Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Szerozsa/Georgius Aranka Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Georgius Aranka Társaság az 1990-es évek közepén alakult Kolozsváron, de hivatalosan csak 2004-ben került bejegyzésre önálló szervezetként. Névadója Aranka György erdélyi író, költő, tudományszervező, akinek jelentős szerepe volt a nyelvújítási mozgalmakban, Erdély Kazinczyjának is nevezik.

A Társaság célja, küldetése[szerkesztés]

A kolozsvári Georgius Aranka Társaság magyar szakos tanárok önálló, nonprofit, civil szervezete, amely 2004 tavaszán jött létre mint hivatalos jogi személy. A társaság munkája azonban már ekkor tízéves múltra tekintett vissza, hiszen abból a nyelvművelői körből bontakozott ki, amelyet 1994 őszén néhány lelkes magyar tanár – Kása Magdolna, Kovács Katalin, Tötszegi Tekla, Misztrik Jolán – hívott életre. Szándékaikat, elgondolásaikat lelkesen felkarolta, majd mindvégig támogatta Tőkés Elek, magyar szakos tanfelügyelő és iskolaigazgató. Javaslatára a magyar szakos tanárokat tömörítő nyelvművelő kör Aranka György nevét vette fel, a tisztelet és a hűség jeléül.

A Társaság azzal a céllal vállal fel és szervez anyanyelvművelő tevékenységeket, hogy kommunikáció központú világunk és sajátos nyelvi környezetünk követelményeihez igazodva, valamint a klasszikus és a mai magyar nyelvi értékekre alapozva hozzájáruljon mindazon tehetséges fiatalok képzéséhez, akik elhivatottságot éreznek a magyar nyelv és irodalom, a magyar kultúra értékei iránt. Ezen célok megvalósítása érdekében a társaság a következő tevékenységeket vállalta föl:

Tevékenységek[szerkesztés]

  • nyelv-és beszédművelő köröket működtet
  • évente szervez országos szinten nyelv-és beszédművelő versenyeket
  • anyanyelvi tábort szervez tehetséges tanulók számára
  • biztosítja a tanulók külföldi versenyeken való részvételét
  • továbbképző tanfolyamot szervez a körvezető tanárok számára
  • szakmai fórumot biztosít a magyartanárok számára
  • kapcsolatot tart fent mindazon szervezetekkel, iskolákkal, amelyek a hatékony anyanyelvi nevelést elsődlegesnek tartják oktatói munkájukban



A Társaság felépítése[szerkesztés]