Szerkesztő:Szabo Tamas/assertiv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az asszertív (magabiztos) viselkedés az arany középút[szerkesztés]

Az asszertív viselkedés az arany középút a

  • behódoló (szubmisszív), alárendelt magatartásforma és a
  • fenyegető (aggresszív) magatartásforma között

Az asszertív viselkedés az arany középút - asszertív = magabiztos, az értékeiben biztos, nem támadó és nem védekező (ezért hasznos az aggresszív viselkedéssel szemben)


miért irtam ezt az oldalt?[szerkesztés]

A fenti bölcsességet nem ismerheti mindenki, nem tudják, hogy egy arany középútról van csak szó.

Igy alakult, hogy beleszólás követ, amikor másokkal tárgyalok: "Bocs, kedves Tgr, hogy beleszólok, de most már elegem van userünk azon szokásásából, hogy szerkesztési sérelmeit javaslat formájában, parttalan vitákkal köríti és lényegtelen, piszlicsáré kérdésekkel köti le mások figyelmét, mégpedig tartósan.""..másokat szándékosan feltartó vitákat provokál, nagyon rossz néven veszem." (valaki)

Úgy látszik neki nem volt más dolga, mivel öt személyesen soha nem tartottam fel, mindig ö jelentkezett.

mit tanácsolnak?[szerkesztés]

A pszichológia oktatásban: Azt tanácsolják, hogy amikor igazunk van, és mások nem akarják szempontunkat tudomásul venni, akkor nyugodt, változatlan hangon ismételjük meg mondanivalónkat többször, Lényeges kelléke az asszertív személyiségnek, hogy tudja, hogy mit akar (elérni), és tisztában van a másik igényeivel is. (önbizalom, az öntudat, az önbecsülés)

példák az agressziv (káros) viselkedésre, amikor elöször itt körülnéztem, már megvolt[szerkesztés]

Agresszív:

  • Negatív érzések mások iránt,
  • Harag és vádaskodás,
  • Minden helyzetet kontrollálni akar,
  • Gyanakvás

Csak azért, hogy szemléltesem, mit találtam amikor "csatlakoztam egy klubhoz, amelynek előtte is megvoltak a szabályai " Az idézett viták nagy része már elöttem megindult.

Nem személyeskedés a kritika, nem az hangoskodók (egyes admin, stb.) személye ellen szól, hanem csak a karikatura ellen amit például egyes admin csinál magából, amikor érvek hiányában idöpontokat "téveszt", vagy nem csak egyszer "a román WP" mint elrettentö példát emliti (egy szót nem tud románul, legalacsonyabb szintü kisiklás).

Hangsúlyozom: az itt következö, agressziv kifejezéseket én sehol nem használtam, csak idézem!

Negatív érzések mások iránt, harag, vádaskodás[szerkesztés]

"Végre megértettem, miért utálsz engem olyan makacsul és határtalanul (nem rólam szól)", "makacsul ismételgetett rágalmat pl. arról, hogy én elüldözöm az újoncokat (nem nekem szól, Burumbátornak)", "téged a féltékenység mozgat ellenem", "segédeiddel folyamatosan piszkálsz (nem rólam szól)", "megengeded magadnak azt a gőgös hozzáállást, hogy ne állj velem szóba (nem rólam szól)" "Ha Te nem távolítod el az ilymódon felesleges szöveget, majd megteszik mások (ez már nekem szólt)" "a lehető legalacsonyabbra teszel minden eddigi mércét (ezt nekem cimezték)",

Minden helyzetet kontrollálni akar[szerkesztés]

"nem példakép a "román Wikipédia", legalacsonyabb, negatív érzelmeket kavar érvek hiányában (ez elég lenne arra, hogy a közösség nyiltan figyelmezteti)",

Gyakran hivatkozik a WP:XY irányelvekre, hogy mindent kontrolláljon, de nem szabad soha komolyan venni: "Tamás! Igazad, van, hogy a WP:XY szövege nem azt mondja, mint amit én tanáscsoltam, ...majd frissítem ha jut rá időm (Nyenyec)"

"javaslatodhoz nem kívánok hozzászólni (de azt állitja, hogy nem jó)", "csatlakoztál egy klubhoz, amelynek a Te érkezésed előtt is megvoltak a szabályai (ez semmit nem mond, a szabályokat 2-3 módon is lehet értelmezni)",

gyávaság[szerkesztés]

Egyes admin-ek egyszerüen kikapcsolódnak abban a pillanatban, amikor egy nekik elönytelen szempont merül fel. Addig szorgalmasan érveltek, de ilyenkor elfelejtik folytatni.

Saját vélemény helyett hivatkoznak valaki másra.

Az adminek halk többsége nem támogatja az eltévedt, hangadó kollégákat, de szolidariásból a kritikát is viszafogja. Valószinü, hogy akkor lesz javulás, ha az adminek létszáma a jelnlegi többszörösére emelkedik. Egyensúly állapot akkor keletkezik, ha a negativ, hangos kissebbséggel szemben sokszorosa lesz a szakértö, halk, nem passziv, hanem asszertiv admineknek.

ködösités[szerkesztés]

"ezek csak lottoszámok a gázmüvek telefonszáma", "nem való lexikonba","nem értem mit is akarsz mondani", "nem tudom megítélni, nem láttam a cikket (de azért részletesen hozzászól)", "kívánatossá", "arányossá", "nyilvánvalóvá", a "kialakult szokásokkal összhangzóvá" tegyük., "nem cáfolni próbál, hanem vagy (övön alul) minősít, vagy megkerüli", "Nem egészen értem mi a javaslatod. -- nyenyec"

nem veszi magát komolyan[szerkesztés]

Bövités helyett Nyenyec beavatkozik, ­tanácsokat oszt nekem 2007. január 17. "legyen külön szócikk Naphegyről a városrészről és egy másik a Nap-hegyről, a magaslatról. Ezután egyértelmű, hogy a magassági adat a hegyhez és nem a városrészhez való." Egy tipikus "okos" hozzászólás, a helyzetet mindenáron kontrollálni akarja, ezzel indokolta, hogy a járör jogosan törölte ki a magaságot, akkor is ha nevetséges: 2007. január 16., 13:00 Juhasz peter (Vita | Szerkesztései) A (magasság törlése) Ezek szerint ki kell törölni a magasságot New York City és néhány száz másik városnál! Miröl szóljon a Nap-hegy szócikk, csak annak a magasságáról?

Nyenyec fölényesen tudja, mi jó a Wikipédiába. Amikor kezdi szégyenleni a "leégést" azzal védekezik, hogy csak paródia.

Gyanakvás[szerkesztés]

  • A friss változásoknál "hatalmas mennyiségü szemét" (vagyis ez a véleménye egy admin-nek az emberek többségéröl?),
  • Többször: "nem akarja a "román Wikipédia" alacsony szinvonalát" Ez a szólam a legalacsonyabb szinvonal! Mikor fékezik meg a tisztességes admin-ek az ilyen hangnemet?
  • "állandóan szemetet takaritunk", stb. (mindig van idejük beavatkozni, csak azért, hogy 2-3 egyenértékü valamiben az egyedüli igazságot kiharcolják).
  • A bizalom eszköz a komplexitás csökkentésére" - N. Luhmann [[1]] .... nem pedig a végtelen magyarázkodás. "Social institutions, economies, and communities require trust to function." [2]

A gyanakvás feltünik: (itt valaki mást idézek) "mintegy másfél éve írtam 14-15 cikket egyetlen nap alatt és észrevettem, hogy egy másik szerkesztő szabályosan követi minden lépésem" ... utánna veszekedés lett belöle, de minek?

Ez egy úgy látszik visszatérö jelenség, most a napokban többször megtörtént, soha nem hivtam, de más dolga nem volt, többször beleavatkozott. Irta, hogy "nagyon rossz néven veszi" amit én csinálok. Hát akkor ne figyelje, ha nem tud tartalmilag hozzászólni. db007 2007. április 4., 11:13 (CEST)

enWiki[szerkesztés]

Assertiveness Training suggests that there are essentially three different ways that people can relate to one another. They can be: 1) aggressive, 2) passive or 3) assertive. Assertive people defend themselves when someone else attempts to dominate them, using any necessary method (including force) to repel the invasion attempt. As a communication style and strategy, assertiveness is distinguished from aggression and passivity.