Szerkesztő:Salmamder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A székely nyúl[szerkesztés]

A székely nyúl (Románul: Iepurele Secuiesc) 2010-ben látta meg a napvilágot Csikpálfalván, 2016 márciusában hivatalosan is elismerték a fajtát, amely így be állt a másik két el ismert Román nyúlfajta az Erdélyi óriás és a Kolozsvári nyúl mellé.

Története[szerkesztés]

Fiatal székelyföldi állatorvos, Rákossy Zsigmond tenyésztette ki, az állam vizsga meg írásaként kezdett az új nyúlfajta létrehozásába és tenyésztésébe de mint sokszor el mondta, érzelmi okokra is vezethető a fajta ki tenyésztése. A székely nyúl fajtaalapítója, egy sallander színű bak 2010- ben Csíkszentmártonon (Sanmartin), Hargita megyében (Románia) látta meg a napvilágot. Ősei egyszerű, falusi gazdaságból származó, parlagi nyulak voltak; apja egy thüringiai színű bak, anyja egy csincsilla színű nőstény. Ezt a sallander színű bakot fekete, sárga, valamint csincsilla színű heterozigóta parlagi nőstényekkel pároztatta, majd utódaikkal rokontenyésztést folytatva, sikerült néhány sallander színű egyedet is kapni, melyekkel a későbbiekben sikerült lefektetni a fajta alapjait. Az évek folyamán a húsformák és vágási kihozatal javításának érdekében, cseppvérkeresztezés formájában óriás kosorrú, kaliforniai, fekete hycole és nagy csincsilla bakok is fel lettek használva. Ugyanakkor sikerült jelentős javulást elérni a fajta anatómiai felépítésében, valamint a szőrminőségben is. Napjainkban a székely nyúl egy rusztikus, kifejezetten ellenálló húsfajtának minősül, amely jól alkalmazkodott a vidéki tartásmódhoz és ugyanakkor egy jellegzetes, egyedi, elegáns küllemmel és színnel is rendelkezik.

A székely nyulat 2016 márciusában Romániában hivatalosan is elismerték mint új fajta. 2018 novemberében nemzetközi szinten is be mutatták a fajtát Dániában ahol Herning városa adott otthont az Európa kisállat kiállításnak 29-ország vett részt 30.000 állattal. Romániát összesen 182 db nyúl képviselte amelyből 20 db székely nyúl is jelen volt. Ez volt az első bemutatása a fajtának nemzetközi porondon ami nagyon jól sikerült mivel hogy hivatalos bírálat után fajta győztest és kollekció győztest is avattak.

A fajta jellemzői[szerkesztés]

1. Testalkat. A test enyhén megnyúlt, hengeres, elől és hátul egyformán széles. A hát kissé ívelt, jól fejlett izomzattal rendelkezik. A mellkas széles. A nyak rövid és erős. A lábak közepes hosszúságúak, erősek, de vékony csontozatúak. Az összkép egy erőteljes, jól ízmólt, de semmiképp sem durva, darabos nyulat mutat

2. Testtömeg. A kifejlett példányok elfogadott minimális testtömege 4,0 kg, az ideális azonban 5,0 kg feletti. A maximális megengedett testtömeg 6,5 kg. A testtömeg bírálása a 2-ös Táblázatban van bemutatva.

3. Szőrzet. A szőrzet közepes hosszúság (3.0 cm), finom tapintású, sűrű aljszőrzettel kiegészítve.

4. Fej és fül. A fej harmónikus, finom vonalú, széles homlokkal és fejlett pofákkal. Az orrhát enyhén ívelt. A nemi dimorfizmus nyilvánvaló . A szemek élénkek, sötétszürke színűek. A havanna-sallander és kék-sallander színváltozatnál a világoskék szemszín a kívánatos (3. Ábra). A fülek 12-15 cm hosszúak, szőrrel borítottak, a végük enyhén elhegyesedik.

5. Szín. A fedőszőr színe sötétszürke. A háton világosabb, az oldalakon és a végtagokon fokozatosan sötétebbé válik. Az összkép a fekete szőrvégekből, és a fehér aljszörzet keveredéséből áll össze. Elfogadott színváltozat a havanna sallander, valamint a kék-sallander is, ahol a szőrvégek havanna, illetve kék színűek. A karmok pigmentáltak, szürke színűek.

6. Árnyaltság. A székely nyúl fejét egy sötét színű maszk övezi, amely azonban nem lehet annyira kiterjedt, hogy a fej feketének hasson. Ideális esetben nem haladja meg a szemek magasságát, ezáltal a homlok világosabb marad. A fülek, lábak, farok és a hasalj szintén sötétebb árnyalatúak. A test két oldalán és a hátsó combokon egy sötét sáv fut végig, amely fokozatosan beleolvad a hát színébe.

7. Egészségűnyi állapot, ápoltság. Az egészségügyi állapot megítélésénél nem csak az esetleges betegségek meglétére kell figyelni, hanem a szervezet egészének állapotát kell mérlegelni, beleértve az ápoltságot, a kiegyensúlyozottságot, valamint az immunrendszer működését is. Az egészséges állatok szeme tiszta, eleven, étvágyuk jó. A testrészek épek, harapás mentesek, a szőrköntös tiszta, szennyeződésektől kímélt (elhalt szőrszállaktol, ürüléktől). Az ivarszerveken nincsenek elváltozások, egészségesek, illetve ápoltak (tiszták). Kiállításra nem engedélyezettek parazitákkal fertőzött állatok, illetve amelyek fertőző betegségek klinikai tüneteit mutatják.

Enyhe hibák. Keskeny test, szűk mellkas, laza mar, kiálló lapockákkal, csapott far, szűk medence, megereszkedett has, nem párhuzamos lábak, medvetalp, nagyon vékony végtagok, időszakosan ferdén tartott farok, keskeny orrhát, megtűrődött fülkagylók, túl hosszú, vagy rövid fülek, amelyek nincsenek harmóniában a test hosszával, enyhén lecsüngő herék, túl nagy toka a nőstények esetében. A szőrzet esetében hibának számít a durva, vagy a túlságosan lágy szőrtakaró, az aljszőrzet hiánya, túl hosszú vezérszőrszálak, vedlés. A színnél enyhe hiba a matt, ragyogás nélküli fekete szín, a sárgás beütések, a túlzottan sötét hát, a világos fej és végtagok, a kívánatostól enyhén eltérő szemszín. Ugyancsak enyhe hibának számít a túlságosan halvány, elmosódott oldalvonal is.

Súlyos hibák. A kívánt típustól teljes mértékben történő eltérés, X vagy O lábak, helytelen harapás, a csontozat deformálódása, ferde farok, a nemnek nem megfelelő fejforma, lógó fülek, lábtoka, dupla toka, oldaltoka, nem megfelelő testtömeg, más szín mint a megengedett, az oldalrajz teljes hiánya, hosszú szőr.

Forrás[szerkesztés]

[1][2]

  1. Hobbi és haszonállat: a székely nyúl. liget.ro. (Hozzáférés: 2019. május 31.)
  2. Európa-bajnokságon díjazták a székely nyulakat. szekelyhon.ro. (Hozzáférés: 2019. május 31.)