Szerkesztő:Szellemkep/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bevezető[szerkesztés]

„...A fotográfia nem gyorsvonat... Inkább kerékpár és időgép. Olyan közlekedési eszköz életünk díszletei között, mely nem engedi észrevétlen elsuhanni a tájat. És persze minden egyes kép azonnal elindít egy filmet, egy történetet, és előhívja az előtte és az utána kikövetkeztethető pillanatot. Tehát olyan varázslat, mely velünk rokon, belőlünk, és általunk jön létre, mégis önálló életet él...”

(Fuchs Lehel a Szellemkép Szabadiskola művészeti vezetője)

Szellemkép Szabadiskola Alapítványi formában működtetett nyitott művészeti iskola, ahol 1994 óta folyik kétszakos fotográfus és filmes képzés, egymásra épülő, de önállóan, egyes egységekben is elvégezhető, alap- közép- és felső fokon.

Története[szerkesztés]

A Szellemkép Alapítvány által működtetett Szellemkép Szabadiskola 1994 óta végez fotográfiai és filmes művészeti oktatást alap-, közép és főiskolai szinten. Igyekszünk egy olyan szemlélet mentén tanítani, ahol nem a tanár szubjektív véleménye válik döntővé, hanem a hallgatók - alkotói fotográfiában megvalósuló - önkifejezése. A Szellemkép Szabadiskola képzése során igyekszik egy olyan útravalót adni diákjainak, egy olyan önálló gondolkodásnak és eszköztárnak a kiépítését elérni, amivel bárki meg tudja találni a saját útját. 

Fontos, hogy hallgatóink megértsék, igenis létezik egy alkotói fotográfia, egy önkifejezés, de ez mégsem pusztán szubjektív kérdés. Szakmailag ezek megtanulható és mérhető dolgok. Egy olyan útravaló egy olyan önálló gondolkodásnak és eszköztárnak a kiépítését jelenti ez, amivel bárki meg tudja tanulni, hogyan fejezze ki képben önmagát hitelesen.

Fotós oktatásunk folyamatos műhelymunkára épül, melyhez hallgatóinknak korlátlan idejű analóg- és digitális labort, és bizonyos számú műtermi gyakorlatot biztosítunk. Alapítványunk ösztöndíjakkal, pályázatokkal is segíti a legtehetségesebbeket.

Az első félévben alapozó képzés zajlik, a következő két félév adja az önálló munkára már alkalmas tudást. Tematikus blokkok váltogatják egymást, mint riport, portré és divatfotó. A diplomamunkát megelőzően már egymástól teljesen eltérő irányzatokat képviselő fotósok, művészek mutatkoznak be az iskolában. Használatban vannak a digitális mellett az analóg és a régi archaikus kézműves technikák is. Az iskolára jellemző a folyamatos műhelymunka.

1989 óta az iskola adja ki a Szellemkép Művészeti Folyóiratot, mely fő tematikája a fotográfia és a társművészetek. A lap a hazai kortárs művészeti életbe nyújt betekintést. 2010-től a folyóirat online formában működik.

Fotós képzések[szerkesztés]

Művészeti fotóiskolánkban moduláris fotós képzések zajlanak, azaz egymásra épülő, de önállóan, egyes egységekben is elvégezhető fotográfus kurzusok végezhetők el: alapfokú fotográfus, haladó fotós és fotográfus mesterszak.

Nyári tábor[szerkesztés]

A Szellemkép Alapítvány fennállása óta délutáni tandrendű iskolai oktatás mellett minden évben nyári tábort is szervez. Ez az egy hetes esemény alkalom arra, hogy távol a hétköznapi kötöttségektől koncentrált figyelemmel dolgozhassanak és fejlődhessenek a résztvevők: kezdők és profik, egykori és jelenlegi hallgatóink és azok is, akik az évközi iskolai munkába nem tudnak bekapcsolódni. Itt alkalom nyílik megismerni az iskola tanárait, munkamódszereit, szemléletmódját. A táborban eltölthető szakmai órák száma meghaladja az iskola egy félévnyi idejét.

Fotográfusok[szerkesztés]

A Szellemkép Szabadiskola vezető tanárai részben a Szellemkép köréhez tartozó művészek, részben a hazai vizuális művészeti élet progresszív, szemléletében friss alkotói, akik egyben kiváló pedagógusok is: Balla Vivienne, Barta Zsolt Péter, Benkő Imre, Bozsó András, Brezina Zoltán, Déri Miklós, Drégely Imre, Fejér János, Hamarits Zsolt, Kása Béla, Kerekes Emőke, Kovács Melinda, Pályi Zsófia, Sióréti Gábor, Taskovics Dorka, Vancsó Zoltán, Vékás Magdolna, Zalka Imre fotográfusok, Miltényi Tibor, Szarka Klára esztéta, Szirányi István művészettörténész, Fuchs Lehel fotográfus, operatőr, a Szellemkép művészeti vezetője, Komár István filmrendező-operatőr, Csukás Sándor operatőr, Erdélyi János, Szekeres Csaba, Sopsits Árpád, Balogh Zsolt, Silló Sándor, filmrendező, Muhi Klára filmkritikus, Vajdovich Györgyi filmesztéta, szerkesztő

Elérhetőségek[szerkesztés]

Szellemkép Szabadiskola – Szellemkép Film- és Fotóművészeti Alapítvány

Cím: 1072 Budapest, Dob utca 20, 2. emelet 25. – 28-as csengő

Telefon: +36 1 781 6410, mobil: +36 70 637 - 4953

E-mail: szellemkep@gmail.com, szellemkep.palyazat@gmail.com

Külső Hivatkozások[szerkesztés]