Szerkesztő:Szacsan/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nyugat Ma (folyóirat)

A legendás Nyugat XXI. századi folytatásaként elismert Nyugat Ma folyóiratot Szabó Zoltán Attila alapította, két mecénással, Konyári János borásszal és Klapka György üzletemberrel közösen, 2010-ben. A független szépirodalmi folyóirat főszerkesztője nem először tett azért, hogy a kliensrendszerű magyar irodalmi életbe új színek, pluszenergiák vegyüljenek. Szabó a rendszerváltás utáni két évtized során tartalmi értelemben mindinkább kiüresedő, politikai és gazdasági részérdekeket, uradalmakat szolgáló médiaipar számára is alternatívát kínál kezdeményezéseivel.


Tartalomjegyzék 1. Előzmények 2. Nyugat ma: új időszámítás 3. Szerzők 3.1 A Nyugat Ma alkotógárdája 3.2 Rovatok

     4. Sajtótükör 
     5. Nyugat Ma 2011.
     6. Kiemelt újnyugatos események (2010-2011)
     7. A Nyugat koronatanúja
     8. Nyugat Most 
     9. Külső hivatkozások
    10. Videók


Előzmények

Szabó Zoltán Attila 1996-ban, a „lassan semmibe vesző” magyar kritikai újságírás megújítását célozva – Jordán Tamás, a Merlin Színház akkori igazgatójának segítségével – létrehozta a Merliner kritikai és publicisztikai folyóiratot. A budapesti művészvilágban hamar közkedveltté vált orgánum „kezdőcsapatában” Csoboth Judit, Göttler Anna, Győrfi András és Hauck Ferenc nevét találjuk. Az első három lapszám tervezőszerkesztője Champdor volt, őt Aradi Sándor követte.

Az 1996-1998 között megjelenő anyalapban (az immár 15 éve létező internetes oldal, a merliner.net sokkal terjedelmesebb névsorából itt nem csemegézve…) publikált: Bernáth László, Cserhalmi Imre, Grandpierre Attila, Kal Pintér Mihály, Major Árvácska, Mandel Róbert, Máté Gábor, Radó Gyula, Réz András, Szigethy András és Zentai Mari. A Merliner működését B. Tóth Mihály és Bolvári Endre segítette.

ARTéria néven, a Magyar Sajtó kulturális mellékleteként is megjelent a Merliner, 1999-2000-ben. A csapathoz ekkor csatlakozott – íróként – Kálloy Molnár Péter, Márta István, Müller Péter „Sziámi” és Szőke András. Miután a Merlinert sikerült végleg az internetre menteni, Szabó könyveket írt, illetve – közel egy évtizeden át – a Vasárnap Reggel főszerkesztő-helyetteseként, valamint a Budapesti 7 Nap lapszerkesztőjeként dolgozott.

Nyugat Ma: új időszámítás

A Volt egyszer egy filmgyár című könyve (kiadó: Greger-Delacroix) utószavában Sz.Z.A. utalt rá, miért érzi kulcskérdésnek az irodalom, a művészeti élet megújítását, felpezsdítését: „…ideje lenne magasabbra tenni a mércét. Jelenleg ugyanis a honi kulturális köz(tes)élet engem a Monthy Python társulat egykori legendás jelenetére, az idióták versenyére emlékeztet. A mai „magasugrók” rendre olyan rudat próbálnak meg átugrani, amelyik fel sincs függesztve, csupán snasszul a földre hajították. Úgyhogy az, aki csak átlép rajta, máris nyertesnek, vagy legalább helyezettnek érezheti magát az idióták olimpiáján. Ott tartunk, hogy a korszellem alapján mind többen, mind nyíltabban teszik fel büszkén, netán pöffeszkedve a kérdést: szükség van-e egyáltalán kultúrára?” Szigethy András – még a Merlinerben (I/2.) – hasonlóan komor képet festett a jelenkorról. „Az új világ kereteit gyakran változó törvények – lásd például adó –, a jogállamiságba vetett billegő hit és az integráló erkölcsi struktúra mindenhol fel-felfeslő szövete adják. A kultúranélküliség korát éljük… Mennyivel könnyebb volt válaszokban és viszontválaszokban vitatkozni a kultúráról, mint megélni és megérteni, hogy valójában szörnyű, kaotikus és lehangoló egy olyan korszakban létezni, ahol már és még nincs meg az a burok, amely integrálja a magatartás- és viselkedésformákat, identitástudattal ruház fel bennünket, egyáltalán lehetővé teszi számunkra a biológiai léten túl az életet.” Nem véletlen, hogy a Nyugat Ma beharangozó sajtótájékoztatóján, 2010. október 29-én, az alapító-főszerkesztő Szigethyt idézte. A független szépirodalmi folyóirat első száma 2010. október 23-án látott napvilágot. A címoldalon Zalán Tibor haikuja (Prés) olvasható: „Vélt arányok közt / Telik be az idő. Nem / kívül-belől. Itt.” A főszerkesztői jegyzetben ez áll: „Érzelmek és realitások, tradíciók és új ideák közt szövünk sajátos irodalmi pókhálót. Megkíséreljük a lehetetlent: tenni a végletes gondolkodás ellen, tenni azért, hogy a kimondott-leírt szavaknak megint súlya legyen Magyarországon, tenni azért, hogy ne éljünk tovább nevek és közhelyek bűvöletében, tenni azért, hogy a valós teljesítményt díjazzuk, ne a baráti szövetségest, tenni azért, hogy a befektetett energia és a munka magas színvonala térüljön meg, s ne a szépen becsomagolt nagysemmi, a látszatcsicsa, a diszkonthumbug. Persze, nincs nálunk a bölcsek köve, így arra nincs garancia, hogy célt érünk. De miért ne próbálnánk meg tanulni és taní-tani?” Szerzők – A Nyugat Ma alkotógárdája (I./2. – II. /1) :

Andrassew Iván, Babics Imre, Baranyovics Borisz, Bertók László, Bíró József, Bolemant László, Bujdosó Alpár, Czeizel Endre, Cserhalmi Imre, Csukás István, Diósi Imre, Fráter Zoltán, Győrffy Ákos, Horváth Gábor Miklós, Horváth Orsolya, Kal Pintér Mihály, Kálloy Molnár Péter, Kerekes Tamás, Kertész Ákos, Kerékgyártó Kálmán, Kiss Mária, Lackfi János, Légrádi György Attila, Major Árvácska, Novák Valentin, Nováky Erzsébet, Palya Bea, Petőcz András, Pozsgai Zsolt, Pusztay Réka Adrienn, Schwalm Zoltán, Spangel Péter, Szabó Zoltán Attila, Szarka Tamás, Tamás Menyhért, Váczy András, Vörös István, Zalán Tibor.

– A Nyugat Ma rovatai:

Ezerjó, Mesebeszéd, Árnyalat, Kilátó, Nyugati megálló, Nyugat Ma Esszé, Ikon, Szabadjáték Manézs, Látótér, Látlelet, Iránytű. (© Szabó Zoltán Attila)


Sajtótükör Részlet Gyurkovits Róza (Felvidék Ma – 2010. december 16.) írásából: „A kritikusok többsége egyetért abban, hogy a Nyugat Ma puszta létrejötte felér egy szelíd forradalommal manapság, amikor a felszínesség, a bulvárújságírás a divat. A kultúráért nemcsak szavakban tenni akaró triász a budapesti irodalmi kánont megkerülve, a kurátorok előszobáit figyelmen kívül hagyva hozott létre valami egészen egyedit… Az első lapszámot látva-olvasva – ilyen is rég volt… – az ítészek többsége csettintett; dicsérve a belbecs és a külcsín tekintetében nívós kiadványt. Klapkáék a marketing területén sem teljesítettek rosszul: Budapesten, Karinthy egykori törzshelyén, a Bartók Béla (a zeneszerző egykor szintén publikált a legendás Nyugatban!) úton fellelhető Hadik Kávéházban mutatták be a független szépirodalmi folyóiratot.” Részlet Papp Sándor Zsigmond (Népszabadság – 2011. január 4.) írásából: „Attól Szabóék nem tartanak, hogy a legendás elődre való hivatkozás túl sok terhet róna a szerkesztőségre, hiszen a viszony inkább amolyan nagypapa-unoka, jópajtási-szövetségi lenne. Mindenképpen szeretnék követni a Nyugat által képviselt értékrendet, azt a közös nevezőt, amelyet a sokszínű, sokféleképpen szerkesztett, több korszakot is átívelő folyóirat ránk hagyott.” Részlet T.D. (Újbuda – 2011. február 9.) cikkéből: „A Nyugat Ma készítői szerencsére arra is ügyeltek, hogy a szűk rétegeknek szóló, bölcsészterminológiát használó szakfolyóiratokkal szemben a nagyközönség számára is érdekes, fogyasztható tartalommal álljanak elő.” Nyugat Ma 2011 Karinthyék egykori törzshelyén, a Hadik Kávéházban készült az újnyugatosok fotója (Diósi Imre műve), melyet a Nyugat Ma 2011. február-márciusi lapszáma is közölt, bár a fotográfia a Metropol 2011. január 27-i számában jelent meg először. A művészek e képpel is azt demonstrálták, hogy „Magyarországon helye van a szép szónak, az indulatmentes párbeszédnek, az olvasót megszólítani képes, élő-lélegző kortárs irodalomnak.” A fényképen látható alkotók: Bolemant László, Pusztay Réka Adrienn, Nováky Erzsébet, Csukás István, Klapka György (alapító-mecénás), Szabó Zoltán Attila (alapító-főszerkesztő), Kálloy Molnár Péter, Kal Pintér Mihály, Petőcz András, Légrádi György Attila, Spangel Péter, Kertész Ákos, Kiss Mária, Tamás Menyhért, Czeizel Endre, Horváth Gábor Miklós, Horváth Orsolya, Konyári János (alapító-mecénás), Váczy András.

Kiemelt „újnyugatos” események (2010-2011)

2010. október 29.: Lapbemutató sajtótájékoztató a Hadik Kávéházban 2010. december 2.: Az Alexandra Pódium vendégei: Klapka György és Szabó Zoltán Attila 2011. január 21.: Újnyugatos fénykép készítése a Hadik Kávéházban a Duna Tv és az Újbuda Tv stábjának jelenlétében 2011. február 16.: Nyugat Ma-est a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Magyar Irodalomtörténeti Társaság meghívására. Házigazda: Petőcz András, a Szépírói Tagozat elnöke 2011. március 15.: Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila irodalmi estje a Pilvaxban „A Nyugat és a Nyugat Ma szelíd forradalma” címmel 2011. március 30.: A Kelemen Kör vendége: Szabó Zoltán Attila. Helyszín: Apacuka 2011. április 29.: A Héjbontó (Szin Medias Res társulat) bemutatója a Pilvax Irodalmi Pódiumon (Író-rendező: Kal Pintér Mihály. Művészeti vezető: Szabó Zoltán Attila) 2011. június 2-6.: Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok a Vörösmarty téren a Nyugat Ma szerzőivel 2011. július 5.: A koronatanú (Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila dokumentumfilmjének díszpremierje a Gellért Hotel Gobelin-termében) 2011. szeptember 4.: A koronatanú tv-premierje (Hír Tv – Vetítő) 2011. szeptember 9.: A koronatanú vetítése a New York Palotában 2011. november 14.: Petőcz András könyvbemutatója a Magyar Írószövetségben. (A szerző gyűjteményes, összegző kötetében – az AB-ART gondozásában – helyet kapott a Megölelt az Isten (Nyugat Ma II. évfolyam / 1. szám, Manézs) című vers.

A Nyugat koronatanúja A Nyugat Ma Szépirodalmi Kör a kezdetektől nyitott a társművészetek felé. Ezért is készített dokumentumfilmet – az első lapszámban megjelent, Hetényi Károly évszázadáról tudósító riportra építkezve – Kálloy Molnár Péter költő, színész, rendező és Szabó Zoltán Attila író, kritikus. (A filmet 2011. február 16-án mutatták be a Petőfi Irodalmi Múzeumban, majd két díszpremierre került sor: a Gellért Hotelben és a New York Palotában. A művet 2011 őszén a Hír Tv Vetítője sugározta.) „Hetényi Károly élete kész kalandfilm. Egy árvaházból kilépve lett a legendás New York inasa, ahol testközelből figyelte a Nyugat nagyjait és a korszak színészóriásait, köztük Csortos Gyulát, Muráti Lilit. Látta sakkozni – és hallotta káromkodni – Karinthyt, kiszolgálta Kosztolányit és a mindig magányos József Attilát. Hetényi úr titkok tudója: a kávéházi kultúra és a kávékészítés szakértője… A Nyugat koronatanúja megjárta az orosz frontot, dolgozott malomban, volt keszonos és menthetetlenül szerelmes… Karcsi bácsi éveket töltött el a híres Royalban, a patinás Gellértben, de kiismerte a Miami sajátos világát is, ahol kollegája – az eszpresszó mellé – szép szőkéket ajánlott az uraknak. A film hőse megfordult a Dob utca sarkán, a Meteorban is, ahová egy nap átlagban háromszor járt ki a rendőrség, de szép esztendőket töltött a Kulacsban is, ahol már nem a kávé, inkább a fröccs volt a sikertermék, az örök sláger pedig a Szomorú Vasárnap.” – Újnyugatos film Bolyhos pálinkával (4 Cent, 2011. augusztus 12.) http://4cent.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=301:ujnyugatos-film-bolyhos-palinkaval&catid=1:palinkavilag&Itemid=2 – „Nyugatos” film a Nyugat koronatanújáról (Hírnök, 2011. július 19.) http://hirnok.hu/rovat/79-kultura/223-nyugat-koronatanujarol A koronatanú színhelyéül szolgáló New York Palota későbbi korszakát Csukás István „Hungária egyetem” című művében mutatja be (Nyugat Ma II. / 1. – Mesebeszéd).

Nyugat Most A Nyugat Ma utódlapja 2012 márciusában lát napvilágot.

Külső hivatkozások Nyugat Ma a Facebook-on http://hu-hu.facebook.com/pages/Nyugat-MA/112088838854269 Nyugat Ma: Facebook-galéria (PIM) http://hu-hu.facebook.com/media/set/?set=a.149396878456798.33229.112088838854269&type=3 Képen a Nyugat Ma a Hadik Kávéházban www.hadikkavehaz.blog.hu „A Nyugat Ma nem a Nyugat!” (eMasa) http://www.emasa.hu/cikk.php?page=sajto&id=7549 Bemutatkozott a Nyugat Ma (Felvidék.ma, 2010. november 4.) http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&view=article&id=25176:bemutatkozott-a-nyugat-ma&catid=53:kultura&Itemid=115 Bemutatkozott a Nyugat Ma (képgaléria) http://www.felvidek.ma/component/phocagallery/category/32-bemutatozott-a-nyugat-ma „A Nyugat Ma szelíd forradalma” (Felvidék Ma, KultúrPart, 2010. december 16.) http://www.felvidek.ma/felvidek/kultura/25905-a-nyugat-ma-szelid-forradalma Semmi sem gátolja a művészi szabadságot (Metropol, 2010. december 22.) http://www.metropol.hu/cikk/668416 Megint és Újra Nyugat (Népszabadság, 2011. január 4.) http://www.nol.hu/kult/megint_es_ujra_nyugat Pilvax (Official site) http://hu-hu.facebook.com/pages/PILVAX-Official-site/213569735335864 Diósi Imre a Merliner.net weboldalán http://www.merliner.net/?mode=galery&galid=dios&action=home Petőcz András honlapja http://www.petoczandras.eu/ Pozsgai Zsolt honlapja http://www.pozsgai.com/naplo/2010/10/27/nyugat-ma/ Kálloy Molnár Péter honlapja http://kalloy.hu/kalloy_molnar_peter_honlapja/fooldal/&c=list Kálloy Molnár Péter publicisztikája (ARTéria / merliner.net) http://www.merliner.net/?velemeny=0&news_id=673 Beugró a Facebook-on http://hu-hu.facebook.com/Beugro „A koronatanú” (Pepita) http://hadikkavehaz.blog.hu/2011/11/17/kalloy_molnar_peter_es_szabo_zoltan_attila_film_riport_a_hadikban Szabó Zoltán Attila a Port.hu-n http://www.port.hu/pls/pe/person.person?i_pers_id=363235&i_topic_id=1&i_city_id=3372&i_county_id=-1 – Apám temetésére tartva… (Nyugat Ma I/2.) http://www.merliner.net/?velemeny=1&news_id=1581 – A Tabán a világ közepe (merliner.net) http://www.merliner.net/index.php?velemeny=1&news_id=1536 – Szenteste (evangelikus.hu) http://www.evangelikus.hu/lapszemle_2009-2011/szabo-zoltan-attila-szenteste – Burgonyaszirmot a hídépítőknek http://www.mixonline.hu/Nyomtato.aspx?id=35466 Merliner & Média http://www.merliner.net/m_media/index.html Zalán Tibor honlapja http://www.zalan.deltabroker.at/ikreator/zal/cms_pub/home Pólus Online (meghívó) http://polusonline.blogspot.com/2011/03/szabo-zoltan-attila-az-apacukaban.html Petőfi Irodalmi Múzeum (a Magyar Irodalomtörténeti Társaság meghívója) http://irodalomtortenet.wordpress.com/2011/01/25/meghivo-nyugat-ma/ Spangel Péter – Az ember. Vallomások Sinkovits Imréről http://www.magyarmenedek.com/products/2527/Az_ember_-_Vallomasok_Sinkovits_Imrerol_-_Spangel_Peter.htm Vinoport.hu: Szabó Zoltán Attila-interjú a Nyugat Máról, A koronatanúról és a Pilvaxról http://www.vinoport.hu/?node=3659 Fidelio.hu: Bor, irodalom és jazz a Pilvaxban http://fidelio.hu/szinhaz/ajanlo/bor_irodalom_es_csodas_menu_a_pilvaxban

Videók: A koronatanú (itthonotthonvan.hu) http://www.youtube.com/watch?v=0_oNCmoYbBw Újra feltámadt a Nyugat (Újbuda Tv) http://www.ujbuda.hu/hirek.php?articleid=4199