Szerkesztő:SugarCoffee/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A Half Note City egy 2012-ben alakult magyar zenekar. A friss, acid jazz gyökerű dinamikus electro pop csapat dalai több rádióban is megszólaltak rotációban, különösen- a Húzott aratott nagy sikert, mely a Fenntarthatósági Nap díját is elnyerte. Felléptek többek között a SZIN-en, az A38-on, a Tilos Rádió Maratonon, a Budapest Music Expón és a megújult Várkert Bazárban is. Olyan nevekkel dolgoznak együtt, mint a hétszeres magyar scratcbajnok DJ Brékó, vagy a 2014-ben az Év hangmérnökének választott Hidasi Barnabás.


Történet[szerkesztés]

A Half Note City zenekart 2012-ben alapította Muzsnyai Márti énekesnő és Makkay Imre gitáros. Két világ fonódott ezzel össze, a jazz-blues, a világzenei töltetű énekhang és a 80-as évek synth-pop zenéin felnőtt, effektekkel fűszerezett gitárhangzása. Első kislemezük Roadie címen jelent meg, mely jelképezi a stílusok közötti utazást. Majd alig több, mint egy évre rá a Japán LP is elérhetővé vált. Bár az alapító tagok konkrét zenei és marketing koncepcióval rendelkeztek, mégis két évnek kellett eltelnie, ahhoz, hogy megtalálják a végleges zenekartagokat, Pusztai István basszusgitáros és a Watch My Dying, death metal zenekar egykori dobosa Bordás Zoltán személyében. A zenekaralapítók elmondása szerint a mostani felállás azért működik jól, mert emberileg kiegészítik egymást, de nagy szerepet játszik a hasonló életkor és világnézet is. Zeneileg mindenki hozzátesz valami pluszt és ebből jön létre, a teljesen egyéni stílusú hangzásvilág, melybe acid-jazzes, popos, rockos, trip-hopos és electronikus elemek keverednek. A HNC-ben fontos szerepet kapnak a szövegek, melyek időnként irodalmi művekből, filmekből merítenek ihletet, mint a Cetropelli, az Edgar, vagy feldolgozása az Edgar Nixie, de sok a lélektani, alapvetően optimista gondolkodásmódot tükröző dalszöveg, mint a Nincs késő, a Máshogy, a Mindörökké. A Half Note City ez idáig 8 videóklippel büszkélkedhet és olyan elismert szakmabeliekkel dolgozik, mint a hétszeres scratch bajnok DJ Brékó vagy a 2014-ben az év hangmérnökének választott Hidasi Barnabás. A zenekar hivatalos fotósa a Macsu Photography. A Half Note City-t az utóbbi másfél évben gyakran láthattuk az itthon legendásnak számító colorStar zenekar előtt.


A név[szerkesztés]

A Half Note City magyarul félhang várost jelent és több jelentést hordoz magában. Egyrészt a Half Note egy legendás New Yorki jazz club volt, a jazz korszak, az újító elsöprő zene jelképe, másrészt a HNC kezdeti világát nagyon meghatározták a mollos zenei megoldások. A HNC logója egy hullámos szélű négyzetbe ágyazott felírat, a résekben pedig kis világító ablakokkal teli házacskák tűnnek fel.

A Half Note City logója

Tagok[szerkesztés]

  • Muzsnyai Márti- énekes, dalszöveg író
  • Makkay Imre- gitár, zenei alapok, vizuális megjelenítés
  • Pusztai István- basszusgitár
  • Bordás Zoltán- dob

Lemezek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]