Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Stikalika/Építészet portál portál/Bevezető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az építészet (építőművészet, architektúra): az épített környezet alakítása; egyrészről a művészetek egyik ága (alkalmazott művészet), másrészről mérnöki tudomány, technológiai diszciplina.

Az emberi kultúra, az emberi tevékenység egyik legalapvetőbb formája. Az embert körülvevő természeti környezet akaratlagos megváltoztatása. „Erőszakossága” mégsem destruktív, természetéből adódóan konstruktív.

Az építészet témaköréhez elválaszthatatlanul kapcsolódik az építés fogalomköre. Mindenképp fontos viszont különbséget tennünk, s ez a különbség alapvetően az esztétika és a technológiai igény mértékében érhető tetten. Egy egyszerű építmény, például egy kerti árnyékszék létrehozása is építés; vagy egy vasúti töltés megalkotása is komoly mérnöki feladat, de ezek egyike sem építészet. Ezt a félreértést gyakran az építőművészet kifejezéssel oldják fel, amely a nevében a művészi igényességgel történő építész tervezői munkára utal.

Az épületek megépítésén kívül építészetnek nevezzük a belső terek kialakításától kezdve (belsőépítészet) egészen a városi léptékig terjedő építészetet (városépítészet) is.