Szerkesztő:Sotineolog/találmányok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

191208. 13:34

A szavak fajai[szerkesztés]

  1. Van belőlük 11, de ezek nem szófajok ám, hanem szóosztályok. Ezek pedig a következők:

Folyattatása a wikiszótárban, mivel ott könnyen linkelek fontos szavakra... {{-szf-}}


Burumbátor barátom csinálta nekem ezt az allapot, mivel sok volt a véletlenmül és fölöslegesen megnyitott wikis lapom... élek is ezentúl vel és ehhez hasonlókkal, és akkor nem lesz gond.../sotimerlineolog 2006. július 4., 04:38 (CEST)

  • Ma is sok találmányom volt...:

- törölve (lett/lesz)- egy kivétellel (melyik az?) - az eddigi wipédiás lapjaim, ami nem csoda, mert jórészüket (szerencsére nem sok) akaratlanull nyitottam, vagyis nem tudtam, hogy-mint kell eljárni... vagyis olvastam róla, de nem alkalmaztam azonnal, mivel így könnyebb volt... Burumbárot és Linkomann is figyelmeztettek, hogy így ez nem jó (lesz), ezért át is pakoltam az anyagokat - ha érdemes volt, ide vagy a wiksztárba... - ahol szintén feltakarítottam a magam piszkát (mivel ott is úgy-valahogy kezdtem el a "munkásságomat").../sotimerlineolog 2006. július 4., 16:09 (CEST)

ez a lap[szerkesztés]

a mostani" meg-találmányom, teljesen véletlenül bukkantam rá, és épp jókor, mert most is kezdek duzzadni a sok idenemvaló 5lettől... De végre újra tudom ezt és hasonlókat használni és csinálni. Ide fogom gyűjteni az efféle dolgokat: A Wikipédia cikkeire belső hivatkozásokkal lehet mutatni (a kék linkek létező cikkeket, a pirosak még nem létezőket jelölnek). A linkekben kerülni kell a ragozott alakokat, azokat a linken kívül, vagy alternatív névként kell írni. Az alternatív nevek hasznosak ragozás esetén (persze nem csak), ilyenkor csak a | karakter utáni név jelenik meg a cikkben. Hasznos trükk a névterek és egyértelműsítő zárójelek gyors eltüntetésére a csővarázs: a szögletes zárójelbe lek közé beírod a cikk teljes nevét, kiteszed utána a | karaktert, s a program automatikusan elvégzi a többit.

Külső (nem a Wikipédia cikkeire mutató) hivatkozásokat is lehet használni, főként forrásmegjelölésre, folyószövegben nem ajánlott a használata. A teljes URL címet (http://...) egy pár szögletes zárójel közé kell tenni, a cím után szóközzel elválasztva alternatív nevet lehet megadni - a cikkben ez jelenik meg kattintható szövegként, nem az URL.

Példa:

[[Wikipédia]]
 [[Wikipédia|Wikipédiát]] - ragozás alternatív névvel 
 (a | utáni rész jelenik meg, de a helyes alakra hivatkozik
 [[budai vár]]at - a rag egyesítve lesz a linkkel, viszont
 a helyes alakra mutat
 [[Wikipédia:Homokozó|Homokozó]] csak Homokozó fog megjelenni
 [http://www.google.hu Google]

...