a szükséges áruvédelmet gazdaságosan a termék szóban forgó helyén kialakítani, ill. ahol a ilyen értékű védelem felesleges, elhagyni.

forrás: Dr Pánczél Zoltán: Csomagolástechnika