Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Sebihal/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szamarak Költői-díj[szerkesztés]

Mivel a Szamarak Költői összekötik a komolyságot a trash+sel és az emberséget a szamársággal – melyik az értékesebb, nemtom –, áll itt büszkén e Wikipédia oldal:

A Szamarak Költői védőszentje. A kép Athoszon készült.

Vándor ki itt jársz, vidd hírét a szamaraknak!

A Szamarak Költői egy több ezer éves társaság. Szép számmal akad köztük préikátor, udvaribolond, de köreikben sejthetjük François Villont vagy épp Jóbot is.

A Szamarak Költői-társaságnak napjainkbeli felbukkanása Tolnai Ottó fülszövegéhez köthető, amit Kertai Csenger Mindig kivirágzik c. kötetéhez írt (Napkút, 2019):

„Valóban csodafélének tűnt az egész. Nem értettem honnan, hogyan is lehetséges ilyen naiv, tiszta egyszerűség. Valóban, mintha Paul Claudel ama gyermeke jelent volna meg előttem, aki, csak improvizálva fordítom, a mezőn játszik a szamarakkal, miközben valami homályos előtt énekli dalait… Nem tudom, milyen viszony, van-e valamiféle átjárás Claudel és Francis Jammes (kit Ottlik is szeretett), meg például Juan Ramón Jimenéz, hogy úgy mondjam, a szamarak költői között…”

A Szamarak Költői-díj egy közösségalakító elismerés. A díjazottak együtt döntenek a társaság céljairól és az eljövendő díjazottakról. Valamint nem utolsó sorban évről-évre a díjátadó keretein belül és kívül megünneplik Szamárságukat!

A Szamarak Költői-díjat a társadalom szamár tagjai nyerhetik el, hiszen: még ebben a válságos, hétköznapi életben is kitűnik, az emberben rejlő SZAMÁRERŐ megmakacsolta magát, sőt megindult fölfelé, és egyenesen a SZAMÁRHÁGÓNAK tart!

A Szamárság nem csak egyéni-, hanem egy SZAMARIBB világért tenni közösségi felelősségünk! Állást kell foglalni az értelmetlen LÓ-, KW-, PÉNZ- és KARRIERVERSENY ellen! Első lépésként vegyük védelmünk alá a SZAMARI KORCSMÁKAT, KIFŐZDÉKET, VENDÉGLŐKET! Amelyek állják a sarat és védik a helyieket a gasztro-, turizmus- és romkocsmadömping sivatagi ellenszelében!

Az első díjátadó eredeti kiáltványa. Megtalálható: Tragor Ignác Múzeum, Vác

SZENT NIPHON személyében a szamaraknak VÉDŐSZENTJE is van. NIPHON, aki a nyugati ember karrierképének FONÁKJÁT futotta, emberek pásztorából (Konstantinápolyi pátriárka volt) SZAMARAK PÁSZTORA lett!

A Szamarak Költői-díj persze nem „nagyszám” ötlet, de nem is törekszik „nagyszám” lenni, hanem olyan, hogy a díjazástól ne ránduljon görcsbe a gyomor: „vajon én kapom?”, „el merjem fogadni?”, hanem a díjazottban áradjon szét az öröm – és ott legyenek mellette a szamarak.

A Szamarak Költői-díj elementáris tulajdonságaival is a Szamarak jókedvét hivatott szolgálni, ugyanakkor felkaristolja a szem fátylát, hogy az angyalok látását is elősegítse.

A díj: egy fröccsöntött szamár, jó sok bor és egy emlékplakett.

ÉLJENEK A SZAMARAK!

IÁ!


A Szamarak Költői díjazottjainak névsora![szerkesztés]

Kettős Tamás - 2020

Akik a szamarak költő díjat Tolnai Ottó fülszövegéből lefülelték:[szerkesztés]

Kertai Csenger, Makáry Sebestyén, Papp Máté

Kertai Csengert tulajdonképpen már Tolnai Ottó a Szamarak Költői közé avatta kötetéhez írt előszavával – fülszövegével.

Itt pedig álljanak azok a SZAMARI KORCSMÁK, KIFŐZDÉK és VENDÉGLŐK, melyeket megvédeni testünkkel, lelkünkkel és értelmünkkel kötelesnek érezzük magunk. Egyéni szerkesztés Kötelező![szerkesztés]

Nyitott Műhely, Bp.

Villányi Borozó (alias Tűzoltóság), Bp., Gerlóczy ucca

Mátra Borozó, Bp.

Inszomnia, Kolozsvár

La Țevi, Kolozsvár

Mackó Presszó, Vác