Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Somnakaj/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A 2014. szeptember 4-5. között Walesben megrendezésre kerüt NATO csúcstalálkozó során az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, rövidítve NATO, olyan biztonsági kihívásokkal találtátá szembe magát, amely a NATO tagállamok vezetőit mielőbbi fellépésre és radikális válaszadásra késztette. Ezen változások olyannyira meghatározóak, hogy egyben mérföldkőnek is tekinthetők a NATO eddigi történetében. A nemzetközileg elismert biztonságpolitikai szakértő, Szenes Zoltán a Hadtudományban és a Külügyi Szemlében megjelent két, a walesi csúcstalálkozót értékelő tanulmánya címeinek részletei is ezt az új korszakváltást sugallják: „új bor régi palackban” [2; 3.o.], „előre a múltba”. [3; 3.o.]

Tartalomjegyzék[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés][szerkesztés]

2013 őszén a walesi NATO-csúcstalálkozó szervezésével megbízottak még úgy érezhették, hogy egy, az elmúlt években megszokott tanácskozást szerveznek. Mindezt azonban a nemzetközi biztonsági környezetben beállt változások gyors eszkalálódása, - az ukrán belpolitikai válság, a Krím-félsziget Oroszország általi elcsatolása, az Iszlám Állam néven megismert terrorszervezet megerősödése és látványos előretörése, valamint a kelet-ukrajnai polgárháború - hamar szerte foszlatta. Ezen fordulatok mielőbbi fellépést és radikális irányváltást kívántak meg a NATO-tól. [2; 3.o.] A szövetségi rendszert több mint két évtizede nem érte ilyen szintű közvetlen fenyegetés, ezért a 2014. szeptember 4-5-én megrendezett walesi NATO-csúcstalálkozón olyan határozatokat kellett, hogy elfogadjanak, amelyek hatása hosszú távon is érzékelhető, maradandó lesz.

A találkozó eredménye[szerkesztés][szerkesztés]

A NATO tagállamok külügyminisztereinek gálavacsorája a Royal Welsh Collegeben

A kétnapos találkozó közös nyilatkozat kiadásával zárult, melyben a NATO tagállamok állam- és kormányfői egyöntetűen elítélik Moszkvát, mert önhatalmúlag és jogellenesen magához csatolta a Krím félszigetet, és szándékosan destabilizálta Kelet-Ukrajnát, megsértve több nemzetközi jogi normát. Felszólítják Oroszországot, hogy semmisítse meg a Krím önhatalmúlag végrehajtott elcsatolását, melyet a közös nyilatkozat elfogadói nem ismernek el. Követelik Moszkvától, hogy hagyjon fel a kelet-ukrajnai szakadárok támogatásával, vonja vissza csapatait, hagyjon fel az ukrán határ mentén és e az határon átnyúló hadműveletekkel. Tartsa tiszteletben a helyi lakosság jogait, beleértve a krími tatárokét is és tartózkodjon az Ukrajna elleni újabb agresszív fegyveres akciótól. Az Ukrajna területén bármilyen egyoldalúan végrehajtott katonai akció vagy felforgató cselekmény a nemzetközi jog súlyos megsértésének tekintendő.” -olvasható a NATO-Ukrajnai Bizottság Newsportban elfogadott közös nyilatkozatában. [5]

A közös nyilatkozat aláírói támogatják Ukrajna törekvését, hogy a politikai rendezés útját járja, üdvözölnek minden olyan találkozót, tárgyalást, amelyen a felek a békés megoldás mellett kötelezik el magukat. Oroszország azonban vállalt kötelezettségei ellenére közvetlen katonai intervenciót hajt végre Ukrajnában, és fokozza a lázadóknak nyújtott támogatást - áll a nyilatkozatban. Felszólítják Moszkvát, hogy változtasson magatartásán, tegyen lépéseket a válság továbbterjedésének a megállítására. [4; 5]

A csúcstalálkozót követően szövetségi szinten megkezdődött a tervezés, a politikai és katonai döntéseknek megfelelően az új módszerek és eljárások kidolgozása valamint a képességek fejlesztése. [1] Katonai értelemben a változások lényegét a készenlét fokozása jelentette, vagyis a szövetségi rendszer keleti és déli határainak megerősítése, gyorsabb és hatékonyabb reagálási képesség megteremtése, a Washingtoni Szerződés V. cikkelye értelmében a kollektív védelem készségének és szintjének emelése, illetve - az információs technológia rohamos fejlődésére tekintettel - kiegészítve a kibervédelem hatékonyságának emelésével. [2; 2. o]

Találkozójuk alkalmával számos olyan intézkedést fogadtak el, amelyek célja a NATO kollektív védelmének a fokozására irányult, melyet az elmúlt 25 év alatt történt legnagyobb megerősítésként szokás emlegetni. Ugyanakkor látnunk kell azt is, hogy a 2014-es walesi csúcson kitűzött katonai lépések nem lehettek valóban hatékonyak, hiszen a 28 tagállam közül 2016-ban csak öt ország védelmi költségvetése haladta meg a GDP 2%-át. Ezt felismerve a NATO tagországok állam- és kormányfői Varsóban, a következő csúcsértekezleten döntöttek arról, hogy növelik a saját védelmi kiadásainak szintjét GDP-arányosan, és ezen belül emelik a haditechnikai fejlesztésekre költött költségvetés hányadát is. [1; 83. o]

A találkozó résztvevői[szerkesztés][szerkesztés]

Tagállamok[szerkesztés][szerkesztés]

  • Albánia– Miniszterelnök Edi Rama
  • Amerikai Egyesült Államok – Elnök Barack Obama
  • Belgium – Miniszterelnök Elio Di Rupo
  • Bulgária– Elnök Rosen Plevneliev
  • Csehország – Elnök Miloš Zeman
  • Dánia– Miniszterelnök Helle Thorning-Schmidt
  • Csehország – Elnök Miloš Zeman
  • Dánia– Miniszterelnök Helle Thorning-Schmidt
  • Egyesült Királyság – Miniszterelnök David Cameron
  • Észtország– Miniszterelnök Taavi Roivas
  • Franciaroszág– Elnök François Hollande
  • Görögország– Miniszterelnök Antonis Samaras
  • Hollandia– Miniszterelnök Mark Rutte
  • Horvátország– Elnök Ivo Josipović
  • Izland– Miniszterelnök Sigmundur Davíð Gunnlaugsson
  • Kanada– Miniszterelnök Stephen Harper
  • Lengyelország– Elnök Bronisław Komorowski
  • Lettország– Elnök Andris Bērziņš
  • Litvánia– Elnök Dalia Grybauskaitė
  • Luxemburg– Miniszterelnök Xavier Bettel
  • Magyarország–Miniszterelnök Orbán Viktor
  • Németország– Kancellár Angela Merkel
  • Norvégia–Miniszterelnök Erna Solberg
  • Olaszország–Miniszterelnök Matteo Renzi
  • Portugália– Miniszterelnök Pedro Passos Coelho
  • Románia–Elnök Traian Băsescu
  • Spanyolország– Miniszterelnök Mariano Rajoy
  • Szlovákia– Elnök Andrej Kiska
  • Szlovénia– Miniszterelnök Alenka Bratušek
  • Törökország– Elnök Recep Tayyip Erdoğan

Irodalomjegyzék[szerkesztés][szerkesztés]

[1]Horváth Attila (2018): A katonai logisztika alapképzési szak RSOM felkészítési tapasztalatai- Implementation of RSOM training in military logistic BSC Course.Hadmérnök XIII. Évfolyam 4. szám (2018) 81-83. o Link: http://www.hadmernok.hu/184_06_horvath.pdf Lekérdezve: 2019.05.0.5.

[2] Szenes Zoltán (2014): Új bor régi palackban. A Walesi NATO-csúcs; Hadtudomány XXIV. 3-4. (2014) 3-21. o. Link: http://mhtt.eu/hadtudomany/2014/3_4/2014_3_4_1.pdf Lekérdezve: 2019.05.05.

[3] Szenes Zoltán (2014): Előre a múltba: A NATO Wales után; Külügyi Szemle XII.3. (2014) 3-26. o.   Link: https://kki.hu/assets/upload/Szenes.pdf Lekérdezve: 2019.05.05.

[4]Honvédelem.hu (2014): NATO-csúcs: kiemelt téma az ukrán-orosz konfliktus. Link:https://honvedelem.hu/cikk/46220_nato_csucs_kiemelt_tema_az_ukran-orosz_konfliktus Lekérdezve: 2019.05.05.

[5]North Atlantic Treaty Organisations (2014): Wales Summut Declaration - Heads of State and Government participating in the meeting of the North Atlantic Council in Wales. Link: https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_112964.htm Lekérdezve: 2019. 05.05.

Szerk. Sorosy Tamás (2016): NATO az iskolatáskában, konferencia összefoglaló. HTBK Székesfehérvár Link:http://mivagyunkanato.hu/pdf/magyar_kiadvanyok/nato_az_iskolataskaban_konferencia_2016.pdf Lekérdezve: 2019.05.05.

CSIKI Tamás, TÁLAS Péter, VARGA Gergely (2014): A NATO walesi csúcstalálkozójának napirendje és értékelése. Nemzet és Biztonság 2014/4. szám Link:http://www.nemzetesbiztonsag.hu/cikkek/nb_2014_4_12_csiki_talas_varga.pdf Lekérdezve: 2019.05.05.

Jegyzet[szerkesztés][szerkesztés]

  1. Horváth Attila (2018): A katonai logisztika alapképzési szak RSOM felkészítési tapasztalatai- Implementation of RSOM training in military logistic BSC Course. Hadmérnök XIII. Évfolyam 4. szám (2018) 81-83. o.
  2. Szenes Zoltán (2014): Új bor régi palackban. A Walesi NATO-csúcs; Hadtudomány XXIV. 3-4. (2014) 3-21. o.
  3. Szenes Zoltán (2014): Előre a múltba: A NATO Wales után; Külügyi Szemle XII.3. (2014) 3-26. o.
  4. honvedelem.hu NATO-csúcs: kiemelt téma az ukrán-orosz konfliktus.
  5. North Atlantic Treaty Organisation (2014): Wales Summut Declaration - Heads of State and Government participating in the meeting of the North Atlantic Council in Wales.