Szerkesztő:Sankyo22/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

NEWS (együttes)[szerkesztés]

A NEWS (ニュース Nyūsu) egy japán pop együttes, amelynek 4 férfi tagja van (Koyama Keiichiro, Masuda Takahisa, Kato Shigeaki és Tegoshi Yuya). A banda neve egy mozaikszó, mely a négy égtáj angol megfelelőjének kezdőbetűjéből tevődött össze (North, East, West, South), mely a tagok származási helyére utal. A banda 2003-ban alakult meg egy 9 tagú csapatként, a Kitagawa Johnny által vezetett Johnny’s Entertainmnet ügynökség keretein belül.

Megalakulásuk óta számos jelentősebb dolognak ők adták a zenéjét (erről később részletesebben).

NEWS
Információk
Egyéb nevekNewS, ニュース
EredetTokió, Japán
Aktív évek2003 - napjainkig
Műfajjpop
KiadóJohnny's Entertainment
Kapcsolódó előadókTegomass
Tagok
Koyama Keiichiro

Masuda Takahisa Kato Shigeaki

Tegoshi Yuya
Korábbi tagok
Yamashita Tomohisa

Nishikido Ryo Kusano Hironori Uchi Hiroki

Moriuchi Takahiro

[http://Johnny's net Johnny's Entertainment Inc. A NEWS weboldala]
SablonWikidataSegítség

Története:[szerkesztés]

2003-2006: A debütálás és a tagok kilépése:[szerkesztés]

2003 szeptemberében a cég abból a célból rakta össze a csapatot, hogy egy promóciós kislemez kiadásával, a NEWS Nippon-nal és legfőképpen annak főcímdalával népszerűsítse Japánban a Röplabda Világkupát. Azonban az első koncertjük előtt (NewSnow Concert) a legfiatalabb tag, Moriuchi Takahiro (aki ma már a One Ok Rock együttes énekese) kilépett. Így az immáron 8 fős csapat 2004-ben kiadta a Kibou ~Yell~ c. debütáló kislemezüket, ami az Oricon lista első helyére került. A következő két kislemezük, az Akaku Moyuru Taiyou és a Cherish szintén a zenei listák első helyezettje volt, ahogyan az azt követő első albumuk, a Touch is, amelyből már az első héten 164.016 példányt vettek meg.

2005 júliusában Uchi Hiroki-t fiatalkorú alkoholfogyasztáson kapták, így távoznia kellett a NEWS-ból és a Kanjani8-ből is, amelynek szintén tagja volt. Ebben az évben 7 fővel kiadták a negyedik kislemezüket, a TEPPEN-t, ami szintén az Oricon lista első helyére került.

2006 januárjában újabb tagtól kellett elbúcsúzniuk, Kusano Hironoritól, akit szintén kiskorú alkoholfogyatás miatt tiltottak el az együttestől. Ezután márciusban kiadták az ötödik kislemezüket, a Sayaendou/Hadashi no Cinderella Boy-t, ami szintén tarolt a listákon. Május elsején, miután véget ért az első turnéjuk, a NewS Spring Tour, egy bizonytalan időre szünetre küldték őket (ebből a turnéból sajnos azóta se adtak ki koncert DVD-t). Ebben a bizonytalanságban jött létre egy duó Tegomass névvel, melyet Tegoshi Yuya és Masuda Takahisa alapított, illetve a tagok különböző sorozatokban, filmekben, műsorokban is szerepeltek.

2007-2010: A 6 tagú NEWS visszatérése:[szerkesztés]

2006 december 31-én, a cég szilveszteri nagykoncertjén, a Johnny’s Concert Countdown 2006-2007-en a banda bejelentette a nagy visszatérésüket. A megújult 6 fős csapat kezdésként kiadta a hatodik kislemezüket, a Hoshi wo Mezashite-t. Ez a kislemezük nemcsak a listákon lett első helyezett, de a Táncoló talpak című rajzfilm japán verziójának főcímdala is lett (és Tegoshi Yuya volt Topi japán szinkronhangja).

Majd visszatérésük megkoronázásaként koncert turnéra indultak, mely a Never Ending Wonderful Story címet kapta.

2007 novemberében bejelentették a hetedik kislemezük - a Weeeek - és a második albumuk – a Pacific – megjelenését. A Weeeekből már az első héten kb. 263.000 példány, míg a Pacifickből kb. 196.000 példányt adtak el. Ez volt az a pillanat, amikor az Oricon történelmében tizedik alkalommal került fel ugyanazon előadótól egy album és egy kislemez az első helyre. Ezután a NEWS egy nemzetközi koncert turnéra indult NEWS Pacific Tour 2007-2008 címmel, amely 2007 december 15-től 2008 január 27-ig tartott. Ekkor tarthattak koncertet először a Tokyo Dome-ban, mivel a vártnál több jegy kelt el. Japánon kívül Taipeiben tartottak még koncertet, ami azért érdekes, mert a Johnny’s-os együttesek Japánon kívül nem szoktak más országban koncertet tartani.

2008 februárjában kiadták a nyolcadik, a korábbiakhoz képest szintén első helyen végzett kislemezüket, a Taiyou no Namida-t. A főcímdalt az egyik tag, Yamashita Tomohisa „Kurosagi” című mozifilmjéhez készítették. Ebben az évben még két sikeres kislemezt adtak ki, a Summer Time-ot és a Happy Birthday-t, valamint a harmadik albumukat a Color-t. A Happy Birthday kiadása után a NEWS lett a második olyan együttes akinek a debütálása óta egymás után 10 lemeze került a listák első helyére. 2009 áprilisában megjelent a tizenegyedik nagysikerű kislemezük a Koi no ABO, majd több mint 1 évre rá érkezett 2010. március végén a Sakura Girl-t. Ezt követően ősszel megjelent a negyedik stúdió albumuk, a LIVE, amit 156.391 példányban vásároltak meg már az első héten. A LIVE! LIVE! LIVE! NEWS Dome Party 2010 című koncert turnéjukon bejelentették, majd novemberben kiadták a 13. kislemezüket a Fighting Man-t is. Azonban a decemberi Music Station Live fellépésük után nem mutattak aktivitást.

2011: Tovább csökken a tagok száma[szerkesztés]

Több mint egy év hiátus után 2011.október 7-én minden rajongó nagy ijedtségére egy hivatalos sajtókonferencián bejelentették, hogy Yamashita Tomohisa és Nishikido Ryo kilép a bandából. Tomohisa, más néven YamaP, akit a csapat vezérének tartottak, több időt szeretett volna szóló karrierjére fordítani. A másik távozó tagnak, Ryonak már korábban is voltak problémái a NEWS és Kanjani8 menetrendjének összehangolásával. Így ő úgy döntött, hogy munkáját csak a Kanjani8-ben szeretné tovább folytatni. Ezek után sokáig kérdéses volt, hogy mi lesz így a bandával. Feloszlik-e vagy négyen folytatják tovább.

2012: A 4 tagú NEWS visszatérése:[szerkesztés]

2013: 10. évforduló:[szerkesztés]

2014- napjainkig:[szerkesztés]

Tagok:[szerkesztés]

Jelenlegi tagok:[szerkesztés]

Koyama Keiichiro

Masuda Takahisa

Kato Shigeaki

Tegoshi Yuya

Korábbi tagok:[szerkesztés]

Yamashita Tomohisa

Nishikido Ryo

Kusano Hironori

Uchi Hiroki

Moriuchi Takahiro

Diszkográfia:[szerkesztés]

Kislemezek:[szerkesztés]

Albumok:[szerkesztés]

DVD kislemezek:[szerkesztés]

DVD-k:[szerkesztés]